Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 6:12:36 πμ
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011 17:59

Από τον Απρίλιο ο διάλογος για την τύχη των νοσοκομείων μας

nosokomeio
Τεράστιες διαστάσεις, συναγωνιζόμενες σε εγκυρότητα το «ράδιο αρβύλα», προσέλαβαν οι φήμες περί την τύχη των νοσοκομείων Κιλκίς και Γουμένισσας ενόψει του νέου υγειονομικού χάρτη Με τη συνδρομή πολιτικάντηδων, άσχετων, αλλά ακόμα και στελεχών των νοσοκομείων που αθέλητα γίνονται ιμάντες μετάδοσης  κάθε δήθεν πληροφορίας συντελείται η κατατρομοκράτηση των πολιτών περί την τύχη των δυο νοσοκομείων. Σύμφωνα με τις φήμες αυτές το μεν νοσοκομείο Γουμένισσας κλείνει, ενώ και κάμποσες κλινικές του νοσοκομείου Κιλκίς μετακομίζουν άλλοτε σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, άλλοτε στα Γιαννιτσά κι άλλοτε στις Σέρρες!
Για την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών μας – πολιτών του νομού αναζητήσαμε τα πραγματικά δεδομένα της υπό σύνταξη νέας υγειονομικής γεωγραφίας και τα παραθέτουμε χωρίς καμιά αξιολογική ιεράρχηση.
-Ο ουσιώδης διάλογος για τον υγειονομικό χάρτη στο ν. Κιλκίς και επομένως για την τύχη νοσοκομείων και κλινικών θα ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ από την πρώτη Απριλίου, αφού στο τέλος Μαρτίου η επιτροπή του υπουργείου υγείας θα δημοσιοποιήσει την σχετική έκθεση που ανέλαβε να συντάξει για το νέο υγειονομικό περιβάλλον της χώρας.
Κάθε λοιπόν πληροφορία ή «πληροφορία» περί κατάργησης ή συγχώνευσης ή οποιασδήποτε μεταβολής στα δυο ιδρύματα του νομού αποτελεί είτε σκόπιμη είτε αθέλητη  μεταφορά ανεξέλεγκτων πληροφοριών, οι οποίες κατά το μάλλον ή ήττον συσκοτίζουν την πραγματικότητα.
Όπως αποτελεί σκόπιμη συσκότιση της πραγματικότητας η εμμονή σε καταφανείς αναλήθειες όπως π.χ. ότι τα πάντα έχουν καθοριστεί ή τα πάντα θα τελειώσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Και είναι λυπηρό ότι τα παραπάνω αναληθή εκπορεύονται και από στελέχη του νοσοκομείου Κιλκίς.
-Είναι ευνόητο ότι η εν λόγω έκθεση θα προσφέρει τα δεδομένα ώστε υπό το πνεύμα εξοικονόμησης δαπανών να συντελεστούν μεταβολές στα ιδρύματα όλης της χώρας.
Επομένως σε κλινικές που υπολειτουργούν ή λειτουργούν με πληρότητα 20% και 30%  είναι βέβαιο ότι θα ηχήσουν καμπάνες. Αλλά φαντάζει εξωπραγματικό και παράλογο να συζητείται δήθεν η κατάργηση κλινικών με πληρότητα 80 και 90%, όπως παραδείγματος χάριν η παθολογική και η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Γουμένισσας.
-Εξίσου βέβαιο είναι ότι σε επίπεδο νομού (ή και πόλης στα μεγάλα αστικά κέντρα) θα γίνει διοικητική συγχώνευση νοσοκομείων. Επομένως η συγχώνευση σε διοικητικό επίπεδο των δυο Νοσοκομείων μας πρέπει να θεωρείται ήδη δεδομένη. Δεν είναι μόνο οι οικονομίες κλίμακας που θα επιτευχθούν. Ακόμα σημαντικότερη είναι η αριστοποιημένη αξιοποίηση του ανθρώπινου προσωπικού (επιστημονικού, διοικητικού κ.ο.κ). Δεν νοείται π.χ. να απασχολούνται σε ένα νοσοκομείο και σε μια κλινική ένας γιατρός μιας κάποιας ειδικότητας, να μην εφημερεύει στην ανάλογη ειδικότητα το εν λόγω νοσοκομείο και να μην είναι δυνατή η απασχόληση του γιατρού σε εφημερία της ειδικότητάς του σε νοσοκομείο του νομού που εφημερεύει.
Ούτε είναι νοητό να απασχολούνται σε ένα περιφερειακό κέντρο υγείας δυο και τρεις οδοντίατροι και να μην παρέχει οδοντιατρική κάλυψη ένας νοσοκομείο.

Οι νέες προκλήσεις
Οι τρομακτικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά που παρατηρούνται και υπονομεύουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου Κιλκίς επιβάλλουν την παντί τρόπω ενίσχυση της διοικητικής του υπηρεσίας. Και στο σημείο αυτό όσο κι αν οι φωνές αγανάκτησης από νοσοκομειακούς φορείς υπερέβησαν το μέτρο, είναι αναντίρρητη αλήθεια ότι οι ευθύνες βαρύνουν το πολιτικό προσωπικό του νομού. Επομένως στην αναζήτηση λύσης οφείλουν να συστρατευθούν. Και είναι απορίας άξιον γιατί χρειάστηκε να περάσουν τόσοι μήνες με το νοσοκομείο να λοιδωρείται (ελάτε μαζί με τα γάντια και  τους ουροσυλλέκτες , ήταν η προτροπή της εξαιρετικά ευγενικής νοσοκόμου, όταν πρόσφατα νοσηλεύθηκε προσφιλές μου πρόσωπο στο ίδρυμα) και να μην υπάρχει δημόσια αντίδραση. Στο κάτω της γραφής, διοικητικό προσωπικό αναζητείται. Όχι, πυρηνικοί φυσικοί.
Μαζί με τη διοικητική στελέχωση καλό θα είναι -για να μην τρέχουμε αργότερα- να τεθούν τώρα τα δεδομένα στελέχωσης κρίσιμων κλινικών. Η επιβίωσή τους θα κριθεί από το εάν είναι στελεχωμένες με γιατρούς ειδικοτήτων. Και κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι θα συμβεί και ποιο το κόστος που θα εισπράξει ο νομός εάν π.χ. δεν υπάρχουν καρδιολόγοι στην αντίστοιχη κλινική του Κιλκίς.
Τώρα εσωτερικός διάλογος λοιπόν, με το πολιτικό προσωπικό του νομού (βουλευτές, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχης, διοικήσεις των δυο νοσοκομείων) χωρίς κραυγές, με τα μολύβια κάτω και χωρίς να σημαδεύει ο ένας τον άλλο.
Δεν είναι η υγεία ο καταλληλότερος χώρος για εχθροπραξίες.