Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, 8:58:16 μμ
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2009 10:13

Δεν κατάφερε να πάρει απόφαση το Δ.Σ. λόγω πανσπερμίας απόψεων

Η πολύωρη συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αξιούπολης με μοναδικό θέμα την επιλογή αναπτυξιακής πρότασης και την αξιοποίηση της λίμνης Μεταλλείου δεν τελεσφόρησε αφού καμιά από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν δεν συγκέντρωσε την κατά νόμο απαιτούμενη πλειοψηφία.
Έτσι η λήψη απόφασης παραπέμφθηκε για το μέλλον. Χάριν της ιστορίας δημοσιεύουμε τις απόψεις και θέσεις που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση, όπως κωδικοποιήθηκαν από τη διοίκηση του δήμου και κοινοποιήθηκαν στον τοπικό τύπο.


Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του  προέδρου Αθανασίου Διαμαντή  στη συνέχεια πήραν τον λόγο και ανέλυσαν τις προτάσεις τους οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών α)DI-EN και β)GREEN MORIA.
Ο Πρόεδρος Αθανάσιος Διαμαντής ενημέρωσε για την υφιστάμενη κατάσταση και συγκεκριμένα το γεγονός ότι στο Δήμο έχει παραχωρηθεί η χρήση της έκτασης 29 περίπου στρεμμάτων για τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Επίσης, τόνισε ότι για την αξιοποίηση της περιοχής Λίμνης Μεταλλείου έχει εκπονηθεί μέσω της ΑΝ.ΚΙ. από το Δήμο Αξιούπολης σχετική μελέτη (MASTER PLAN), από την οποία προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις και δραστηριότητες.
Ακολούθως, ανέλυσε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης της έκτασης (ενοικίαση της έκτασης με δημοπρασία σε ιδιώτες επενδυτές ή συμμετοχή του Δήμου σε Α.Ε. που θα συσταθεί με ιδιώτη).  
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος τόνισε ότι μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε ο Δήμος, υποβλήθηκαν τρεις γραπτές προτάσεις από τις εταιρίες: α)DI-EN, β)GREENMORIA και γ)ΕΛΚΟΝ ΜΟΝ. ΕΠΕ, τις οποίες ανέγνωσε ο Πρόεδρος στο Σώμα.
Ακολούθως, κάλεσε τους παρόντες υποψηφίους επενδυτές να εκθέσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο λεπτομερώς τις προτάσεις τους. Πήραν τον λόγο και ανέλυσαν τις προτάσεις τους οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών α)DI-EN και β)GREEN MORIA, που ήταν παρόντες. Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι τόνισαν:

Παλλάδη Κωνσταντίνα: Ένα σκέλος της ανάπτυξης αφορά το Δήμο με τις υποδομές,  όπως συντήρηση δικτύων δασικών δρόμων – πρόσβασης, σήμανση, κατασκευή περιπτέρου πληροφόρησης, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, έντυπο ενημερωτικό υλικό (χάρτες, ενδιαφέροντα σημεία επίσκεψης, καταρράκτες Σκρά, Μουσείο Σκρά, καταφύγιο θηραμάτων, χώροι εστίασης), διαφήμιση, καθαρισμός λίμνης, δρόμοι περιπάτου γύρω από τη λίμνη, εξυπηρέτηση ερασιτεχνών ψαράδων, δημιουργία αναψυκτηρίου, συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού -   σύνδεση της λίμνης με τα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα.
Φωτισμός υπάρχει, για την ύδρευση προτείνω υδρομαστεύσεις.
Στη συνέχεια, αφού ακούσω τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους, θα καταθέσω την πρότασή μου.
Δημητριάδου Ελισάβετ: Από την μελέτη της EUROTEK λείπουν κάποια τμήματα (κατασκευαστικά σχέδια, μελέτες ΥΠΕΧΩΔΕ, Δασαρχείου), τα οποία θα πρέπει να έχουμε. Επίσης θέλω να ξέρω, εάν η Νομαρχία και η Περιφέρεια μας γνώρισε τις χρήσεις γης. Με βάση όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνει η τεχνική μελέτη.

Ζουρνατζίδης Παναγιώτης (Αντινομάρχης Κιλκίς): Είδα το παραχωρητήριο και το νομικό πλαίσιο της έκτασης. Η χρήση της έκτασης παραχωρήθηκε για κοινωφελείς σκοπούς (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους ιδιώτες επενδυτές.

Καλαντζής Ιωάννης (Δημότης): Υπήρξε ενδιαφέρον και από μια ομάδα Αξιουπολιτών για την αξιοποίηση του χώρου. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν εμπόδια και πιστεύω ότι σήμερα ο Δήμος δεν είναι έτοιμος για την επένδυση αυτή. Ας λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και στη συνέχεια εμείς (ομάδα επενδυτών από Αξιούπολη) είμαστε κοντά σας να βοηθήσουμε και να επενδύσουμε.

Αρχοντάκης Ιωσήφ (Δημότης): Απευθύνθηκε ο Δήμος σε γραφείο μελετών σε συνδυασμό με την ωφέλεια των ορεινών οικισμών του Δήμου;

Δήμαρχος: Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας μόνο ένα MASTER PLAN.
Πέντσης Αριστείδης (Κάτοικος): Καταθέτω ένα νέο δεδομένο που είναι το χιονοδρομικό κέντρο Γευγελή στην Τζένα. Τι γίνεται με την οδική συνοριακή σύνδεση Ειδομένη – Γευγελή;

Αγγούρας Τρύφων (Δημοτικός Σύμβουλος): Στην οποιαδήποτε επένδυση ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του Δήμου σε υποδομές;

Πολυχρονίδης Ιωάννης (Πρώην Δήμαρχος Αξιούπολης): Κάποια πράγματα που θα πρέπει να αναπτυχθούν στο Πάικο είναι υποχρέωση της Περιφέρειας, όπως ο δρόμος Αξιούπολης-Λίμνη, που έγινε, και οι δρόμοι Λίμνη-Σκρά-Κούπα και Λίμνη - Κάρπη, για τους οποίους είχαν ληφθεί σχετικές αποφάσεις. Θα πρέπει με διαμεσολάβηση του Δήμου να προχωρήσουν.
Ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομοτεχνική μελέτη. Θα πρέπει ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε το περιβάλλον. Η συζήτηση αυτή δεν είναι πρόωρη. Ένα άλλο θέμα είναι τι είδους επενδυτές θέλουμε; Θα είναι ένας, περισσότεροι, εταιρία, έτσι ώστε οι επενδυτές να ξέρουν το πλαίσιο του Δήμου. Η αξία αυτής της επένδυσης θα φανεί σε αρκετά χρόνια.
Ο Δήμος, όταν πήρε την έκταση, είχε μια γενική στρατηγική. Φροντίσαμε και αγοράσαμε τα 43 στρέμματα στη διασταύρωση Πηγής – Αξιούπολης για ξενοδοχειακή μονάδα, έτσι ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον. Στις επενδύσει θα πρέπει να συμμετέχει πάντοτε και ο Δήμος, όχι με σκοπό το κέρδος, αλλά για να αναπτύξει την περιοχή.
Προτείνω στις επενδύσεις να συμμετέχουν και τοπικοί, δεν είναι ανάγκη να είναι μόνο ένας επενδυτής.

Ιωαννίδης Γεώργιος (Δημοτικός Σύμβουλος): Το θέμα έχει δύο άξονες. Ο Δήμος δεν μπορεί να είναι επενδυτής ούτε με μικρό ποσοστό ούτε πλειοψηφικά, όπως στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Δεν έχει ο Δήμος δυνατότητα, ούτε προσωπικό, ούτε υποδομή. Μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα (δρόμοι - μονοπάτια), έτσι ώστε να προσελκύσουμε τους επενδυτές. Πρέπει οπωσδήποτε και σύντομα να βρούμε επενδυτή, με τους όρους που θα θέσουμε και στη συνέχεια να κοιτάξουμε πως στοχευμένα και σε τι άλλο θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Αυτό είναι το πλάνο μας και θα πρέπει να προχωρήσουμε σύντομα.  Οι τοπικοί επενδυτές στη συνέχεια θα μπορέσουν και αυτοί να προχωρήσουν και σε άλλες επενδύσεις (υπάρχουν και άλλες εκτάσεις).

Αρχοντάκης Ιωσήφ:  Υπήρξε ανάπτυξη στην Αξιούπολη, να μην τα μηδενίζουμε. Πιστεύω πως πρέπει να γίνει αναπτυξιακή εταιρία, να επιδοτηθεί και να γίνει επένδυση από το Δήμο, ο οποίος θα τη νοικιάσει σε ιδιώτες.

Πασσαλίδης Παύλος (Δημοτικός Σύμβουλος): Νιώθω σήμερα μεγάλη ικανοποίηση. Το θέμα ήρθε άλλες δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και με πρόταση δική μου ζητήθηκε να ενημερωθούν και οι δημότες μας σχετικά. Ήδη  βλέπω σήμερα άλλες δύο προτάσεις και ενδιαφέρον από δημότες μας. Πιστεύω ότι όλη η διαδικασία έγινε πολύ πρόχειρα. Θα πρέπει να συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη.

Δημητριάδου Ελισάβετ: Στη συνάντηση για την εκμίσθωση εγώ έφερα αντίρρηση και μέχρι σήμερα έχω την ίδια στάση. Για το δρόμο Λίμνης-Σκρά, τον οποίο ψηφίσατε (εκτός εμού), ο δρόμος αυτός προβλεπόταν να είναι χωματόδρομος. Τα χρήματα του δρόμου θα μπορούσαν να επενδυθούν σε έργα ύδρευσης – εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα με μικρές λίμνες – φράγματα για εμπλουτισμό της λίμνης. 

Περπερίδης Δημήτριος (Δημότης): Άκουσα αξιόλογες προτάσεις και προβληματισμούς. Βλέπω ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο. Πρέπει να ξεμπλοκάρουμε το ζήτημα και να ξεκινήσει. Ο Δήμος θα πρέπει να δώσει το στρατηγικό χαρακτήρα της επένδυσης. Αντί να γίνει μελέτη, να γίνουν υποδομές από το Δήμο (νερό, φως, καθαρισμός λίμνης, πρόσβαση στη λίμνη) και να προσδιορίσει όρους δημοπράτησης και να προχωρήσει. Βάλτε και περισσότερες δράσεις.
Να γίνουν τα φράγματα που έταξε ο Υφυπουργός, κ. Κιλτίδης, για να εξασφαλιστεί το νερό.

Παλλάδη Κωνσταντίνα: Να πάρουμε απόφαση τι θα κάνουμε με τα 29 στρέμματα. Εμείς (Δήμος Πολιτών) καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση:
α)Όσα έχω ήδη πει για τις υποδομές ισχύουν.
β)Όσον αφορά τα 29 στρέμματα, η περιβαλλοντική απαλλαγή έχει συγκεκριμένες δράσεις. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε για το αν θα είναι ένας επενδυτής ή περισσότεροι με κατάτμηση της έκτασης. Να γίνει χωροταξική μελέτη για τα 29 στρέμματα και στη συνέχεια να καλέσουμε τους επενδυτές.
Ανεξάρτητα από την παρουσία ή μη των επενδυτών ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει. Προτείνουμε επομένως την κατάτμηση της γης σε μικρότερα κομμάτια, τη σύνταξη χωροταξικής μελέτης με τις δράσεις και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επενδυτές να προχωρήσει ο Δήμος με μια μικρή δική του επένδυση.
Θέτω την πρότασή μου σε ψηφοφορία.

Δημητριάδου Ελισάβετ: Μέσα στην κρίση που διανύουμε, αναρωτιέμαι που θα βρει ο Έλληνας χρήματα για τουρισμό. Ζητάω από τη Νομαρχία να μας κατευθύνει σε παραγωγικές δραστηριότητες (αξιολόγηση Αξιού ποταμού, αγροτικά έργα…), έτσι ώστε στο μέλλον να βαδίσουμε πιο σωστά.

Αγγούρας Τρύφων: Άκουσα πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Δεν άκουσα τρίτο τρόπο για την επένδυση με ΣΔΙΤ (εκτός του Δήμου και των ιδιωτών επενδυτών). Να   γίνει οικονομοτεχνική μελέτη, να βάλει ο Δήμος τους όρους και αν υπάρχει ενδιαφέρον να προχωρήσουμε σε σύμπραξη Δήμου – Ιδιωτών (κυρίως τοπικών).
Η θέση πρόταση της δημάρχου Σόνιας Συμεωνίδου:
Η δήμαρχος Σόνια Συμεωνίδου ενημέρωσε στην αρχή για το ιστορικό των ενεργειών που έχουν γίνει για την αξιοποίηση της λίμνης του Μεταλλείου.  Οι προσπάθειες είπε ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2003 όταν με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Αξιούπολης ζήτησε  να παραχωρηθεί στο δήμο έκταση τριών τμημάτων συνολικού εμβαδού 28832 τ.μ. Με επόμενη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο το Νοέμβριο 2003 πήρε απόφαση για τον επακριβή προσδιορισμό των δράσεων και δραστηριοτήτων που πρόκειται να υλοποιηθούν στις συγκεκριμένες εκτάσεις:
1) Δημιουργία αναψυκτηρίου – εστιατορίου
2) Δημιουργία κέντρου (περιπτέρου) πληροφόρησης επισκεπτών
3) Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων χαμηλής όχλησης (γήπεδα μπάσκετ, τένις, βόλεϊ)
4) Δημιουργία χώρων καταυλισμού με μικρά ξύλινα ή και πέτρινα σπίτια
Στόχος μας, τόνισε η δήμαρχος Σόνια Συμεωνίδου η κατάθεση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος, με χωροθέτηση λειτουργιών, λαμβάνοντας  υπ’ όψη την γεωμορφολογική, πολιτισμική και κοινωνικοοικονομική ιδιαιτερότητα του περιβάλλοντος της λίμνης .
Η δήμαρχος Σόνια Συμεωνίδου είπε ότι ο προγραμματισμός της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Πάικου πρέπει ίσως να αποτελεί ενιαίο αντικείμενο μελέτης και προγραμματισμού των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων  Κιλκίς και Πέλλας με ενιαία διανομαρχιακά έργα.
Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε ώστε η διαδικασία παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης της περιοχής να γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια και εξασφαλίζοντας για το δήμο όλες τις εγγυήσεις για την ωριμότητα της επένδυσης αλλά και για την βιωσιμότητα της σε βάθος χρόνου. Κλειδί της ανάπτυξης θεωρούμε ότι αποτελεί η παροχή εγγυήσεων για την βιωσιμότητα της ιδιωτικής επένδυσης, πως μπορεί δηλαδή να δημιουργηθεί μια επένδυση που να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της γύρω περιοχής και να αναπτυχθεί ανεξάρτητα και αυτοτελώς χωρίς να απαιτεί συμπληρωματικές επενδύσεις.
Το συγκεκριμένο θέμα πιστεύω ότι δεν θα απασχολήσει μόνο εμένα ως Δήμαρχο αλλά και τον επόμενο και ίσως και τον μεθεπόμενο Δήμαρχο.
Επειδή πολλές φορές κάποια πράγματα λέγονται ή και γίνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων, εμείς για να αποδείξουμε ότι κινούμαστε πέρα από κάθε είδους σκοπιμότητες και ότι πραγματικά μας ενδιαφέρει να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προτείνω να δημιουργήσουμε μια τριμελή ομάδα εργασίας. Στην επιτροπή αυτή να συμμετέχουν η δήμαρχος η αρχηγός της μειοψηφίας του δήμου μας κ. Παλλάδη και ένα τρίτο άτομο που θα επιλέξουμε. Η επιτροπή αυτή θα έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και κατευθύνσεις και θα υποχρεούται  μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο και σε συνεργασία εάν χρειαστεί και με εξειδικευμένα άτομα να κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη του περιβάλλοντος χώρου της λίμνης μεταλλίου  στο Δημοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια η πρόταση αυτή να ψηφιστεί ομόφωνα έτσι ώστε να δείξουμε τη σημασία που δίνουμε για την ανάπτυξη της περιοχής και όλοι να βοηθήσουμε για την υλοποίηση αυτών που αποφασίσαμε.

Παλλάδη Κωνσταντίνα: Για να λειτουργήσει μια επιτροπή θα πρέπει να πάρει πολιτική απόφαση – εντολή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση για επιτροπή θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη ως προς τους στόχους της και τη λειτουργία της.

Πασσαλίδης Παύλος: Διαφωνώ κι εγώ με τη σύσταση επιτροπής. Θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να καθορίσει όρους και τρόπους και μετά να συσταθεί η επιτροπή.

Ιωαννίδης Γεώργιος: Προτείνω αντί της επιτροπής, η Δημαρχιακή Επιτροπή να επεξεργαστεί το θέμα και να φέρει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.                                

Ψηφοφορία
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, καμία από τις τρεις προτάσεις (Δημάρχου Σ. Συμεωνίδου, Ντ. Παλλάδη, Τρ. Αγγούρα) που κατατέθηκαν  δεν συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία με συνέπεια το θέμα του προγραμματισμού δράσεων και εκτέλεσης έργων να μετατεθεί για το μέλλον.