Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025, 7:44:35 πμ
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010 07:25

Δήμος «Παιονίας-Πολυκάστρου» ή «Ευζώνων» με έδρα Πολύκαστρο

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πολυκάστρου έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Δημάρχου Δημήτρη Σμυδάκη και την πρότασή του για τη δημιουργία Δήμου με τη συνένωση των δήμων Πολυκάστρου, Αξιούπολης, Γουμένισσας και Ευρωπού και της Κοινότητας Λιβαδίων, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» που προωθεί η κυβέρνηση ενόψει της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας.
Με την εισήγησή του ο κ. Σμυδάκης πρότεινε δυο εναλλακτικά ονόματα για το νέο Δήμο: «Παιονίας-Πουκάστρου» ή «Ευζώνων» και για έδρα του, την πόλη του Πολυκάστρου.
Όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και οι πολίτες που τοποθετήθηκαν, συμφώνησαν με τις προτάσεις και τα επιχειρήματα του κ. Σμυδάκη, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., το περασμένο Σάββατο, με μοναδικό θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Η εισήγηση
Ο κ. Σμυδάκης παρουσίασε στην αρχή το τι ακριβώς αλλάζει στην τοπική Αυτοδιοίκηση με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ενώ μοιράσθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους ειδικό φυλλάδιο του Δήμου για τις αλλαγές αυτές. Τα επιχειρήματα που ανέπτυξε απετέλεσαν και τον κορμό του ψηφίσματος στο γιατί θα πρέπει όλη η ενότητα ν’ αποτελέσει ενιαίο δήμο:
«…Ο Δήμος Πολυκάστρου ενισχύει την πρόταση συνένωσής του με τους Δήμους και την Κοινότητα της περιφέρειας Παιονίας με σκοπό τη δημιουργία ενός Δήμου που θα χαρακτηρίζει μια γεωγραφική ενότητα με κοινή ιστορία και κοινό πεδίο δράσης στο παρόν και στο μέλλον. Λαμβάνονται πάντα υπόψη όλες οι προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης, ευημερίας, λειτουργικότητας και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου της τοπικής κοινωνίας.
- Πληθυσμιακά δημιουργείται ένας Δήμος, ισχυρός που φτάνει στους 35.000 κατοίκους και που γεωγραφικά καλύπτει τη δυτική πλευρά του Νομού Κιλκίς, από το όρος Πάικο μέχρι και τις ανατολικές όχθες του ποταμού Αξιού στην οποία εκτείνεται ο πλούσιος και εύφορος κάμπος του ποταμού. 
- Ο ποταμός Αξιός, διασχίζει τον νέο Δήμο σε μήκος 39 χιλιομέτρων και τα νερά του προσφέρουν ευφορία στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις εκατέρωθεν των όχθων του. Κατά μήκος της ανατολικής όχθης του Αξιού ποταμού και εντός των ορίων του Δήμου Πολυκάστρου έχει ήδη κατασκευασθεί το μονοπάτι στο Ρου του Αξιού, ένα έργο που θα δώσει νέα πνοή στην τουριστική αξιοποίηση του ποταμού. Επίσης τα επιφανειακά νερά που διασχίζουν την γεωγραφική αυτή ενότητα (Αξιός – πηγές Πάικου- λίμνη Αρτζάν Αματόβου-λίμνη Μεταλλίου) αποτελούν πηγή πλούτου και ανάπτυξης και έχουμε χρέος ως ενιαίος φορέας να τα διαχειριστούμε ορθολογικά και με γνώμονα την προστασία των υδάτινων πόρων.
- Ο νέος Δήμος παρουσιάζει εξαιρετική γεωφυσική ομορφιά ως σύνολο, με το όρος Πάικο, τον ποταμό Αξιό και τις παρακείμενες πεδιάδες του. Στο γενικότερο πλαίσιο αυτού του φυσικού περιβάλλοντος έχει ήδη ιδρυθεί διαδημοτικός σύνδεσμος για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του Πάικου, ένα έργο πνοής που θα ενισχύσει σημαντικότατα συνολικά την περιοχή μας. Επίσης, η γεωργική, κτηνοτροφική, υλοτομική και αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
- Η περιοχή μας μπορεί ως σύνολο να αποτελέσει ιδανικό πεδίο εφαρμογής προγραμμάτων πράσινης ανάπτυξης. Ήδη τα προγράμματα ανακύκλωσης απορριμμάτων συσκευασίας και οι εγκαταστάσεις εναλλακτικών πηγών ενέργειας παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη, ενώ ήδη ετοιμάζεται στην Αξιούπολη σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, η διαχείριση των οποίων θα γίνεται από τον ενιαίο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων του Νομού Κιλκίς (ΔΙΑΚΙ Α.Ε.)
- Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι διαρθρωμένες κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγονται οι ουσιαστικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι την περιοχή καλύπτει πλήθος υπηρεσιών.
- Η περιοχή προσφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας χαμηλής όχλησης. Ήδη λειτουργούν τρία βιοτεχνικά πάρκα (Άσπρου, Ν. Καβάλας και Αξιούπολης) και υπάρχει έγκριση για το Διεθνές Εμπορευματικό Διαμετακομιστικό Κέντρο,   γεγονός που ενισχύει την τοπική οικονομία και προσφέρει νέες θέσεις εργασίας στο ντόπιο πληθυσμό.
- Η ευρύτερη περιοχή του νέου Δήμου έχει καλό διαδημοτικό οδικό δίκτυο που συνδέει μεταξύ τους όλες τις πόλεις που θα αποτελέσουν τα ημιαστικά κέντρα του νέου Δήμου (Πολύκαστρο – Αξιούπολη – Γουμένισσα - Ευρωπός), ενώ ταυτόχρονα έχει εξαιρετική και άμεση πρόσβαση στην Νέα και στην Παλαιά Εθνική Οδό – Π.Α.Θ.Ε. Επίσης, εξυπηρετείται από τη σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Ειδομένης, που παρουσιάζει εξαιρετική προοπτική λειτουργίας προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και προσφέρει άμεση σύνδεση με το εξωτερικό.
- Κοινές ιστορικές αναφορές με κοινούς αγώνες για τη διατήρηση της Μακεδονικής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο νέος διευρυμένος Δήμος αποτελεί έναν χώρο πολυπολιτισμικό, που ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα υποδέχτηκε πρόσφυγες από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Θράκη, οι οποίοι κατέφεραν να αφομοιωθούν από το ντόπιο μακεδονικό πληθυσμό και να συμβιώσουν αρμονικά.
- Μνημεία αρχαίου ελληνικού πολιτισμού (αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού αρχαϊκής εποχής, αρχαίας Αμυδώνας Αξιοχωρίου, πρότυποι αρχαίοι οικισμοί σε διάφορα τμήματα της ευρύτερης περιοχής). Μνημεία θρησκευτικής χριστιανικής λατρείας (μονές Αγίου Ραφαήλ και Νικοδήμου στο όρος Πάικο)...»

Γιατί έδρα το Πολύκαστρο
Αναλυτικά στάθηκε ο κ. Σμυδάκης και στο γιατί θα πρέπει η πόλη του Πολυκάστρου να αποτελεί την έδρα του νέου Δήμου και ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Το Πολύκαστρο είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Κιλκίς με την τρίτη σε μέγεθος κωμόπολη να έχει λιγότερο από το 50% του πληθυσμού του Πολυκάστρου. Ο πραγματικός δε πληθυσμός του δήμου ξεπερνά τις 15.000 κατοίκους.
- Η γεωγραφική θέση του Πολυκάστρου είναι στρατηγικής και εθνικής σημασίας. Το Πολύκαστρο βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα ΠΑΘΕ και στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία σύντομα θα έχει και χαρακτήρα προαστιακού σιδηροδρόμου.
- Στο Πολύκαστρο υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα όλες τις υπηρεσίες ενός διευρυμένου δήμου. Το νέο κτίριο του δημαρχείου, που ολοκληρώθηκε μόλις το 2009, διαθέτει επιφάνεια 1.640 τ.μ. και όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ενός κτιρίου διοίκησης. Παρόμοια κτιριακή υποδομή δεν υπάρχει σε άλλη πόλη του νομού.
- Ο Δήμος Πολυκάστρου έχει ήδη σε λειτουργία όλες τις υπηρεσίες που το πρόγραμμα Καλλικράτης παρουσιάζει ως προαπαιτούμενες. Διαθέτει αυτόνομη τεχνική υπηρεσία και είναι ο μόνος δήμος του νομού Κιλκίς, πλην του Δήμου Κιλκίς, που έχει πιστοποιητικό ποιότητας των υπηρεσιών του / συστήματος διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008 και διαχειριστική επάρκεια δικαιούχων ΕΣΠΑ με αριθμό πιστοποιητικού 7989/22.07.09 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, διαθέτει Διεύθυνση Δοικητικού και Οικονομικού (με ταμειακή και οικονομική υπηρεσία και υπηρεσία διοικητικού), Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος (με αυτόνομη τεχνική υπηρεσία, γραφείο προγραμματισμού, τμήμα περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας) καθώς και υπηρεσία πληροφορικής και νομικής υποστήριξης. 
- Ο Δήμος Πολυκάστρου ήταν ο πρώτος δήμος του νομού Κιλκίς που συνέταξε Επιχειρησιακό Σχέδιο. Το Πολύκαστρο διαθέτει δύο αναπτυσσόμενες βιομηχανικές περιοχές, στην περιοχή της Νέας Καβάλας και στην περιοχή του Άσπρου. Στην ευρύτερη περιοχή εδρεύουν 144 επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει επίσης αεροδρόμιο με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης. Στο Πολύκαστρο έχει δρομολογηθεί η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου διεθνούς κλίμακας.

Τοποθετήσεις
Από τους δημοτικούς συμβούλους τοποθετήθηκαν: Ο πρόεδρος Τάκης Τατσίδης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Δημήτρης Κουλίνας και Χρήστος Καραθόδωρος, οι σύμβουλοι Χρήστος Τσανασίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ηρακλής Τομπουλίδης, Ευάγγελος Αναστασιάδης, Λεωνίδας Δραγανάκης, Κοσμάς Καρυπίδης, Κώστας Σιωνίδης.
Ακόμη, μίλησαν: Ο δήμαρχος Ευρωπού Ευθύμης Κουρτζανίδης, ο πρώην δήμαρχος Πολυκάστρου Γιώργος Δαμιανίδης, η πρόεδρος του Τ.Σ. Ασπρου Σχουλίνα Καρυοφυλλίδου, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Μικροδάσους Θωμάς Καρυπίδης, η νομαρχιακή σύμβουλος Αθανασία Λιάρτση, ο κ. Δημήτρης Πετρέλης, ο κ. Χρήστος Δραγανίδης και ο κ. Δικαίος Βασιλειάδης.