Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2025, 11:25:01 μμ
Σάββατο, 19 Ιουλίου 2008 08:36

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΙΛΚΙΣ : Καταγγελία της περιστολής των πιστώσεων στην πρόνοια

Την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας των ΟΤΑ κατήγγειλε η Δημοτική Αρχή του Κιλκίς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 15 Ιουλίου.
Σχετική ενημέρωση προς το Σώμα έκανε ο δήμαρχος Δ. Τερζίδης, υπογραμμίζοντας ότι με αιφνιδιαστική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που λήφθηκε πρόσφατα, περιορίζονται στο 1/3 οι χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους, ενώ ταυτόχρονα αποκλείονται από τις δομές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι έγκυες γυναίκες κ.α., καθώς κι εργαζόμενοι στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

 Όπως τόνισε ο κ. Τερζίδης, με τον δραστικό περιορισμό της χρηματοδότησης των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας εκ μέρους της Πολιτείας, οι ΟΤΑ θ’ αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις προσωπικού και περιορισμό του εύρους των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρόνοιας.
 Ως γνωστόν, στο Δήμο Κιλκίς λειτουργούν οι τέσσερις απ’ τις δέκα δομές του νομού, ήτοι ένας παιδικός σταθμός, ένας βρεφονηπιακός, ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) κι ένα αντίστοιχο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Οι δομές αυτές έχουν ετήσιο προϋπολογισμό  που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.
 Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Χρ. Σπίγκος, τόνισε ότι στόχος της προαναφερθείσας ΚΥΑ είναι η παράδοση των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας σε ιδιώτες, μ’ αποκλεισμό μεγάλων κοινωνικών ομάδων απ’ αυτές.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Π. Πασσαλίδης έκανε λόγο γι’ ανάγκη διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη ΚΕΔΚΕ και στα συναρμόδια υπουργεία.
 Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο κ. Τερζίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, σε σχέση με τις αποφάσεις του πρόσφατου έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, εφ’ όσον η Πολιτεία φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της για τις χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ, τότε θα πρέπει απ’ τα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος για τη μεταρρύθμιση.
 Απαντώντας σ’ ερωτήσεις που τέθηκαν απ’ τη πλευρά των δημοτικών συμβούλων, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρ. Σπίγκος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το Λαογραφικό Μουσείο του Κιλκίς θα ενταχθεί οργανικά στον ΟΠΟΝΓΑ για να προβεί αμέσως μετά στην απαραίτητη προμήθεια προσθηκών και να ξεκινήσει η λειτουργία του. Στον ίδιο Οργανισμό θα ενταχθεί και το Σπήλαιο του Κιλκίς.
 Ένα απ’ τα θέματα της συνεδρίασης αφορούσε και την Εμποροπανήγυρη του Κιλκίς, η οποία θα λειτουργήσει φέτος στις 3-7 Σεπτεμβρίου. Η διαφοροποίηση στη χωροταξική κατανομή της θα έγκειται στη μεταφορά του Λούνα Παρκ στη προέκταση της Γ. Καπέτα, προς το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, προκειμένου να μην δημιουργούνται κυκλοφορικά προβλήματα στο κέντρο της πόλης. Επίσης, χώροι, όπως οι πλατείες Ειρήνης και Γαλήνης θα χρησιμοποιηθούν για διάφορες εκδηλώσεις. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μ’ ευθύνη του Δήμου, το 52% των Κιλκισιωτών επιθυμεί να παραμείνει η Εμποροπανήγυρη στους χώρους που λειτουργεί, παράλληλα με ποιοτική αναβάθμιση της. Τα πλήρη αποτελέσματα της δημοσκοπικής έρευνας θα παρουσιαστούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.
 Με άλλες ομόφωνες αποφάσεις του, το Δ.Σ. ενέκρινε:
-Τη δημοπράτηση των έργων, «συντηρήσεις σχολείων οικισμών του Δήμου» (προϋπολογισμός, 122 χιλ. ευρώ) και «προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε δημόσιους χώρους» (150 χιλ. ευρώ).
-Την αποδοχή χρηματοδοτήσεων για την ανάπλαση της Παλιάς Εθνικής Τράπεζας (125 χιλ. ευρώ), τη σύσταση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (50 χιλ. ευρώ) και τη διαμόρφωση του κόμβου βόρειας εξόδου του Κιλκίς (9,5 χιλ. ευρώ).
-Την εκποίηση ενός δημοτικού οικοπέδου στο Μεταλλικό προκειμένου με τα χρήματα που θα εισπραχθούν να συντηρηθεί το παλιό δημοτικό σχολείο του οικισμού.