Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, 7:08:13 πμ
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2008 11:31

Ενθαρρυντικά στοιχεία από καλλιέργεια στέβιας

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα που διοργάνωσαν ο Καπνικός Συνεταιρισμός Τούμπας, ο Δήμος Ευρωπού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής, όπου έγινε η πρώτη πανελλαδική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πειραματικής καλλιέργειας της στέβιας.


Στην κατάμεστη από νέους αγρότες αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρωπού, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Ευρωπού, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Π. Λόλας παρουσίασε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της καλλιέργειας, ενώ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού  και μέλος της Ένωσης Παραγωγών Στέβιας και καινοτόμων καλλιεργειών, Σ. Πελτεκιάδης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται σε Ελλάδα και Ευρώπη για την αναγνώριση της καλλιέργειας από την Ε.Ε, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, όπως σημείωσε.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του δημάρχου Ευρωπού, Ευθύμη Κουρτζανίδη, ο οποίος τόνισε πως η χρηματοδότηση της έρευνας από το δήμο αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο του ενδιαφέροντός του για τους αγρότες της περιοχής, που έχουν πληγεί από την παύση της καπνοκαλλιέργειας και τώρα αναζητούνται εναλλακτικές καλλιέργειες για την περιοχή, ενώ ζήτησε από φορείς και αγρότες να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες στον τομέα αυτό.
Την ημερίδα χαιρέτισε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος σημείωσε πως για τις αρνητικές εξελίξεις στον τομέα του καπνού υπάρχουν ευθύνες με το πώς χειρίστηκε τα πράγματα η προηγούμενη κυβέρνηση και πως από την τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε έγιναν θετικά βήματα, ενώ για πρώτη φορά αναγράφεται στις αποφάσεις ο καπνοκαλλιεργητής και όχι η καπνοκαλλιεργητική περιοχή, που θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις και τις επιχορηγήσεις, που μπορούν να φθάσουν σε ποσοστό 70%.
Οσον αφορά τη στέβια, ανέφερε πως έχει μια επιφύλαξη, γιατί δεν καλλιεργείται στην Ε.Ε., αλλά περιμένει τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται, ενώ ανακοίνωσε και τη χρηματοδότηση της συνέχισης της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η πειραματική καλλιέργεια της στέβιας, ως καινοτόμος εναλλακτική, ξεκίνησε με χρηματοδότηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (272.000 ευρώ) σε καπνικές περιοχές (Αγρίνιο, Καρδίτσα, Τούμπα) τα έτη 2005-2007, ενώ συνεχίστηκε το 2008 με χρηματοδότηση 6000 ευρώ από το δήμο Ευρωπού σε Τούμπα και Ευρωπό.
Στην ημερίδα παρουσιάσθηκαν τα στοιχεία της έρευνας από τον κ. Λόλα, ο οποίος τα χαρακτήρισε ενθαρρυντικά.
Η στέβια είναι ένα πολυετές (3-5 χρόνια) πολύκλαδο και ποώδες είδος με τροπική καταγωγή. Ανακαλύφθηκε το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης, όπου για χρόνια καλλιεργούνταν από τις τοπικές φυλές των ινδιάνων, οι οποίοι γνώριζαν τις μοναδικές βοτανικές ιδιότητές της ως ισχυρό γλυκαντικό και θεραπευτικό.
Καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Αμερικής, Ιαπωνία, Κίνα, Ισραήλ και μοιάζει πάρα πολύ με την καπνοκαλλιέργεια. Στην Ελλάδα, τα δυο χρόνια των πειραμάτων, δεν έδειξε να προσβάλλεται από έντομα ή αρρώστιες και αν τελικά διαδοθεί η καλλιέργειά της πολύ πιθανόν να γίνεται βιολογικά.
Με τις τιμές που σήμερα ισχύουν στην παγκόσμια αγορά, η καλλιέργεια της στέβιας μπορεί να κρατηθεί και χωρίς Κοινοτικές ενισχύσεις.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο αντινομάρχης Χρήστος Γκουντενούδης, ο οποίος προέτρεψε τους αγρότες να οργανωθούν σε Ομάδες Παραγωγών, για να έχουν θετικά αποτελέσματα, επισημαίνοντας πως και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προχωρά σε ενημερωτικές συναντήσεις αγροτών, κάτι που θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ευρωπού, Σταφύλης Κωνσταντίνου, ενώ την παρακολούθησαν ακόμη, ο δήμαρχος Γουμένισσας, Στ. Παπαπαναγιώτου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.