Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 4:09:59 μμ
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 06:08

Επερώτηση Φλωρίδη προς υπουργό Υγείας

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσαν 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον βουλευτή Κιλκίς και πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργο Φλωρίδη, προς τον υπουργό Υγείας, με θέμα την κατάργηση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων του ιατρικού σώματος της χώρας.


Στην επίκαιρη επερώτηση αναφέρουν:
«Με μια ενέργεια μοναδική στα χρονικά της μεταπολίτευσης, «αντάξια» της Μεταξικής περιόδου λόγω της νομοθεσίας που επικαλείται, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατήργησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αποδεχόμενος και υποκύπτοντας στις ακραία αντιδημοκρατικές απόψεις και εισηγήσεις της μειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ.
Συγκεκριμένα: Το 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την 8η Φεβρουαρίου 2009 και συγκροτήθηκε νόμιμα σε σώμα, παρά τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της μειοψηφίας, την 7η Μαρτίου.
Κατά της διαδικασίας συγκρότησης δεν υπήρξε καμία ένσταση καθώς και οποιαδήποτε προσφυγή στα αρμόδια Δικαστήρια.
Επελέγη από τη μειοψηφία και τον Υπουργό Υγείας η οδός της κατάργησης των βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων των γιατρών όλης της χώρας και ιδιαίτερα αυτών του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την υπ΄αριθ. Υ7α/ΓΠ οικ. 39293 της 20ης Μαρτίου 2009, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (τ. υπαλλήλων ειδικών θέσεων κλπ) με αριθ. 133 της 30ης Μαρτίου 2009, κατήργησε και έπαυσε κατά τρόπο που η Ελλάδα γνώρισε μόνο σε περιόδους δικτατορίας, το νομίμως εκλεγέν και συγκροτηθέν σε σώμα Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία και στη θέση του διόρισε Διοικούσα Επιτροπή της αρεσκείας του.
Με την απόφασή του αποφαίνεται ότι οι πέντε (5) σύμβουλοι της μειοψηφίας είναι περισσότεροι (!) από τους δέκα (10) συμβούλους της πλειοψηφίας που ψήφισαν για τη συγκρότηση του Προεδρείου του ΠΙΣ, όπως επίσης ότι το ποσοστό του 34% που έλαβε η παράταξη της μειοψηφίας στην εκλογική γενική συνέλευση του ΠΙΣ, είναι μεγαλύτερο (!) από το 66% που έλαβαν οι παρατάξεις οι οποίες συμμετείχαν στη διαδικασία συγκρότησης του Προεδρείου.
Είναι προφανές, ότι από την πρωτοφανή στα δημοκρατικά χρονικά της χώρας απόφαση του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την παύση του νομίμως εκλεγέντος κορυφαίου οργάνου των Ελλήνων γιατρών τίθεται κατ’ αρχήν ζήτημα δημοκρατικής συμπεριφοράς της Κυβέρνησης, η οποία ανέχεται και καλύπτει τέτοιες αποφάσεις.
Η διατύπωσης της απόφασης «Παύεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) όπως αυτό συγκροτήθηκε κατά τη συνεδρίαση της 7ης Μαρτίου 2009…» παραπέμπει σε άλλες εποχές και πάντως όχι σε καθεστώς δημοκρατικού πολιτεύματος.
Για τους λόγους αυτούς επερωτάται ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την βάναυσα αντιδημοκρατική απόφασή του να παύσει χωρίς καμία αιτιολογία και επικαλούμενος νομοθεσία της Μεταξικής περιόδου, το νομίμως εκλεγέν και συγκροτηθέν σε σώμα Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) της χώρας».