Πέμπτη, 13 Μαϊος 2010 18:00
Εργατικό Κέντρο Κιλκίς : Με τις ξεπερασμένες συνταγές λιτότητας το νέο οικοδόμημα του Ασφαλιστικού
Οι συνήθεις ύποπτοι, μισθωτοί και σνταξιούχοι, είναι τα θύματα του κατά τα άλλα νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αφούη κυβέρνηση δεν τόλμησε να ελέγξει εισφοροδιαφυγή και μαύρη εργασία, αλλά συρικνώνει τις συντάξεις ελεημοσύνης. Τα παραπάνω αποτελούν μια μικρή σύνοψη της κριτικής που επιφυλλάσσει τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς στις διατάξεις του νομοσχεδίου που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου έχει ως εξής: ”Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι περίφημες αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξαντλούνται σιτς παλιές χρεωκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων και μη αναζήτησης νέων υγιών πόρων μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενιές επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση.
Καμιά πρόβλεψη και δέσμευση για την συμμετοχή του Κράτους για την είσπραξη των βεβαιωθέντων και καταλογισθέντων εισφορών, για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, για την εξόφληση και καταβολή των οφειλών Κράτους και ιδιωτών, την αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας, που αποτελούν την κυριότερη αιτία των προβλημάτων και των ελλειμάτων του συστήματος.
Την ίδια ώρα που λόγω των οικονομικών μέτρων γίνονται σημαντικές περικοπές συντάξεων και επιδομάτων (εορτών και άδειας), έρχεται επιπρόσθετα το ασφαλιστικό να επιβάλλει ακόμα περισσότερες περικοπές κάνοντας την κατάσταση ιδίως των χαμηλοσυνταξιούχων εξαιρετικά δύσκολη.
Η απαράδεκτη επαναφορά του ΛΑΦΚΑ επιχειρεί την αναδιανομή της φτώχειας των συνταξιούχων, επιδεινώνοντας τις ήδη "κουτσουρεμένες συντάξεις".
Ενώ πρόκληση αποτελεί για τους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους η διατήρηση της εξαίρεσης των ισχυρών και προνομιούχων ομάδων των πολλαπλών και υψηλοτάτων συντάξεων, αρκετές εκ των οποίων "διαμορφώθηκαν" από δικαστικές αποφάσεις, στη λογική "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει".
Το σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο και αποτελεσματικό, αν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση και αντιμετωπισθούν οι κύριες αιτίες που είναι πόροι (τα έσοδα) και όχι οι παροχές που είναι ελεημοσύνης.”