Ούτε
καν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων παρέστη. Πολύ περισσότερο
ερήμην ακόμα και των πολυάριθμων τοπικών συμβούλων διεξήχθη στο Κιλκίς,
με κοινή πρόσκληση των τριών επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών, ο
διάλογος για τον «Καλλικράτη». Ο Δήμαρχος Δ. Τερζίδης ανέλαβε το βάρος
να ενημερώσει σε βάθος για όσα
διαλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχέδιο υπό την κωδική ονομασία
«Καλλικράτης», και συνάμα κατέγραψε και τα βασικά πορίσματα του
πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα. Κοινός τόπος: Ναι, στη
διοικητική μεταρρύθμιση, υπό τους όρους που έθεσε η ΚΕΔΚΕ, δηλαδή
απόδοση των παρακρατηθέντων και καταγραφή και της γεωγραφίας των νέων
δήμων.
Ο κ. Τερζίδης εξέφρασε επίσης και τις δικές του απόψεις επί του σχεδίου. Συνοψίζονται ως εξής: Η κρατική διοίκηση ασκείται σε δυο επίπεδα, στο κυβερνητικό και σε επίπεδο νομού.
Ως προς τον τρόπο εκλογής, αναλογική εκπροσώπηση των δήμων σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αντί τοπικών συμβουλίων να εκλέγονται στους οικισμούς δυο πάρεδροι με δυνατότητες άσκησης ουσιαστικών αρμοδιοτήτων.
Ανέπτυξε επίσης τις απόψεις του ως προς την λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, ενσωματωμένων στη λειτουργία των δήμων πλην ίσως των ΑΕ. Τόνισε ότι είναι αντίθετος με το θεσμό του συνήγορου του δημότη και ο έλεγχος μπορεί να ασκηθεί με κάποιον από τους φορείς που σήμερα ελέγχουν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων (Περιφέρεια, Ελεγκτικό ).
Τέλος ενημέρωσε ότι το θέμα με τις οικονομικές προϋποθέσεις που τέθηκαν από την ΚΕΔΦΚΕ βαίνει προς διευθέτηση.
Επιθετικός ο Π. Πασσαλίδης
Ύψωσε τους αντιπολιτευτικούς τόνους με σαφείς αναφορές στο κυβερνών κόμμα και στις ανακολουθίες του ηγέτη και πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου (άλλα έλεγαν ως αντιπολίτευση, καταλόγισε) ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Πασσαλίδης. Επισήμανε το έλλειμμα διαλόγου για τις προϋποθέσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης ως προς τις αρμοδιότητες, τους πόρους και την κοστολόγηση των επιμέρους μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων. Απέδωσε τη σπουδή της κυβέρνησης να φέρει προς έγκριση τον «Καλλικράτη» στο γεγονός, όπως είπε, της υποβολής του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ε.Ε. όπου προβλέπεται μείωση δαπανών. Επισήμανε ότι η κοινωνία δεν ασχολείται με τις ουσιαστικές πτυχές του «Καλλικράτη» αλλά με τα όρια των νέων δήμων και το πολιτικό προσωπικό που θα δούμε στις εκλογές,
Έθεσε ως προϋποθέσεις τη στήριξη της υπαίθρου και ζήτησε να προστεθεί και η «παραμεθοριότητα» στην ορεινότητα και τη νησιωτικότητα, όπως προβλέπονται ως ειδικές μέριμνες του «Καλλικράτη».
Ο διάλογος
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Γιάννης Φαχουρίδης άσκησε κριτική σε πολιτικό επίπεδο στον «Καλλικράτη» εντάσσοντάς τον στην επιδίωξη αστική ολοκλήρωσης του κράτους, επιδίωξη που εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Ο κ. Χρήστος Σπίγγος επέμεινε ιδιαίτερα στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης με περιορισμό των διοικητικών αρμοδιοτήτων των αιρετών, σε ένα μοντέλο όπου η πολιτική και η διοικητική πυραμίδες θα συναντώνται στο βαθμό του γενικού διευθυντή. Με το σημερινό μοντέλο στραγγαλίζονται οι εργαζόμενοι από το πολιτικό προσωπικό, τόνισε. Ζήτησε επίσης να ζητηθεί και η άποψη των εργαζομένων, ενώ κατέληξε με το αίτημα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής για τη δημοκρατική εκπροσώπηση των πολιτών στην αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Αναστάσιος Αμανατίδης χαιρέτισε το σχέδιο «Καλλικράτης» του οποίου ζήτησε την αποδοχή, ακόμα κι αν δεν καλύπτει το σύνολο των αναγκών και των διεκδικήσεων της αυτοδιοίκησης, όπως τόνισε.
Η κ. Μαρία Αμανατίδου ανέπτυξε τα οφέλη από τη λειτουργία του ψηφιακού δήμου και την επέκταση κοινωνικών λειτουργιών σε ομάδες πληθυσμού με ομάδες ανήμπορων πολιτών.
Μίλησαν ακόμα οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Ηλιάδης, Φαίδων Ρωμανίδης, Κυριάκος Αναστασιάδης, ο δημότης Σωτήρης Λιάρας κ.α.
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010 07:56