Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010 17:47
Η δωδεκαετία που άλλαξε τα Λιβάδια (1999-2010)
Διανύουμε τον τελευταίο χρόνο του «Καποδίστρια», περίοδο που ταυτίστηκε με δράσεις που ομολογουμένως ανασυγκρότησαν και έβαλαν ξανά στο χάρτη το ιστορικό βλαχοχώρι του Πάικου, τα Λιβάδια. Ένα χωριό που όχι απλά ξαναγεννήθηκε, αλλά δεν έχει και να ζηλέψει τίποτα από τους ορεινούς οικισμούς της χώρας, που έχουν καταστεί τουριστικοί πόλοι ανάπτυξης. Την περίοδο 1999-2010 η Κοινότητα Λιβαδίων, ως αυτόνομη αυτοδιοικητική μονάδα, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του σχεδίου «Καποδίστρια», χρησιμοποίησε αποδοτικά και αποτελεσματικά τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να δημιουργήσει τις υποδομές και τις προϋποθέσεις για την παραπέρα ανάπτυξη του ορεινού οικισμού.
Τα έργα που υλοποιήθηκαν την περίοδο αυτή αφορούν έργα υποδομών, έργα αναπλάσεων του εσωτερικού ιστού του οικισμού, καθώς και έργα αναπτυξιακά και προβολής του οικισμού. Αξίζει να τα καταγράψουμε, αποδεικνύοντας και με αυτό τον τρόπο, πως η ανάπτυξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει να κάνει μόνο με το μέγεθός της, αλλά κυρίως εξαρτάται από τους ανθρώπους που ηγούνται της προσπάθειας, τις δυνατότητες και το όραμά τους για τον τόπο. Και τα Λιβάδια ήταν τυχερά που τα 12 τελευταία χρόνια είχαν ως κοινοτάρχη τον Φώτη Κιλιπίρη, καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο οποίο και αναλαμβάνει προϊστάμενος από 1 Σεπτεμβρίου 2010, γεγονός που τον ανάγκασε σε παραίτηση τις προηγούμενες ημέρες από τη θέση του κοινοτάρχη.
Έργα υποδομών:
1. Κατασκευή σύγχρονου δικτύου ύδρευσης
2. Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης
3. Ασφαλτόστρωση-τσιμεντόστρωση εσωτερικού οδικού δικτύου
4. Κατασκευή επαρχιακής οδού Λιβαδίων-Αρχαγγέλου
5. Εγκατάσταση σύγχρονου εκχιονιστικού μηχανήματος
6. Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου Λιβαδίων
7. Κατασκευή αποδυτηρίων
8. Αγροτικές υποδομές (αγροτική οδοποιία, ταμιευτήρες νερού, αρδευτικό δίκτυο)
Έργα αναπλάσεων:
1. Ανάπλαση εισόδου Λιβαδίων
2. Διαμόρφωση και κατασκευή της πλατείας (χοροστάσι, αμφιθέατρο)
3. Αναπλάσεις κεντρικών οδών κατά παραδοσιακό τρόπο
4. Ανάπλαση του ρυακίου Λιβαδίων
5. Κατασκευή περιπατητικού μονοπατιού μέσα στον οικισμό
6. Ανάπλαση και ανάδειξη του μοναδικού ιστορικού μνημείου των Λιβαδίων (Πέντε Βρύσες)
7. Αξιοποίηση των πηγών στις πάνω Πέντε Βρύσες και δημιουργία υποδομών αναψυχής.
8. Αξιοποίηση υδάτινου πλούτου και κατασκευή παραδοσιακών κρουνών μέσα στον οικισμό
Έργα αναπτυξιακά
και προβολής:
1. Κατασκευή παραδοσιακού ξενώνα Λιβαδίων
2. Ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (καφέ-αναψυκτήριο «Κάσα ντι Λέμνου»)
3. Ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΣΧΟΑΠ Λιβαδίων) με ταυτόχρονη επέκταση του οικισμού και την προοπτική παραχώρησης οικοπέδων για ενδυνάμωση του οικισμού.
4. Ολοκλήρωση σειράς μελετών όπως το Master Plan Λιβαδίων και η Συνολική Μελέτη Ανάπλασης του οικισμού.
5. Κατοχύρωση της Εθνικής Βοσκής «Πάσινα» 8000 στρεμμάτων
6. Ένταξη των Μεγάλων Λιβαδίων στους «Δρόμους του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας»
7. Αδελφοποίηση με την κοινότητα Ποταμιάς Κύπρου
8. Καθιέρωση τριών μόνιμων ετήσιων θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων (Σουμκέτρου-Σταμαρία-Σιάρα ντι Βιάρα)
9. Παραγωγή με τη συνεργασία και άλλων φορέων πλούσιου ιστορικού και μουσικού λευκώματος για την ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό των Λιβαδίων
10. Προβολή των Λιβαδίων μέσα από ταξιδιωτικούς οδηγούς όπως το «Ελληνικό Πανόραμα», ταξιδιωτικά ένθετα αθηναϊκών εφημερίδων, τηλεοπτικών παραγωγών όπως «Μένουμε Ελλάδα» της ΝΕΤ, «Ο τόπος και το τραγούδι του» της ΕΤ3 κλπ.
11. Πρόκληση επιστημονικού ενδιαφέροντος της περίπτωσης ανάπτυξης των Λιβαδίων μέσω σχετικών ερευνών και παρουσιάσεων σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια όπως του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2000 & 2003), Dublin Institute of Technology (2001) καθώς και Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με περισσότερες από 15 εργασίες γύρω από την τουριστική προοπτική ανάπτυξης των Λιβαδίων.