Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024, 12:42:26 μμ
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 12:39

Η Εορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στο Κιλκίς

«Νῦν εὐαγγελίζεται Γαβριήλ, τὸ χαῖρε κραυγάζων, μετὰ δέους τῇ Μαριάμ»… νυν ευαγγελίζεται Ιστορία, την Εθνεγερσίαν κραυγάζουσα, μετά δέους τοις Έλλησιν. Δύο μεγαλυνάρια για δύο σπουδαίες στιγμές. Γι’ αυτές, που συνδέθηκαν άρτια στη σημερινή λαμπροφόρο εορτή της 25ης Μαρτίου: είναι η λυτρωτική αναγγελία του Αρχαγγέλου στην Παρθένο Μαρία, πως καθίσταται Θεοτόκος, και η επίσης λυτρωτική, για το Γένος, απόφαση των Αγωνιστών του 1821 να κηρύξουν την Επανάσταση.

Με αισθήματα πνευματικής χαράς για το χαρμόσυνο άγγελμα στην Κυρία Θεοτόκο και εθνικής υπερηφάνειας για την παρακαταθήκη των αγωνιστών του 1821 υπό την σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού εορτάστηκε η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε του πανηγυρικού Όρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς καθώς και της επισήμου Δοξολογία επί τη εθνική επετείω της παλιγγενεσίας, ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γεωργίου Φλωρίδη και των εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το κοινό στοιχείο των δύο προαναφερθέντων κομβικών σημείων της πίστης και της παράδοσης, είναι ο συγκερασμός της ευθύνης και της ελευθερίας, τόνισε στην εγκύκλιο του ο Μητροπολίτης του Κιλκίς κ. Βαρθολομαίος. 

"Από τη μια, η Παναγιά μας αποκαλείται «Αγνή Παρθένος», διότι ήδη από νεαρή ηλικία αφοσιώθηκε με πόθο, με ιδία βούληση και άρα με ελευθερία, στον Θεό. Τον υπηρέτησε με την πράξη της αγνότητας, με την απόλυτη αφιέρωσή Της στη διδασκαλία Του, ώστε «ὁ Γαβριὴλ καταπλαγείς, ἐβόα σοι Θεοτόκε· Ποῖόν σοι ἐγκώμιον, προσαγάγω ἐπάξιον, τὶ δὲ ὀνομάσω σε; ἀπορῶ καὶ ἐξίσταμαι. Διὸ ὡς προσετάγην βοῶ σοι· Χαῖρε, ἡ Κεχαριτωμένη». Αυτή η ελεύθερη επιλογή, επέφερε την ευθύνη: ο Πλάστης του σύμπαντος κόσμου διάλεξε Εκείνη για να αναλάβει το μεγάλο καθήκον. Εσένα επέλεξε, Μαρία Αειπάρθενε, και «τὴν γὰρ Σὴν μήτραν θρόνον ἐποίησε καὶ τὴν Σὴν γαστέρα πλατυτέραν οὐρανῶν ἀπειργάσατο». Είναι, λοιπόν, η στιγμή του Ευαγγελισμού, η σπουδαία στιγμή της συναίρεσης του Θεού με τον άνθρωπο, της ελευθερίας με την ευθύνη, της σωτήριας αποστολής του Χριστού με την ίδια την ανθρωπότητα.

Από την άλλη, η έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, συνδυάζει επίσης τα δύο αυτά στοιχεία. Η Εθνική μας Παλιγγενεσία ήταν, δηλαδή, πραγμάτωση του διακαούς πόθου των Ελλήνων για ελευθερία, αλλά και αποτέλεσμα του θάρρους των Αγωνιστών να αναλάβουν τη σπουδαία αυτή ευθύνη, θυσιαζόμενοι κατά χιλιάδες τόσο από τον κλήρο όσο και από τον ευσεβή λαό. Πάνω στις αρχές τούτες και στο αίμα όλων εκείνων, το 1821 οργανώθηκε, κατόπιν δεκάδων άλλων αποτυχημένων επαναστατικών κινημάτων, η αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των προγόνων μας για εθνική απελευθέρωση, πολιτική αυτονομία και θρησκευτική ελευθερία.

Στη σημερινή εποχή, η ευθύνη έχει ενωθεί με την έννοια της ελευθερίας ως αναγκαίο συστατικό της. Ελευθερία χωρίς ευθύνη δεν υπάρχει. Ελευθερία χωρίς ευθύνη καταλήγει σε ελευθεριότητα, δηλαδή στην ασυδοσία, στον δικαιωματισμό και τον ατομισμό. Η ελευθερία κάθε μορφής (πολιτική, θρησκευτική, πολιτισμική, εθνική) απαιτεί διαρκή αγώνα αλλά και σύνεση, προκειμένου να διατηρηθεί. Απαιτεί συνεχή προάσπιση των εθνικών μας δικαίων, των πολιτικών αλλά και των κοινωνικών θεσμών, καθώς και την προσήλωση στον λόγο του Ευαγγελίου, ως πηγή κάθε ελευθερίας. Οτιδήποτε άλλο βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να βαφτίζεται ελευθερία, είναι ανερμάτιστος δικαιωματισμός, δηλαδή ελευθερία που βασίζεται στην επιθυμία και όχι στην ευθύνη. Η επιθυμία όμως είναι μέγεθος υποκειμενικό, απροσδιόριστο, συχνά σκοτεινό και ετεροκαθοριζόμενο, χωρίς άρα να μπορεί να αποτελέσει στιβαρό πυλώνα ενός τόσο μεγάλου αγαθού όπως η ελευθερία.

Εύχομαι, λοιπόν, η Υπέρμαχος Στρατηγός να χαρίζει έτη πολλά στο Έθνος μας, να το θωρακίζει έναντι κάθε επιβουλής και να το φωτίζει, ούτως ώστε να πορεύεται αταλάντευτα στον δρόμο της θυσιαστικής αγάπης του Χριστού, δηλαδή στον δρόμο της ελευθερίας και της ευθύνης".

Ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Πάρκο-Κήπο και η κατάθεση στεφάνων δάφνης από τους εκπροσώπους των Αρχών. Συγκεκριμένα στεφάνια κατέθεσαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Γεώργιος Γεωργαντάς και Πέτρος Παππάς, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς ν. Κιλκίς Ταξίαρχος κ. Χαράλαμπος Στραβοπόδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Κιλκίς κ. Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου, η Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς κα Φεβρωνία Ιωαννίδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημόκριτος Δεμερτζίδης, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Κιλκίς κ. Νικόλαος Παλαμούτης, εκπρόσωποι Κομμάτων και εκπρόσωποι Φορέων. 

Οι τιμητικές και εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση των μαθητικών, πολιτιστικών και στρατιωτικών τμημάτων επί την κεντρική οδό της 21ης Ιουνίου, παρουσία και της Ευρωβουλευτού κας Μαρίας Σπυράκη, που επισκέφθηκε την πόλη την πόλη του Κιλκίς να συνεορτάσει μαζί με τους εκατοντάδες Κιλκισιώτες που συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή διπλή εορτή.