Ουσιαστικός
και χρήσιμος αποδείχθηκε ο διάλογος που αναπτύχθηκε -για
τέσσερις ώρες περίπου!- ανάμεσα στους Αυτοδιοικητικούς άρχοντες της
Παιονίας και του Πολυκάστρου για το σχέδιο «Καλλικράτης» και την τύχη
των τεσσάρων δήμων και της Κοινότητας Λιβαδίων. Κατάμεστη από τους
Αυτοδιοικητικούς της περιοχής ήταν η αίθουσα του
δημοτικού συμβουλίου Ευρωπού, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής,
αφού όλοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του δημάρχου Ευρωπού, Ευθύμη
Κουρτζανίδη, για να συζητήσουν οι ίδιοι την τύχη τους και να μην
επιτρέψουν να αποφασίσουν άλλοι γι’ αυτούς.
Θετικότατη η πρωτοβουλία του κ. Κουρτζανίδη και επαινέθηκε απ’ όλους τους ομιλούντες. Ηταν μια σύσκεψη άρτια οργανωμένη, ακόμη και στις λεπτομέρειες της φιλοξενίας, από τον ενημερωτικό φάκελο που ετοίμασε ο δήμαρχος Ευρωπού, μέχρι τον μπουφέ και την ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο στο τέλος της σύσκεψης.
Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ευρωπού, Σοφίας Κεχαγιά, επισημαίνοντας πως η επιτυχία της διοικητικής μεταρρύθμισης εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή της και κάλεσε τους Αυτοδιοικητικούς να ακούσουν τις ανάγκες των κατοίκων και να λειτουργήσουν ως σύμμαχοι σ’ αυτό το σοβαρό εγχείρημα.
Εξαιρετική και ενωτική ήταν η εισήγηση του κ. Κουρτζανίδη, ο οποίος ανέπτυξε την ουσία του σχεδίου «Καλλικράτης» και το τι σημαίνει για την ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε πως ο δήμος Ευρωπού ξεκίνησε το διάλογο καλώντας πρώτα τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια των τεσσάρων δήμων, καθώς και τον κοινοτάρχη και το κοινοτικό συμβούλιο Λιβαδίων για να διερευνηθεί η δυνατότητα κοινής πορείας.
Η πρόταση του κ. Κουρτζανίδη για την περιοχή ήταν η συνένωση των τεσσάρων δήμων και της Κοινότητας με το όνομα «Δήμος Παιονίας», χωρίς να προτείνει έδρα για το νέο δήμο.
Ως δήμος Ευρωπού θα συνεχίσει τον εσωτερικό του διάλογο με δεύτερη συνάντηση και με τη συμμετοχή των παραγωγικών του τάξεων, αγρότες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εργαζόμενους, ενώ πρότεινε και την πραγματοποίηση ενός αναπτυξιακού συνεδρίου για την ευρύτερη περιοχή.
Τη συνάντηση χαιρέτησαν, ο πρόεδρος της ΤΕΚΔ και δήμαρχος Πικρολίμνης, Δημήτρης Σισμανίδης, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τερζίδης και ο πατέρας Χριστόδουλος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημητρίου, ενώ τις εργασίες της παρακολούθησαν και οι δήμαρχοι Μουριών, Σάββας Αργυρόπουλος και Χέρσου, Χρίστος Ανθρακίδης.
Δύο τάσεις
Οι Αυτοδιοικητικοί της περιοχής που τοποθετήθηκαν παρουσίασαν τις προτάσεις και σκέψεις τους για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το νέο τοπίο με το σχέδιο «Καλλικράτης», θέτοντας ουσιαστικά επιχειρήματα. Ο διάλογος αναπτύχθηκε σε εξαιρετικό επίπεδο και μόνο μια στιγμή υπήρξε ένταση στην αίθουσα, όταν ο αντιδήμαρχος Γουμένισσας Γιάννης Αλίρης εκφράστηκε με μια επιθετικότητα προς το Πολύκαστρο, προκαλώντας τις αντιδράσεις των παριστάμενων Πολυκαστρινών.
Ουσιαστικά εκφράστηκαν δυο ξεκάθαρες τάσεις:
Υπέρ της συγκρότησης του δήμου Παιονίας με τους τρεις δήμους –πλην Πολυκάστρου- και έδρα την ιστορική Γουμένισσα τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι του δήμου Γουμένισσας, ο δήμαρχος Στέλιος Παπαπαναγιώτου, ο επικεφαλής της μειοψηφίας Θανάσης Τζούρτζος και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αλίρης.
Με την πρόταση αυτή συντάχθηκαν ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Ευρωπού Γιώργος Γίτσος και ο σύμβουλος Δοξάκης Αναστασόπουλος, με τον τελευταίο να προτείνει ως όνομα το «Δήμος Ευρωπαίων», καθώς και τη δημιουργία τεσσάρων δήμων στο νομό.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας του δήμου Ευρωπού, τοποθετήθηκαν ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ρεϊζάκης και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σταφύλης Κωνσταντίνου, που ταυτίστηκαν με τον κ. Κουρτζανίδη για τη δημιουργία ενός δήμου μαζί και με το Πολύκαστρο, με τον κ. Κωνσταντίνου να προτείνει έδρα τη Γουμένισσα και το όνομα του νέου δήμου να προκύψει από Επιτροπή. Από την περιοχή του δήμου Ευρωπού τοποθετήθηκε και ο κ. Γιάννης Μπούρας (Αγ. Πέτρος) που πρότεινε τη συγκρότηση τριών δήμων στο νομό Κιλκίς.
Από την πλευρά του δήμου Αξιούπολης υπήρξε ταύτιση απόψεων και στήριξη της πρότασης για δημιουργία ισχυρού δήμου με τη συμμετοχή και του Πολυκάστρου, χωρίς να μπουν στο θέμα της έδρας. Η άποψη αυτή υποστηρίχτηκε από τη δήμαρχο Σόνια Συμεωνίδου, την επικεφαλής της μειοψηφίας Ντίνα Παλλάδη και των αντιδημάρχων Γιώργου Ιωαννίδη (πρόεδρος Εργατικού Κέντρου) και Καίτης Τσαγκαδά.
Το ίδιο σύσσωμοι εμφανίστηκαν στη σύσκεψη και οι Αυτοδιοικητικοί του Πολυκάστρου, ταυτιζόμενοι με την άποψη των Αξιουπολιτών, χωρίς και αυτοί να θέσουν ζήτημα έδρας, αν και ο κ. Αλίρης αναφέρθηκε στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ΠΡΩΙΝΗΣ και στην επιστολή του δημάρχου Πολυκάστρου Δημήτρη Σμυδάκη προς τον υπουργό Εσωτερικών και τους βουλευτές του νομού, με την οποία προτείνονταν ως έδρα του νέου δήμου το Πολύκαστρο.
Από το δήμο Πολυκάστρου τοποθετήθηκαν, ο δήμαρχος κ. Σμυδάκης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Κουλίνας, ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Αναστασιάδης, ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Παπαδόπουλος, καθώς και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Δραγανίδης.
Ο κοινοτάρχης Λιβαδίων, Φώτης Κιλιπίρης ανέπτυξε γι’ άλλη μια φορά τα επιχειρήματά του για την παραμονή της Κοινότητας Λιβαδίων ως απομονωμένης και χειμαζόμενης, ενώ για το νομό πρότεινε τη δημιουργία δυο αστικών δήμων, με έδρες Κιλκίς και Πολύκαστρο και δύο δήμους-ανοιχτές πόλης, ανατολικά και δυτικά του νομού.
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 11:27