Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, 6:47:27 πμ
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010 12:32

Ηλικιακά έχω ακόμη πολλά περιθώρια για τη Βουλή

Σε ήπιους τόνους κινήθηκε ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, παρότι μερικές ερωτήσεις παρείχαν τη δυνατότητα να οξύνει αντιθέσεις που είναι ορατές στην πολιτική ζωή του νομού εδώ και πολλούς μήνες ή και χρόνια. Ο κ. Μπαλάσκας ξεκαθάρισε επίσης τους στόχους του ενόψει των αλλαγών που κυοφορούνται στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αλλά και τη θέση του στο νέο πολιτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε με την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

- ΄Ήταν καλή χρονιά για τη Ν.Α το 2009; Ποια θέματα κλείσατε, ποιες οι εκκρεμότητες που μεταφέρονται στο 2010;

- Είναι γνωστό ότι το 2009 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα μάλιστα το δεύτερο εξάμηνο αντιμετωπίσαμε προβλήματα λόγω της μείωσης των επιχορηγήσεων. Παρόλα αυτά όμως ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο απολογισμός της παρελθούσας χρονιάς είναι θετικός και επιτύχαμε σημαντικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα έγιναν εκτεταμένες παρεμβάσεις σε μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου του νομού, κυρίως με την κατασκευή νέου ασφαλτοτάπητα. Στον τομέα της παιδείας ολοκληρώσαμε την κατασκευή τριών ολοήμερων νηπιαγωγείων ενώ παράλληλα εγκρίθηκαν τόσο η προσθήκη αιθουσών στο 1ο Γενικό Λύκειο Κιλκίς, όσο και άλλα σημαντικά έργα σε διάφορες σχολικές μονάδες του νομού. Ακόμη, συνεπείς στη σημαντική βοήθεια προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, προχωρήσαμε είτε στην κατασκευή είτε στην επέκταση φραγμάτων και αρδευτικών δικτύων. Σίγουρα υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες σε διάφορους τομείς, τις οποίες όμως πρόκειται να διευθετήσουμε εντός της νέας χρονιάς.

- Προφανώς στους στόχους σας είναι να κλείσετε τις εκκρεμότητες των παρελθόντων ετών. Υπάρχει όμως το ΕΣΠΑ και ο σχεδιασμός των νέων μεγάλων έργων. Ξέρετε πως δεν θα είναι εύκολο να απλώσετε τους στόχους σας καθώς από την πίτα διεκδικούν κομμάτι πολλοί. Ποια είναι τα έργα που πάση θυσία θα «κυνηγήσετε»;

- Το ΕΣΠΑ αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Βέβαια η φιλοσοφία του προγράμματος αυτού είναι διαφορετική σε σχέση μ’ εκείνη του 3ου ΚΠΣ, καθώς τώρα αυτό που προέχει είναι η ετοιμότητα και η ωριμότητα των προτεινόμενων έργων. Όλα αυτά μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε διεξοδικά κατά την επίσημη πρώτη επίσκεψη στο νομό του Υφυπουργού κ. Μαγκριώτη και της Γενικής Γραμματέα της ΠΚΜ κ. Λιονή. Τώρα ως προς τα έργα, το τμήμα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Δοϊράνη, από τον κόμβο της Νέα Σάντας μέχρι τον κόμβο της Ασσύρου, έχουν ολοκληρωθεί οι προπαρασκευαστικές ενέργειες και πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα. Από εκεί και πέρα, έργα ύψιστης προτεραιότητας για το νομό αποτελούν:
- Η κατασκευή του νέου οδικού άξονα Κόμβος Μαρονερίου – Είσοδος Κιλκίς.
- Η κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, στον άξονα Πολύκαστρο – Κιλκίς – Προμαχώνας.
- Η λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου.
- Η κατασκευή του φιλοξενείου για τα ΑΜΕΑ
- Η αναπαλαίωση της Παλιάς Νομαρχίας
- Η κατασκευή του τμήματος της ΠΑΘΕ Χαλάστρα – Ευζώνοι με διαχωριστικό διάζωμα και δύο κόμβους στον Άσπρο και την Πλατανιά.

- Συμφωνείτε με την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση; Εκτιμάτε πως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα μπορέσει αποτελεσματικότερα να προωθήσει την ανάπτυξη στο νομό;

- Θεωρώ πρόωρη την επί της ουσίας συζήτηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμη ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για διαβούλευση. Από εκεί και πέρα, προσωπικά διάκειμαι θετικά απέναντι σε μια ριζική διοικητική μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης και φυσικά με τις αντίστοιχες διαρθρωτικές τομές σε οικονομικό επίπεδο.
Ως προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αυτή θα πρέπει να σχεδιάζει, να οργανώνει και να συντονίζει την αναγκαία πολιτική σε επίπεδο περιφέρειας. Από την άλλη πλευρά οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν, θα πρέπει να εφοδιαστούν με τους ανάλογους πόρους έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και ιδιαίτερα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών. Θεωρώ απαραίτητο για την ορθολογική και ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων στους νέους δήμους, την προηγούμενη κοστολόγησή τους από την κεντρική εξουσία. Σε διαφορετική περίπτωση το εγχείρημα αυτό θα αποτύχει και οι συνέπειες, ιδιαίτερα για τους μικρούς οικισμούς, θα είναι πολύ αρνητικές.

- Εν τέλει με τον Καποδίστρια 1, την υφιστάμενη κατάσταση, υπάρχει κράτος στο νομό; Ή καλύτερα, υπάρχει κράτος που να γνωρίζει τις ανάγκες του νομού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ή συμφωνείτε με την εκτίμηση πως με τον Καποδίστρια 1 το κράτος απέδρασε από την επαρχία;

- Συμφωνώ απόλυτα με την εκτίμηση αυτή καθώς το κράτος απέδρασε από την επαρχία και άσκησε την εξουσία απόλυτα Αθηνοκεντρικά. Τις πραγματικές ανάγκες του νομού και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα γνωρίζουν σήμερα καλύτερα από τον καθένα οι Νομάρχης και οι Δήμαρχοι, που έχουν άλλωστε και την ευθύνη διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων.

- Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι συχνές οι αντεγκλήσεις σας με τον επικεφαλής της μειοψηφίας και συγχωριανό σας Γιώργο Συμπιλίδη. Θα υπέθετε κάποιος ότι πέραν των διαφορών σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει και το προσωπικό στοιχείο που εντείνει τη διαμάχη. Τι ακριβώς συμβαίνει; 

- Αντιπαράθεση σε προσωπικό επίπεδο δεν έχω με κανένα και φυσικά ούτε και με τον κύριο Συμπιλίδη. Εξάλλου η πολύχρονη παρουσία μου στα πολιτικά πράγματα του νομού, καταδεικνύει ότι δεν έχω προσωπικές αντιπαραθέσεις με κανένα στέλεχος ανεξαρτήτως της κομματικής του προέλευσης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι διατηρώ εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις με όλους τους τοπικούς παράγοντες. Τώρα, εάν ο κ. Συμπιλίδης έχει προσωπικά κάτι μαζί μου, δεν είμαι αρμόδιος, όπως καταλαβαίνετε, να απαντήσω εγώ.

- Πάντως τώρα με τον Γιώργο Συμπιλίδη ανήκετε στο ίδιο κόμμα.

- Ναι, άκουσα ότι επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία...

- Τι σημαίνει ακούσατε; Δεν το γνωριζετε;

- Μα, άκουσα κι εγώ όπως κι άλλοι  στη Ν.Δ. ότι ο κ. Συμπιλίδης ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές και για να ψηφίσει ήταν αναγκαίο να εγγραφεί μέλος. Αυτό εννοώ... Δεν προέβη ο ίδιος σε κάποια δήλωση ότι επιστρέφει στη Ν.Δ. Βλέπετε, ο κ. Συμπιλίδης αποχώρησε θορυβωδώς κι επέστρεψε, όπως λέγεται, εντελώς  αθόρυβα...

- Επέστρεψε και μάλιστα βρίσκεται στο πλευρό του νικητή των εσωκομματικών εκλογών, νέου προέδρου της Ν.Δ. ενώ εσείς υποστηρίξατε την Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν φοβάστε ότι οι εσωκομματικές εκκαθαρίσεις μπορεί να περιλάβουν και εσάς;

- Ευχαριστώ για την ερώτηση. Μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Είμαι μέλος της Νέας Δημοκρατίας από το 1977, έχω υπηρετήσει πιστά την παράταξη όλα αυτά τα χρόνια και βρέθηκα σχεδόν σε όλα τα κομματικά όργανα αρχικά ως φοιτητής και στη συνέχεια ως ενεργός πολίτης του νομού μας. Επίσης έχω υπηρετήσει πιστά και τους έξι προέδρους του κόμματος, ανεξάρτητα από το εάν τους είχα ψηφίσει κατά τις εσωκομματικές διαδικασίες, σε αρκετές από τις οποίες έλαβα μέρος. Από εκεί και πέρα η επιλογή μου κατά την πρόσφατη εκλογή προέδρου έγινε με αυστηρά πολιτικούς όρους, και πολύ σωστά ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε μετά την ανάδειξή του, την χαρακτηριστική έκφραση «σφουγγάρι». Άλλωστε είναι ευνόητο ότι ο κάθε αρχηγός για να κερδίσει εθνικές εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός, χρειάζεται όλο το στελεχιακό δυναμικό της παράταξης. Πιστεύω λοιπόν ότι το ίδιο θα πράξει και ο νέος Πρόεδρος.

- Η Ν.Δ. υπέστη πανωλεθρία τον Οκτώβριο και απώλεσε την πρωτιά και στο ν. Κιλκίς για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά. Εκτιμάτε πως η μη συμμετοχή του Σάββα Τσιτουρίδη στο ψηφοδέλτιο λειτούργησε διαλυτικά για την τοπική Ν.Δ;

- Η Ν.Δ. υπέστη πανωλεθρία, όπως είπατε, γιατί έχασε στην ελληνική κοινωνία το ηθικό της πλεονέκτημα. Πλήρωσε αφενός μεν το νεποτισμό και την αλαζονεία πολλών στελεχών, αφετέρου δε την κακή της λειτουργία. Από εκεί και πέρα, ο αποκλεισμός του Σάββα Τσιτουρίδη, και ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο έγινε, αλλά και η σύνθεση του ψηφοδελτίου, αποτέλεσαν καθοριστικά αίτια για το ολέθριο αποτέλεσμα στο νομό μας.

- Ως Νομάρχης εκλεγείς με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, είχατε επαρκή στήριξη από τη γαλάζια κυβέρνηση, αλλά και από τους τοπικούς βουλευτές; Σας βοήθησαν οι Κιλτίδης - Τσιτουρίδης;

- Σίγουρα με στήριξαν σημαντικά αρκετά κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Σουφλιάς, ο κ. Παυλόπουλος, ο κ. Φώλιας, ο κ. Νάκος, κ.α. Άλλωστε είχα την τύχη τόσο ο Σάββας Τσιτουρίδης όσο και ο Κώστας Κιλτίδης, να κατέχουν κυβερνητικές θέσεις και τούτο τους έδωσε τη δυνατότητα να βοηθήσουν σημαντικά το νομό. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω και τη βοήθεια του Γιώργου Φλωρίδη, όταν ήταν Υπουργός του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της πρώτης θητείας μου ως Νομάρχης Κιλκίς. Βέβαια δεν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η λογική αυτή, με την έννοια ότι ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος θα πρέπει να ενισχύονται στην προσπάθεια τους από την κεντρική εξουσία, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόμματος που κυβερνά τη χώρα.

- Τελικά να ξέρουν όσοι θα σας ψηφίσουν: Σε ποιες εκλογές θα συμμετέχετε; Στις δημοτικές του Κιλκίς ή στις περιφερειακές αν καταργηθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση;

- Έχω ξεκαθαρίσει και το επαναλαμβάνω ότι εφόσον σε επίπεδο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης «ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης» ή όπως αλλιώς αυτός λέγεται, έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, θα συνεχίσω στο επίπεδο αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση θα με ενδιέφερε ο Δήμος Κιλκίς.

- Κι εκεί ποιους , πιθανολογείτε, ότι θα αντιμετωπίσετε;

- Αυτό δεν το γνωρίζω και να σας πω την αλήθεια δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Κυκλοφορούν διάφορα ονόματα και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο να είστε σίγουρος ότι θα ακουστούν και άλλα, όπως πάντοτε συμβαίνει σ’ αυτές τις διαδικασίες.

- Και η Βουλή πόσο θα περιμένει;

- Πρώτα απ’ όλα να έχουμε υγεία και αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσω όταν έρθει η ώρα. Άλλωστε, ηλικιακά έχω ακόμη πολλά περιθώρια.