Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 22:10
Ημερίδα για την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» στην περιφερειακή διοίκηση
Για ανυπαρξία σχεδιασμού και προτάσεων από πλευράς του περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και της παράταξης του, έκανε λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κεντρική Μακεδονία -Μέτωπο Ανάπτυξης» κ. Μάρκος Μπόλαρης . «Ο ‘σχολιαστής’ περιφερειάρχης επιχειρεί με μία βιομηχανία εκδόσεως δελτίων τύπου να καλύψει την απουσία άποψης , σχεδίου και προτάσεων. Δεν φαίνεται να έχει διάθεση ν’ αναλάβει ευθύνες ώστε να λειτουργήσουν οι επτά νομοί ως μια περιφέρεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης κατά την διάρκεια της ομιλίας του , στην ημερίδα που διοργάνωσε ο συνδυασμός «Μέτωπο Ανάπτυξης» σήμερα (26-2-11)στην Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η πρόκληση της νέας αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης- θεσμική λειτουργία ,δυνατότητες και προοπτικές» στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ .
Ο κ. Μπόλαρης τόνισε πως δύο μήνες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη « η ημερήσια διάταξη των μέχρι σήμερα περιφερειακών συμβουλίων είναι η πιο ξεκάθαρη αποτύπωση της έλλειψης σχεδιασμού και προγράμματος από πλευράς διοίκησης της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Έρχονται θέματα τα οποία είναι ατάκτως ειρημένα όπως π.χ. η διοίκηση στο ΚΕΚ Θεσσαλονίκης, ως συνέχιση ενός ιδιότυπου καθεστώτος Νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, ενώ το μήνυμα του Καλλικράτη και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να έρθουν στο περιφερειακό συμβούλιο πρώτα απ’ όλα οι απολογισμοί, οι απογραφές της οικονομικής διαχείρισης των νομαρχιών. Αυτό καταλαβαίνω ότι έχει λόγους να το αποφεύγει ο κ. Ψωμιάδης . Αφού λοιπόν γίνουν οι απογραφές και οι απολογισμοί, τότε πρέπει να έχουμε έναν σχεδιασμό που θα εξακτινώνεται στην περιφέρεια. Αυτός ο προβληματισμός της περιφερειακής συγκρότησης απουσιάζει εντελώς απ’ το σκεπτικό και την λογική της παράταξης του Περιφερειάρχη και αυτό το γεγονός αδικεί την περιφέρεια. Γι’ αυτό και τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται ο περιφερειάρχης και η παράταξή του είναι σειρά έκδοσης ψηφισμάτων και δελτίων τύπου επί παντός του επιστητού, για ζητήματα άσχετα, προσπαθώντας έτσι να κρύψει την απουσία έργου και σχεδιασμού.»
Ο κ. Μπόλαρης, επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας κανονισμού λειτουργίας των συνδυασμών που απαρτίζουν τα περιφερειακά συμβούλια και όπως είπε «αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να έρθει από έναν διάλογο ο οποίος θα μείνει μεταξύ του υπουργείου και των περιφερειαρχών . Σ’ αυτόν τον διάλογο πρέπει ν’ ακουστεί η φωνή των συνδυασμών της μειοψηφίας , γιατί ο κανονισμός λειτουργίας πρώτιστα πρέπει να εξασφαλίσει την αυτόνομη και καθαρή φωνή της αντιπολίτευσης. Φωνή ελέγχου για το περιφερειακό συμβούλιο».
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μέτωπο Ανάπτυξης» τόνισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης με διαφάνεια για την διασφάλιση του δημοσίου χρήματος, αλλά και με δημοκρατικότητα , είναι η εξασφάλιση της φωνής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο. «Η αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να έχει την δυνατότητα να ασκεί τον έλεγχο με επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις, καθώς και να έχει την δυνατότητα αυτοελέγχου όπως έχουν τα κοινοβούλια με την μορφή εξεταστικών επιτροπών. Μόνον έτσι μπορεί να στηριχθεί ο θεσμός και έτσι θα μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε στα αιτήματα των καιρών, τα οποία θέλουν τον έλεγχο, την διαφάνεια την δημοκρατία και τον διάλογο στο επίπεδο του περιφερειακού συμβουλίου» είπε χαρακτηριστικά.
Ως ένα μεγάλο βήμα στην αλλαγή της διοίκησης του κράτους, χαρακτήρισε την εφαρμογή του Καλλικράτη ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Ντόλιος, κατά την διάρκεια της εισήγησης του, στην ημερίδα. ‘Όπως είπε χαρακτηριστικά «έρχονται και άλλες αλλαγές» ενώ τόνισε πως με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα μειωθούν οι παρουσίες των πολιτών στα γκισέ του δημοσίου κατά 25%.
Στην χαμηλή απορρόφηση της χρηματοδότησης από τα προγράμματα ΕΣΠΑ , αναφέρθηκε ο κ. Θύμιος Σώκος, Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, ο οποίος τόνισε πως «μπαίνουμε στο τρίμηνο της εφαρμογής της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη και οι απορροφήσεις στα ΕΣΠΑ δεν φτάνουν ούτε στο 5%.» ενώ επεσήμανε πως οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ευθύνη να κάνουν πράγματα και ν’ αποτιμούν το έργο τους και «όχι απλώς να κλαψουρίζουν» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δρ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Ερευνητής, Ι.Π.Ε.Τ. / "Αθηνά" - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης, στην εισήγηση του έκανε αναφορά στην εκπροσώπηση των Περιφερειών των κρατών μελών στα όργανα λήψης της Ε.Ε. μέσω της Επιτροπής των Περιφερειών. Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕΤΠ) αποτελεί πολιτική συνέλευση που παρέχει στις τοπικές και περιφερειακές αρχές τη δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους στα όργανα άσκησης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην διάρκεια της ημερίδας, ο πρώην υπουργός και περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πασχαλίδης κατέθεσε πρόταση για μια δημιουργική αντιπολίτευση στην αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. ‘Όπως επεσήμανε, η προγραμματική αντιπολίτευση, βασίζεται σε ένα σχέδιο κανονισμού λειτουργίας και ένα πλαίσιο αρχών και στόχων του ¨Μετώπου Ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία¨.
Το σχέδιο αναφέρεται τόσο στην λειτουργία της περιφερειακής κίνησης πολιτών, όσο και στην λειτουργία της περιφερειακής παράταξης του «Μετώπου Ανάπτυξης»στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.
Βασικοί σταθμοί στη διάρκεια της περιφερειακής περιόδου 2011-2014, η ιδρυτική συνέλευση του Μετώπου Ανάπτυξης (Μ.Α.) μέσα στο Α΄ εξάμηνο 2011 για την επικαιροποίηση και επιβεβαίωση του προγραμματικού πλαισίου και της αντιπολιτευτικής τακτικής, καθώς και η συνδιάσκεψη του Μ.Α. μέσα στο Β΄ εξάμηνο 2012, για την χάραξη της στρατηγικής του Μ.Α. , στην πορεία προς τις περιφερειακές εκλογές 2014.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν , ο υφυπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Θωμάς Ρομπόπουλος, Γιώργος Αρβανιτίδης, αιρετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, και πλήθος κόσμου.