Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2025, 9:33:33 πμ
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 22:27

Καταγγέλλουν αποβολή μαθητών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση κατά των μεταλλείων

metalleia-kilkis
Με ανακοίνωσή τους η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, καθώς και το Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία, καταγγέλλουν το Λυκειάρχη του 2ου Λυκείου Κιλκίς γιατί απέβαλε 63 μαθητές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση κατά των μεταλλείων, που οργάνωσαν ο δήμος Κιλκίς, η Μητρόπολη Κιλκίς και άλλοι φορείς στην πλατεία Δημαρχείου Κιλκίς.
“Η αποβολή των μαθητών με μια ημέρα δεν έχει καμία σχέση με τη συγκέντρωση των μεταλλείων, αλλά με την αδικαιολόγητη απουσία των μαθητών και τη σχολική ζωή και τάξη”, σημειώνει στην εφημερίδα μας ο διευθυντής του Λυκείου, Αναστάσιος Χονδροματίδης.
Πως έχουν οι καταγγελίες και η απάντηση του Λυκειάρχη:

Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ  και Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Ν. Κιλκίς:
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. ΚΙΛΚΙΣ και η Νεολαία ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Ν. ΚΙΛΚΙΣ καταγγέλλουνε «τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές ενέργειες του Διευθυντή του 2ου Γενικού Λυκείου Κιλκίς, ο οποίος τιμώρησε με μονοήμερη αποβολή 68 μαθητές του σχολείου του, γιατί οι τελευταίοι «τόλμησαν» να συμμετέχουν σε πορεία που καλούσαν φορείς της πόλης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.
Ζητούμε την άμεση ανάκληση των αποφάσεων και διατύπωση δημόσιας συγνώμης και καλούμε την αρμόδια υπηρεσία να επιληφθεί του θέματος.
Τη στιγμή που απειλείται η ζωή μας και υποβαθμίζεται η ποιότητα της, είναι άκρως αντιπαιδαγωγικό να εγκαλούνται μαθητές λυκείου, γιατί την υπερασπίζονται.
Εξάλλου, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν πρέπει να περιορίζεται στα στενά πλαίσια του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να δημιουργούν ελεύθερους, ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες που θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους».

Καταγγελία από το Μέτωπο Ενάντια στα Μεταλλεία
«Το Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Παϊκο διατυπώνει και δημόσια τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του για την απόφαση του διευθυντή του 2ου Ενιαίου Λυκείου Κιλκίς να «διαπαιδαγωγήσει» με ημερήσια αποβολή τους μαθητές που έλαβαν μέρος στην πορεία ενάντια στα μεταλλεία.
Την κίνηση αυτή θεωρούμε άκρως αντιπαιδαγωγική καθώς το μήνυμα που μεταδίδει είναι η στυγνή τυπολατρία του άτεγκτου γραφειοκράτη, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να  τηρεί το γράμμα του νόμου αγνοώντας την ουσία.  Και ουσία είναι  η ενεργός συμμετοχή των νέων στα κοινά, η διαμόρφωση και διατύπωση γνώμης «λόγω» και «έργω» μέσα από διαδικασίες ζυμώσεων.
Εδώ και χρόνια προβληματίζει την κοινωνία, η αποχή των νέων από τις κοινές υποθέσεις. Μια κατάσταση που επί χρόνια «βόλευε» τους έχοντες την εξουσία γιατί συμπλήρωνε το παζλ των «φιλήσυχων»  πολιτών που ενδιαφέρονται μονάχα για τις προσωπικές τους υποθέσεις. Και τους βόλευε γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν υπήρχε κανένας να ελέγχει τα πεπραγμένα τους. Αν κάποιος «τολμούσε» να εκφράσει άποψη αντίθετη από τη δική τους, τότε τοποθετούνταν αυτόματα στη μαύρη λίστα των διώξεων λόγω διαφορετικών πεποιθήσεων.
Στην εποχή των διώξεων λόγω κοινωνικών φρονημάτων μας μεταφέρει η απόφαση του διευθυντή του 2ου Ενιαίου Λυκείου Κιλκίς αφού στιγματίζει την απόφαση των μαθητών να ακούσουν τη φωνή της συνείδησης τους. Τιμωρεί δηλαδή την απόφαση τους να αντιδράσουν σε ότι υποτιμά τη νοημοσύνη τους και αύριο την ποιότητα ζωής τους. Τιμωρεί και ακόμα χειρότερα ποινικοποιεί την κοινωνική δράση. Τους ωθεί να σκύβουν το κεφάλι, αποδεχόμενοι
Καλούμε τόσο τον ίδιο όσο και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κιλκίς να ανακαλέσουν άμεσα την απόφαση αυτή και τους υπενθυμίζουμε ότι οι κοινωνικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται. Ο καιρός των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, για όσους δεν το έχουν καταλάβει, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.»

Η απάντηση του Λυκειάρχη
Η εφημερίδα μας απευθύνθηκε στο διευθυντή του 2ου Λυκείου, Αναστάσιο Χονδροματίδη, και ζήτησε τη θέση του επί των καταγγελιών:
“Δόθηκαν διαστάσεις και ερμηνείες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, για ένα καθαρά σχολικό θέμα. Επιβλήθηκε μονοήμερη αποβολή σε 63 μαθητές, γιατί απλούστατα απουσίαζαν αδικαιολόγητα από τα μαθήματά τους και όχι γιατί συμμετείχαν σε κάποια συγκέντρωση ή πορεία. Το σχολείο δεν μπορεί να ερμηνεύει κάθε φορά τους λόγους της αδικαιολόγητης απουσίας των μαθητών. Αν μπούμε σ’ αυτήν τη λογική, τότε μπορεί οι μαθητές να επιλέγουν μόνοι τους σε ποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα συμμετέχουν, όσο σοβαρό κι αν είναι το θέμα της διαμαρτυρίας; Μπορείτε να φανταστείτε που θα οδηγηθεί η σχολική ζωή και τάξη; Τη θέση αυτή του σχολείου την εξήγησα και στους φορείς που καταγγέλλουν και σε γονείς που θέλησαν να μάθουν το λόγο της αποβολής κι επαναλαμβάνω, ουδεμία σχέση υπάρχει με το δικαίωμα των μαθητών να συμμετέχουν σε όποια διαμαρτυρία θέλουν, αλλά όχι σε βάρος της σχολικής ζωής.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: ΛΥΚΕΙΑΡΧΗΣ: Η αποβολή δεν έχει καμία σχέση με τη συγκέντρωση