Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2025, 1:39:27 μμ
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008 07:05

Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά έχουμε ακόμα δρόμο

Από τη διοίκηση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Το Γενικό Συμβούλιο εκτίμησε ότι η τελευταία πρόταση την οποία υπέβαλε ο Υπουργός Υγείας στην ΟΕΝΓΕ κινείται προς θετική κατεύθυνση, είναι δε αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας και μαχητικότητας με την οποία διεκδίκησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών τους, της επιστημονικής βαθμιδικής και μισθολογικής εξέλιξης τους και κυρίως των συνθηκών της νοσοκομειακής περίθαλψης των πολιτών.

Η πορεία αυτή, παρότι απέχει ακόμα αρκετά από τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου και των ενώσεων, αποτελεί σημαντική νίκη των νοσοκομειακών γιατρών, δεδομένου ότι ανατρέπει τον πυρήνα της έως τώρα τακτικής του Υπουργείου που στόχευε σε επιδοματικές βελτιώσεις και αρνιόταν οποιανδήποτε μισθολογική αύξηση. Η αυστηρά ετήσια διάρκεια της σύμβασης και η θέσπιση επιτροπής μισθολογίου και προσλήψεων ανοίγουν νέο διαπραγματευτικό ορίζοντα, κατοχυρώνουν τον έλεγχο των προσλήψεων από τους ίδιους τους γιατρούς και διευκολύνουν τις μελλοντικές μας διεκδικήσεις. Κατά τη συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο τέθηκαν επίσης αρκετά επιμέρους ζητήματα, όπως η σύσταση Επιτροπής προτύπων εφημέρευσης, η φορολόγηση των εφημεριών, οι αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων, οι εφημερίες ως συντάξιμος χρόνος και το ασφαλιστικό.
Ως  εκ τούτου, ξεκινούμε εντατική διαπραγμάτευση προκειμένου να αποτυπώσουμε τη συμφωνία σε νομοσχέδιο και ταυτόχρονα να την βελτιώσουμε, θέτοντας δικλείδες ασφαλείας και χρονοδιαγράμματα σε σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό των προσλήψεων και της βαθμολογικής εξέλιξης των γιατρών.
Θέτουμε ως απώτατο όριο ολοκλήρωσης της διαδικασίας σύνταξης του νομοσχεδίου την 30η Νοεμβρίου, οπότε αυτό πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
Η πρόταση του γενικού συμβουλίου -σε ένδειξη καλής θέλησης και προκειμένου να διευκολύνουμε τη διαπραγμάτευση- να  καταθέτουμε για τις  υπόλοιπες ημέρες του Νοέμβρη, πλήρη και ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Το διαπραγματευτικό όπλο του εφημεριακού δεν πρέπει να απεμποληθεί, κατά την γνώμη μας. Αυτό είναι που μας έφερε σε πλεονεκτική θέση και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας. Το υπουργείο για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εμπαιγμού ενέδωσε στα δίκαια αιτήματά μας και αυτό έγινε όχι από φιλότιμο αλλά μόνο γιατί φοβήθηκε το κλείσιμο των νοσοκομείων και το πολιτικό κόστος εξ αιτίας της δυσλειτουργίας του ΕΣΥ. 
Επομένως η απόφασή μας είναι να δοθούν προγράμματα μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, και νέα συνέλευση την ίδια μέρα, για να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα μετά την συνάντηση την Τετάρτη με τον υπουργό, κρίθηκε ως επιβεβλημένη, πρώτον ως προειδοποίηση για το τι θα συμβεί -σε ευρεία πλέον κλίμακα- σε περίπτωση που η αδιαλλαξία και ο εμπαιγμός συνεχιστούν, όπως γινόταν εδώ και χρόνια, και δεύτερον για να τονιστεί ότι οι κατατεθειμένες προτάσεις του υπουργού ακόμα απέχουν πολύ από το αποδεκτό, κι ακόμα περισσότερο από το δίκαιο.
Απαιτούμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πρόσληψη 2000 γιατρών για το έτος 2009 με ρητή δέσμευση του Υπουργείου για 7 εφημερίες το α’ εξάμηνο του 2009 και 6 εφημερίες το β’ εξάμηνο. Άλλωστε, κάθε νέα συλλογική σύμβαση θα πρέπει να προβλέπει περαιτέρω δραστική μείωση των εφημεριών ανά εξάμηνο έως ότου επιτευχθεί ο τελικός στόχος του συνεδρίου για μία εφημερία την εβδομάδα.
Απαιτούμε οπωσδήποτε υπερωριακή αποζημίωση των εφημεριών. Τονίζουμε ότι οι εξευτελιστικές αμοιβές που μέχρι τώρα ανεχόμασταν όχι μόνο δεν τιμούν το συγκεκριμένο λειτούργημα αλλά αποτελούν και απαράδεκτη υποβαθμιστική διάκριση -έναντι των υπολοίπων μορφών υπερωριακής εργασίας- κινούμενη στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.
Αποδεχόμενοι σαν πρώτο βήμα, τις προτάσεις του Υπουργού Υγείας,  προτείνουμε πιθανές βελτιώσεις:
Από την ημερομηνία έναρξης της συλλογικής σύμβασης 1-1-2009 πρέπει να καταργηθεί  άμεσα  ο  τίτλος του  Αναπληρωτή Διευθυντή και όλοι οι γιατροί που φέρουν σήμερα τον τίτλο να αναβαθμισθούν αυτόματα  σε Διευθυντές. Εναλλακτικά, μπορούν να  κρίνονται από τους αντίστοιχους τομείς  ή τα επιστημονικά συμβούλια των κατά τόπους νοσοκομείων, όμως  και σ’ αυτήν την περίπτωση η αναβάθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1-1-2009.
Οι εφημερίες από 1-1-2009 μέχρι 30-6-2009, οπότε θα ολοκληρωθούν οι  προσλήψεις  των 2000 νέων γιατρών, πρέπει να ανέρχονται  σε επτά (7) μηνιαίως. Οιαδήποτε προκύπτουσα ανάγκη για εφημερίες πέραν των 7 ανά μήνα,  θα απαιτεί  ρητή συναίνεση του γιατρού.
Οι αυξήσεις των βασικών μισθών προτείνουμε να είναι:  
Ειδικευόμενος: 300ευρώ.
Επιμελητής Β: 400ευρώ.
Επιμελητής Α: 500ευρώ.
Διευθυντής: 600 ευρώ.  
Εφόσον το Υπουργείο συμφωνήσει με τις προτάσεις μας θα υπογραφεί προσύμφωνο συλλογικών συμβάσεων που θα πρέπει επιπλέον να συνοδεύεται και από την ρητή διαβεβαίωση ταχείας πληρωμής όλων των δεδουλευμένων εφημεριών.
Η Γενική Συνέλευση των γιατρών της ΕΝΙΚ, την 11 Νοεμβρίου ’08, θεωρεί την «προσφορά» του υπουργείου μόνον βάση διαπραγμάτευσης μη αποδεχόμενη τις προτάσεις ως έχουν. Εξάλλου ο υπουργός εμμένει  χαρακτηριστικά στην προσφιλή του στομφώδη αοριστία σχετικά με την υλοποίηση των θεσμικών μας αιτημάτων και των προσλήψεων, σημείο που θέτει εν αμφιβόλω την ειλικρίνεια των ρηματικών του διακοινώσεων και διακηρύξεων.
Η Διαπραγματευτική Ομάδα θα συναντηθεί την προσεχή Τρίτη 11 και Τετάρτη 12 Νοεμβρίου για να επεξεργαστεί υπό μορφή νομοσχεδίου τις προτάσεις των ενώσεών μας. Στις 12 Νοεμβρίου θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, από τον οποίο θα ζητηθεί να ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία σύνταξης νομοσχεδίου συνοδευόμενου από ανάλογη οικονομική επικύρωση από το Γενικό λογιστήριο του κράτους. Μόνον εφόσον υπάρξει τέτοια επικύρωση σχεδίου νόμου που θα έχει την συγκατάθεσή μας θα έχουμε το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε υπογραφή κλαδικής σύμβασης.
Καλούμε όλους  τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα. Είναι φανερό πλέον ότι ο αγώνας μας άρχισε να αποδίδει  καρπούς και αυτό οφείλεται στην ομοψυχία, την ωριμότητα  και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω των ενώσεων τους σε όλη την Ελλάδα. 
Έχουμε αυξημένη ευθύνη σήμερα γιατί ό,τι αποφασίσουμε αφορά όχι μόνο το δικό μας μέλλον, αλλά και εκείνο των νέων γιατρών που θα στελεχώσουν το σύστημα υγείας, αφορά σε τελευταία ανάλυση το μέλλον του ίδιου του Ε.Σ.Υ.