Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2025, 2:38:07 πμ
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 18:45

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ :«ΟΧΙ στα μεταλλεία»

koinonia-politon
Η Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας Πολιτών ν. Κιλκίς, αφού έλαβε γνώση των παραμέτρων της επιχειρούμενης μεταλλευτικής εκμετάλλευσης στις περιοχές Κρουσίων και Πάϊκου, αποφάσισε να συμπαραταχθεί στο Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία, στις προαναφερόμενες περιοχές, και δηλώνει την συμμετοχή του σε αυτό.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται: «Από την διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι αυτή την στιγμή, αποδεικνύεται με τον ποιο χαρακτηριστικό τρόπο, η προσπάθεια συγκάλυψης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, την υγεία και τις ιδιοκτησίες των κατοίκων και η αποσιώπηση του όλου εγχειρήματος από τους κρατικούς φορείς (ΥΠΕΚΑ). Σε σχετική επερώτηση στην Βουλή με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο, το υπουργείο ωραιοποιεί και παραπληροφορεί τον λαό του Κιλκίς για την εξέλιξη των διαδικασιών και εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και το Ελληνικό κράτος θα είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Απόδειξη των προθέσεων συγκάλυψης είναι ο ισχυρισμός από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ της ανύπαρκτης διαδικτυακής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, όπως και με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια, ενώ το θέμα δεν ήρθε ποτέ ούτε για ενημέρωση και πολύ περισσότερο για σχετική απόφαση. Και μόνον όταν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις του Κιλκίς δραστηριοποιήθηκαν το θέμα ήρθε στην επιφάνεια σε όλες του τις διαστάσεις. Η απόφαση της Κυβέρνησης να ξεπουλήσει τον εθνικό πλούτο αντί πινακίου φακής αδιαφορώντας για την ζωή των κατοίκων μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και θα παλέψουμε με κάθε τρόπο για το δικαίωμα στην ζωή και την αξιοπρέπειά μας.
Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση είναι οι παρακάτω:
-         Το σοκ που θα υποστούν οι τοπικές κοινωνίες των εν λόγω περιοχών δεν είναι αμελητέο και η όποια δραστηριότητα δεν μπορεί να γίνει εν αγνοία τους, πολύ περισσότερο ενάντια στην βούλησή τους.
-      Καμία πρωτοβουλία δεν υπήρξε μέχρι στιγμής από τους αρμόδιους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την στοιχειώδη ενημέρωση των κατοίκων.
-   Οι σύγχρονοι τρόποι εξόρυξης του χρυσού χρησιμοποιούν χημικές ουσίες (κυάνιο) οι οποίες επιβαρύνουν τα μέγιστα το περιβάλλον, σε βαθμό που στην γύρω περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα, και η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα καθιστά απαγορευτικό το γεγονός να χρησιμοποιηθεί το εναπομείναν νερό της περιοχής για ύδρευση και άρδευση.
-    Στην περιοχή Σκρα έχουμε μια δασική περιοχή υψηλού φυσικού κάλους και πάει προς καταστροφή, όπως και στην Ποντοκερασιά, και στην περιοχή Βάθης σε όλο τον χώρο της μεταλλευτικής περιοχής υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες θα υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες για τωρινές και μελλοντικές καλλιέργειες. Στο δε Παλατιανό ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταλλευτικής περιοχής.
- Ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως μεταλλευτικής καταργεί αυτόματα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής αυτής.
-    Σε όλες τις περιπτώσεις εξαφανίζεται ο πρωτογενής τομέας και η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής (Σκρα- λίμνη Μεταλλείου, Παλατιανό, Ποντοκερασιά).
-    Η παραχώρηση των δασικών εκτάσεων γίνεται κάτω από αδιαφανείς συνθήκες για το όποιο οικονομικό όφελος θα έχει η χώρα, και το πιο πιθανό είναι οι υποσχόμενες θέσεις εργασίας να είναι ελάχιστες χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία.
-   Η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα με κυανιούχα απόβλητα είναι πάνω από σίγουρη, με συνέπειες απρόβλεπτες για την υδροδότηση μεγάλου αριθμού κατοίκων του νομού μας (ιδίως η πόλη του Κιλκίς). Σταδιακά όλη η κοίτη του Γαλλικού ποταμού από τα Κρούσια μέχρι και το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης θα μολυνθεί από τα απόβλητα μιας τέτοιας εκμετάλλευσης.
-    Σε τέτοιου είδους επενδύσεις χρησιμοποιείται πολύ μεγάλος αριθμός φορτηγών αυτοκινήτων και μηχανημάτων εξόρυξης χωρίς να υπάρχει το ανάλογο οδικό δίκτυο. Ιδίως η πόλη του Κιλκίς, χωρίς περιφερειακό άξονα, θα έχει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο θα αποσυντονίσει τους ρυθμούς της πόλης και θα επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
-         Αν σε κάτι μπορεί να ξεχωρίσει το Κιλκίς από το γειτονικό αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι η ποιότητα ζωής που μπορεί να προσφέρει σε όποιον θα επιθυμούσε να κατοικήσει εδώ. Μια τέτοια επένδυση θα καταστρέψει οποιαδήποτε τέτοια προοπτική ακόμη και για τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών.
-         Θα θιγούν τα συμφέροντα όλων όσων δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, δυσφήμισης της περιοχής και των προϊόντων τους. Η αναγκαστική εγκατάλειψη της περιοχής θα δημιουργήσει νέα προσφυγιά για τους κατοίκους της περιοχής και χάσιμο εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων θέσεων εγασίας στον πρωτογενή τομέα.
-         Τέλος λόγω του ότι τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα είναι οριακής απόδοσης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εγκαταλειφθούν πολύ πιο γρήγορα από όσο θα προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης χωρίς να τηρηθούν στο ελάχιστο οι περιβαλλοντικοί όροι και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο το κράτος δεν θα έχει κανένα όφελος αλλά θα υποστεί η περιοχή τεράστιες ζημίες χωρίς να έχει την δυνατότητα να τις επουλώσει.
Καλούμε τον λαό του Κιλκίς να αντιδράσει έντονα και να αποτρέψει μια τέτοια καταστροφική επένδυση για την περιοχή μας. Καλούμε για άλλη μια φορά, την Εκκλησία, τους Πολιτικούς, τους Επαγγελματικούς, τους Πολιτιστικούς και τους Συνδικαλιστικούς φορείς του τόπου μας να πάρουν θέση και να συμπαραταχθούν στο πλευρό του Μετώπου Ενάντια στα Μεταλλεία. Καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους και Προέδρους των τοπικών συμβουλίων να συναισθανθούν τις ευθύνες που θα τους βαρύνουν για όλη τους τη ζωή όταν με την ψήφο τους θα έχουν συμβάλει στην καταστροφή της περιοχής μας και στην υπονόμευση του μέλλοντος όχι μόνο των παιδιών τους αλλά και για τα παιδιά των άλλων».