Η φωτιά άναψε σε κοντινή στα σύνορα έκταση της Βόρειας Μακεδονίας και ο ισχυρός Βαρδάρης (βόρειος άνεμος) που πνέει από το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, την έφερε εντός του ελληνικού εδάφους.
Χρειάστηκε ο συντονισμένος αγώνας των πυροσβεστικών υπηρεσιών, της αστυνομίας, της αυτοδιοίκησης και των ίδιων των αγροτών κατοίκων της περιοχής για να τεθεί ύστερα από ώρες, αργά το μεσημέρι της Τρίτης 30 Ιουλίου, υπό σχετικό έλεγχο και να σωθούν τα Χίλια Δέντρα. Έστω και με καψαλισμένα κάποια δέντρα στην περίμετρό της.
Δυο Καναντέρ στην αρχή ξεκίνησαν τη ρίψη νερού και λίγο αργότερα ανέλαβαν με μεγαλύτερη επιτυχία δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα ο ρόλος των οποίων ήταν καθοριστικός. Στα 100 μέτρα από το μέτωπο της φωτιάς ήταν άλλωστε η λίμνη Δοϊράνη κι έτσι συντομεύτηκε ο χρόνος τροφοδοσίας τους με νερό, ενώ τα Καναντέρ ανεφοδιάζονταν από την λίμνη Κερκίνη.
Η αστυνομία βοήθησε τα μέγιστα στην κυκλοφορία των δυνάμεων εδάφους που ρίχτηκαν στη μάχη και εν τέλει οριοθέτησαν την φωτιά αν και με τον ισχυρό Βαρδάρη που συνεχίζει να πνέει κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.
Σημαντική και η συμβολή στο έργο της κατάσβεσης των δυνάμεων της αυτοδιοίκησης με όσα μέσα ζητήθηκαν, ενώ στο μέτωπο βρέθηκαν εξαρχής ο Δήμαρχος Δημ. Κυριακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης και ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης.
Κι αν οι καθ’ αρμοδιότητα δυνάμεις πυρόσβεσης και ασφάλειας έπραξαν το χρέος τους αποτελεσματικά, αξίζει να εξάρουμε τον ξεσηκωμό των αγροτών της περιοχής που έσπευσαν αρωγοί στο έργο της κατάσβεσης με τρακτέρ και άλλα μηχανήματα ώστε να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.
Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι η φωτιά τιθασεύτηκε χωρίς να σβήσει. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν το έργο της ολοκληρωτικής κατάσβεσης και της επιφυλακής για ενδεχόμενη αναζωπύρωση καθώς ο αρχιστράτηγος Βαρδάρης δεν αστειεύεται.