Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2024, 1:35:10 μμ
Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008 14:23

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Απελευθέρωση του Κιλκίς

 Με τη λαμπρότητα που ταιριάζει, στην ξεχωριστή για την πόλη του Κιλκίς ημέρα της 21ης Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο οι εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στη Μάχη του Κιλκίς και στην απελευθέρωση της πρωτεύουσας του Νομού μας, το 1913.
Στην επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κιλκίς κ. Απόστολος, ενώ παρόντες ήταν ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης (Υ.ΜΑ.Θ) Μαργαρίτης Τζίμας, ο υφυπουργός Κ. Κιλτίδης, οι βουλευτές Σ. Τσιτουρίδης και Γ. Φλωρίδης, ο νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας, ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου μας, καθώς και αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου με το Κιλκίς Δήμου Λατσιών Κύπρου.
Άπαντες οι ανωτέρω παραβρέθηκαν και στο Λόφο του Ηρώου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των ηρώων της ιστορικής μάχης. Η καθιερωμένη εκεί τελετή έκλεισε με επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο.
Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η παρέλαση τμημάτων νεολαίας και στρατού μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, στο χώρο της ΛΑΦ. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο κ. Τζίμας. Την παρέλαση, στην οποία εκτός απ’ τα σχολεία και τα στρατιωτικά τμήματα συμμετείχαν και πολιτιστικοί – λαογραφικοί σύλλογοι, παιδιά με ειδικές ικανότητες κ.α., παρακολούθησε πλήθος Κιλκισιωτών.
Αμέσως μετά ο δήμαρχος Κιλκίς παρέθεσε γεύμα προς τιμή των προσκεκλημένων στη ΛΑΦ. Κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του, ο κ. Τερζίδης αναφέρθηκε  στη μεγάλη ιστορική  σημασία της Μάχης του Κιλκίς, απέτησε φόρο τιμής στους πεσόντες της, περιέγραψε με αισιοδοξία το σήμερα της πόλης και κατέθεσε σκέψεις για ένα καλύτερο, ειρηνικό και δημιουργικό αύριο.
Ο δήμαρχος του Κιλκίς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Τζίμα για τη χρηματοδότηση απ’ το ΥΜΑΘ της ανακατασκευής της Αυστροελληνικής Αποθήκης, τονίζοντας ότι το Κιλκίς είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού χωρίς πολιτιστικό κέντρο.
Απ’ την πλευρά του, ο  υπουργός Μακεδονίας Θράκης, αφού συνεχάρη το Δήμο για την άψογη διοργάνωση των εκδηλώσεων τόνισε ότι οι μάχες και οι αγώνες κερδίζονται με την ενότητα του λαού ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας απέκτησε διαχρονικά τη θέση που της αξίζει. Ο κ. Τζίμας ζήτησε συστράτευση όλων με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των πολιτικών και της πολιτικής, ενώ κλείνοντας υποσχέθηκε ότι το Υ.ΜΑ.Θ θα βρίσκεται πάντα δίπλα στο Κιλκίς και τις ανάγκες του. Αμέσως μετά το χαιρετισμό του παρόντος στο γεύμα του μητροπολίτη κ. Απόστολου, ο κ. Τερζίδης προσέφερε στον υπουργό βιβλία μ’ αντικείμενο την ιστορία του Κιλκίς.

Ομιλία
Δημάρχου
Ένα γεγονός που συνετέλεσε καθοριστικά στη διαμόρφωση των σημερινών συνόρων των χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου και οδήγησε στην απελευθέρωση ελληνικών εδαφών.
Η νικηφόρα Μάχη του Κιλκίς είναι ίσως η σημαντικότερη μάχη των ελληνικών όπλων.
Είναι εκείνη που επιβεβαίωσε την ελληνική στρατιωτική υπεροχή έναντι του βουλγαρικού επεκτατισμού της εποχής εκείνης και οδήγησε στη νικηφόρα έκβαση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, η οποία επισφραγίστηκε με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου και δημιούργησε μια νέα κατάσταση στα Βαλκάνια με την Ελλάδα να απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Μακεδονία και Ήπειρο.
Η Ελλάδα πλέον παύει να ασφυκτιά κάτω από το άλγος της ήττας του 1897 και προκαλεί το σεβασμό εχθρών και φίλων.
Το ελληνικό κράτος διπλασιάστηκε και σε έκταση και σε πληθυσμό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανάπτυξη.
Σήμερα τιμούμε τη μνήμη εκείνων που σε ένα δύσκολο αγώνα κατέθεσαν το είναι τους για να ευοδωθούν όνειρα και προσδοκίες αιώνων.
Συνεχιστές του πνεύματος των ηρώων του ’21 απέδειξαν με την απαράμιλλη αυτοθυσία τους ότι οι Έλληνες όταν θέλουν τότε ΚΑΙ μπορούν.
Η Μάχη του Κιλκίς συνέβαλε και στη διαμόρφωση του αποτελέσματος του Μεγάλου Ευρωπαϊκού Πολέμου που ακολούθησε, γιατί με τη Βουλγαρία κυρίαρχη στη Βαλκανική θα ήταν ίσως διαφορετική η έκβασή του και κατά συνέπεια και οι επιπτώσεις του για τη χώρα μας.
Σήμερα, η μνήμη μας τιμά όλους εκείνους που αποφάσισαν να αποκαταστήσουν το δίκιο της χώρας μας. Μιας χώρας μικρής με ανικανοποίητες ιστορικές προσδοκίες αιώνων. Μιας χώρας ανήμπορης μέχρι τότε να διαπραγματευθεί σοβαρά με τους ισχυρούς της γης, με αποτέλεσμα να πορεύεται καταδικασμένη στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.
Όμως, η ευτυχής συγκυρία της ύπαρξης μιας ομονοούσας πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας στο τιμόνι της χώρας δημιούργησε τις ιστορικές προϋποθέσεις για τον ενωμένο ελληνικό λαό να μεγαλουργήσει και να δοξαστεί.
Σήμερα, η ελληνική ψυχή καταθέτει φόρον ευγνωμοσύνης στην ιερή μνήμη των αθάνατων νεκρών της Μάχης του Κιλκίς και με υπερηφάνεια και σεβασμό ανεβαίνει το λόφο του ηρώου και ευλαβικά κλίνει το γόνυ στο μνημείο που θυμίζει στο σήμερα το ηρωικό χθες.
Το σήμερα όμως διαφέρει από το χθες. Οι εποχές άλλαξαν και το πεδίον της μάχης αντικαταστάθηκε με το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η χώρα μας, παλαιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών διεκδικεί το εθνικό συμφέρον σε συνθήκες ισοτιμίας και αμοιβαίου σεβασμού.
Η κατάσταση στα Βαλκάνια παραμένει ρευστή με απρόσμενες αλλαγές και ανακατατάξεις, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Καινούργια κράτη κάνουν την εμφάνισή τους, είτε ως προϊόν διαμελισμού άλλων κρατών, είτε ως προϊόν διπλωματικών επιλογών των σημερινών ισχυρών της γης που επιθυμούν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους εθνικές ή άλλου είδους τοπικές διαφορές…
Οι αυτονόητες - για μια ευνομούμενη δημοκρατία - πολιτικές μας διαφορές δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν. Και οι παλινωδίες των κατά καιρούς συμμάχων μας δεν θα πρέπει να μας απογοητεύουν. Ο λαός μας οφείλει για μια ακόμη φορά να αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να μάχεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Με γνώμονα το ηρωικό χθες πορευόμαστε το σήμερα και σχεδιάζουμε το απρόβλεπτο αύριο. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής είναι μεγάλες και τα προβλήματα της καθημερινότητας ολοένα και πληθαίνουν.
Το Κιλκίς είναι πλέον μια σύγχρονη πόλη με ανάγκες και οι κάτοικοί του πολίτες με όνειρα και προσδοκίες. Η γειτνίασή μας με τα σύνορα της FYROM δεν θα πρέπει να αποτελεί μειονέκτημα ή στοιχείο αποτρεπτικό για όποιον θα ήθελε να εγκατασταθεί εδώ, αλλά αντίθετα κύριος λόγος δημιουργίας προϋποθέσεων ανάπτυξης και ευημερίας.
Η βιομηχανική περιοχή του Σταυροχωρίου και της Νέας Σάντας έχουν τη δυνατότητα προσέλκυσης περισσότερων επενδυτών, αρκεί βέβαια να κατανοηθεί από τους αρμοδίους του κέντρου η αναγκαιότητα εφαρμογής περισσότερων αναπτυξιακών κινήτρων, που σήμερα εξομοιώνονται με εκείνα που ισχύουν στο νομό Θεσσαλονίκης.
Με λίγα λόγια θα πρέπει κάποτε όλοι οι αρμόδιοι να αναγνωρίσουν, ότι ο νομός μας είναι ένας παραμεθόριος νομός, και κατά συνέπεια να αποδεχθούν τα αιτήματά μας ως εύλογα και αυτονόητα.
Στην ίδια λογική δικαιούμαστε πιστεύω να ελπίζουμε στη μετεγκατάσταση στο Κιλκίς μιας πανεπιστημιακής σχολής του ΑΠΘ και στη δημιουργία ή μετεγκατάσταση άλλων  τμημάτων ΤΕΙ, επιπλέον του ενός που λειτουργεί σήμερα.
Η επικείμενη διοικητική ανασυγκρότηση  και το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αποτελούν για μας προκλήσεις και ευκαιρίες ταυτόχρονα. Και τούτο, γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Κεντρική Εξουσία θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών κι εμείς στις ελπίδες των συμπολιτών μας…