Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2024, 5:51:19 μμ
Παρασκευή, 14 Μαϊος 2010 16:32

Μοχλός ανάπτυξης Ο «Δρόμος του κρασιού της Παιονίας»

kilipiris


Παρουσιάζουμε την εισήγηση στο 20ο Διεθνές  Συνέδριο Τουρισμού στην Κροατία που παρουσίασε ο Φώτης Κιλιπίρης, καθηγητής του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Κοινοτάρχης Λιβαδίων:
Από τις 6 έως και τις 8 Μαίου 2010 πραγματοποιήθηκε στην Κροατία το   20Ο Διεθνές  Συνέδριο Τουρισμού που διοργάνωσε το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Ριέκα (Rijeka),  που εδρεύει στο ονομαστό θέρετρο της Οπάτιγια (Opatija) κοντά στην χερσόνησο της  Ίστρια.  Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν οι νέες τάσεις στον διεθνή τουρισμό στο οποίο παρουσιάσθηκαν περισσότερες από 80 εισηγήσεις  που πραγματεύτηκαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με την ανάπτυξη και την προοπτική του τουρισμού τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο περιφερειακό επίπεδο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εκπροσωπώντας το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δρ. Φώτης Κιλιπίρης (και Κοινοτάρχης Λιβαδίων του νομού μας) παρουσίασε το θέμα το πώς οι  «Δρόμοι του Kρασιού της Βόρειας Ελλάδας» μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο τοπικής ανάπτυξης και προώθησης του "οινογαστρονομικού τουρισμού" για τις περιοχές της Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης.
H ιδέα των «Δρόμων του Κρασιού» (weinstrasse) πρωτοξεκίνησε το 1925 στις οινοπαραγωγές περιοχές της Αλσατίας και του ποταμού Ρήνου. Aπό το 1992 δε, η ιδέα της δημιουργίας «δρόμων κρασιού» σε όλη την Ευρώπη ενθαρρύνθηκε και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Διόνυσος».  Σύμφωνα λοιπόν με το πρόγραμμα αυτό, τον δρόμο του κρασιού  τον αποτελεί μια περιοχή όπου αμπελώνες, τοπικά μουσεία, μικρά εστιατόρια και υποδομές φιλοξενίας προσφέρουν μια θερμή υποδοχή στον επισκέπτη. Οι τοπικοί δε οινοπαραγωγοί έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν επαφές και δεσμούς απευθείας με τους καταναλωτές. Μέσω δε του οινογαστρονομικού τουρισμού, του συνδυασμού δηλ. του τοπικού παραγόμενου οίνου και της τοπικής κουζίνας, ο επισκέπτης ανακαλύπτει ότι το κρασί δεν είναι απλώς ένα ακόμη ποτό αλλά ένας ακόμη δεσμός με τη ζωή, το παρόν, και το παρελθόν, τον τοπικό πολιτισμό και τις παραδόσεις ενός τόπου.  
Στην εισήγησή του ο κ. Κιλιπίρης παρουσίασε στοιχεία σχετικά με το πώς ο οινογαστρονομικός τουρισμός μπορεί μέσω του τουριστικού πολλαπλασιαστή "multiplier effect" να αποτελέσει σημαντικότατο παράγοντα αύξησης των εσόδων και κατά συνέπεια του εισοδήματος της τοπικής κοινωνίας ενός  οινογαστρονομικού προορισμού, με σημαντική συμβολή μακροχρόνια στην τοπική ανάπτυξη και την προβολή του τόπου. Επίσης έγινε ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών (προφίλ) του λεγόμενου «οινογαστρονομικού τουρίστα» και πως με βάση αυτά μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα σχέδιο μάρκετινγκ ώστε τοπικά οινοποιεία, παραγωγοί τοπικών προϊόντων, επισιτιστικές μονάδες και μονάδες φιλοξενίας (ταβέρνες, ξενοδοχεία, παραδοσιακά καταλύματα κλπ) αλλά και φορείς με σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο (Ο.Τ.Α. κλπ) μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες στην περιοχή τους.
Να σημειωθεί ότι η ορεινή περιοχή του νομού μας και ιδιαίτερα αυτή του Πάικου αποτελεί τμήμα των «Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας» (με την ονομασία «Δρόμος του Κρασιού Πέλλας – Γουμένισσας») στην οποία συμμετέχουν τόσο τοπικά οινοποιεία αλλά και υποδομές φιλοξενίας και γαστρονομίας στη Γουμένισσα, τη Γρίβα και τα Μεγάλα Λιβάδια.