Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, 9:50:08 πμ
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 12:09

Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με μια λαμπρή εκδήλωση εγκαινιάσθηκε το Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Ευρωπού, που στεγάζεται στον 1ο όροφο του ανακαινισμένου παλιού Δημοτικού Σχολείο Ευρωπού. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Κιλτίδη, το δήμαρχο Ευρωπού Ευθύμη Κουρτζανίδη, την παρουσία παραγόντων του νομού και πλήθος κόσμου.
Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Νομού Κιλκίς και του προγράμματος Leader, με το ποσό των 150.000 ευρώ.
«Η Τοπική Ανάπτυξη και Πρόοδος ενός τόπου είναι έργο συνεχούς προσπάθειας και μακροχρόνιου προγραμματισμού που ξεφεύγει από τα στενά όρια της θητείας μιας Δημοτικής Αρχής», τόνισε ο δήμαρχος κ. Κουρτζανίδης.
«Ευτυχώς στο Δήμο μας, αποτελεί κατακτημένο και παράδοση κάθε νέα Τοπική Αρχή να κτίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη, βάζοντας το δικό της στίγμα.
Παραδίδουμε σήμερα το Μουσείο αυτό που αποτελεί ένα στολίδι και κόσμημα στο Δήμο μας. Φιλοδοξούμε να το καταστήσουμε πόλο έλξης επισκεπτών.
Το Μουσείο αυτό αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την εξελεγκτική πορεία των αγροτικών εργαλείων και εργαλείων ζωής, με τα οποία οι γονείς μας και οι παππούδες μας μπόρεσαν να οργανώσουν τη ζωή τους  και τις καλλιέργειές τους ώστε να ζήσουν οι ίδιοι, τα παιδιά τους και να συγκεντρώσουν κοινωνικό πλούτο για τις επόμενες γενεές, το οποίο δυστυχώς εμείς κατασπαταλούμε  απερίσκεπτα.
Η χρονική διάρκεια αναφοράς κυμαίνεται μεταξύ του 1900 και 1960-70. Βέβαια αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος της συνέχειας της ζωής που έχει σχέση με την Αγροτική και Πολιτιστική κληρονομιά.
Μέσα από δύο Παγκοσμίους πολέμους και έναν αιματηρό και καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, μπόρεσαν με την εργασία τους και την κοινωνική τους αλληλεγγύη να  επιβιώσουν και να δημιουργήσουν. 
Όλα αυτά τα μέσα και εργαλεία θα έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να τα βλέπουν συγκεντρωμένα στο χώρο του Μουσείου και κυρίως τα παιδιά των σχολείων, για να μπορούμε μέσα από την πορεία ανάπτυξης αυτών των εργαλείων και μέσων, να κατανοούμε καλύτερα την ιστορία μας και την παράδοσή μας.
Οφείλουμε σεβασμό στην ιστορία και τη παράδοσή μας, διότι είναι ότι πολυτιμότερο διαθέτουμε και κυρίως είναι οι ρίζες που μας τροφοδοτούν και μας κρατάνε στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη καθημερινότητα.
Το δεύτερο μέρος αυτού του έργου, δηλαδή του Μουσείου Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αφορά στην προφορική παράδοση,  όπως έχει καταγραφεί με τις αφηγήσεις και τις δραστηριότητες των μεγαλύτερης ηλικίας συνδημοτών μας από όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου μας. Είναι ο πλούτος της Πολιτιστικής μας παράδοσης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου μας».
Ο κ. Κουρτζανίδης έθεσε και τον επόμενο στόχο του Δήμου. «Μετά την ολοκλήρωση αυτού του έργου, συνέχεια έχει η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής μας, ένα τεράστιο κεφάλαιο με το οποίο θα ασχοληθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Στον τομέα αυτόν έχουμε τη συμπαράσταση της αρχαιολόγου και επιτίμου Δημότη του Δήμου μας, κας Σαββοπούλου  και του συζύγου της, του αρχιτέκτονα κου Γιαννάκη, που τιμούν με την παρουσία τους τη σημερινή μας εκδήλωση.
Κύριε Υπουργέ θα θέλαμε την συμπαράστασή σας στη νέα μας προσπάθεια, ώστε να εξευρεθούν πόροι για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών και την ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου του Δήμου μας».
Στο χαιρετισμό του ο κ. Κιλτίδης ανέφερε: «Το Μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ευρωπού αναδεικνύει την αγροτική, λαογραφική και πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής, που διανθίζεται ιστορικά από το σύνολο των εκθεμάτων που έχουν συγκεντρωθεί, κατά χρονολογική σειρά και τάξη από τον Ευρωπό και από οικισμούς του Δήμου, για να θυμίζουν στους παλαιότερους και να διδάσκουν στους νεότερους τις όμορφες παραδόσεις του τόπου μας».
Το Συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και Πολιτιστικού Κέντρου Σοφία Κεχαγιά, η οποία, πέρα από τις αναφορές της στην αξία και σημασία του Μουσείου, ευχαρίστησε τους δημότες που με πολύ μεγάλη χαρά και προθυμία προσέφεραν τα αντικείμενα για το Μουσείο, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, ζωντανούς συνεχιστές της παράδοσης, τους εργαζόμενους του δήμου και τους μαθητές του Λυκείου Ευρωπού για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια από τη χορωδία του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ευρωπού.
Για το Μουσείο μίλησαν ακόμη, οι υπεύθυνες της εταιρείας που ανέλαβε το έργο, Αναστασία Μάνου και Ιριδα Κρητικού, καθώς και ο πρόεδρος της ΑΝ.ΚΙ. Παύλος Πασσαλίδης.
Ο δήμος προσέφερε αντίγραφα του αρχαϊκού Κούρου της Ευρωπού στους: Κ. Κιλτίδη, Θ. Σαββοπούλου, Αν. Μάνου, Επ. Δασκαλάκη, Γλ. Στόιου και Ιρ. Κρητικού.
Ακολούθησε προβολή D.V.D. για το Δήμο και τους οικισμούς του, με αφηγήσεις ηλικιωμένων για την αγροτική ζωή, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής και αναφορές στον ξεριζωμό και την προσφυγιά των Φουλατζικιωτών.
Τέλος, ο κ. Κιλτίδης ξεναγήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου από την κριτικό τέχνης κ. Κρητικού και επισκέφθηκε και το εκθετήριο του αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού και ξεναγήθηκε από την αρχαιολόγο της ΙΣΤ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Σαββοπούλου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη, οι δήμαρχοι Αξιούπολης, Σόνια Συμεωνίδου και Γουμένισσας Στέλιος Παπαπαναγιώτου, ο αντινομάρχης Παναγιώτης Ζουρνατζίδης, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Γιάννης Τσακίρης, δημοτικοί σύμβουλοι, διευθυντές σχολείων και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.