Από την ώρα που δεν θα συζητούνταν η γεωγραφία των νέων δήμων, η
συζήτηση δεν επιφύλασσε εκπλήξεις στη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων
της αυτοδιοίκησης του νομού στην ΤΕΔΚ. Το ΝΑΙ στη διοικητική
μεταρρύθμιση ήταν καθολικό, αφού αποτελούσε και πιεστική πρόταση της
ΚΕΔΚΕ. Αλλά «το τοπίο στα οικονομικά είναι θολό και γκρίζο» επισήμανε
για λογαριασμό όλων ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, δήμαρχος Πικρολίμνης Δημ.
Σισμανίδης.
Την ανεπάρκεια των οικονομικών πόρων για τη στήριξη του «Καλλικράτη» καθώς και την ανακολουθία των κυβερνήσεων να τηρήσουν τα υπεσχημένα ανέλαβε να εξειδικεύσει ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της ΚΕΔΚΕ Γιάννης Μουράτογλου που κλήθηκε αμέσως μετά τον κ. Σισμανίδης στο βήμα της συνέλευσης, παρουσία 150 αυτοδιοικητικών παραγόντων (δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και παρατηρητών).
Ξεχωριστή νότα έδωσαν στη συνέλευση τα μέλη της αντιπροσωπείας της Γουμένισσας με τον Δήμαρχο Στ. Παπαπαναγιώτου, τον επικεφαλής της μειοψηφίας Αθ. Τζούρτζο, και σχεδόν όλους τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και μέλη πολιτιστικών συλλόγων (Αγ. Τρύφων, Παίονες κα.) τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Αθ. Τραχανίδη που απέστησαν της ημερήσιας διάταξης και στεντορεία τη φωνή διεκδίκησαν το δικαίωμα της Γουμένισσας να είναι η πρωτεύουσα - έδρα του ενιαίου δήμου της Παιονίας.
Παρέκκλιναν ομοίως και ο δήμαρχος Κρουσίων Νεόφυτος Παπαδόπουλος καθώς και ο πρώην δήμαρχος Γ. Γαβριηλίδης, ο δημ. σύμβουλος Στ. Καβακόπουλος ο πρώην κοινοτάρχης Γ. Κωνσταντινίδης οι οποίοι συντάχθηκαν με τη θέση: Τα Κρούσια ενώνονται με το Κιλκίς σε περίπτωση συνενώσεων, ενώ τάχθηκαν σαφώς υπέρ του μοντέλου των δυο δήμων στο νομό.
Και για να ολοκληρώσουμε τις παρεκκλίσεις από την ημερήσια διάταξη που ήθελε την συζήτηση αποκλειστικά στα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα του «Καλλικράτη» ο Δήμαρχος Γαλλικού Γιώργος Θεοδωρίδης επανέλαβε την αρχήθεν εκφρασμένη θέση του ότι «καλά είμαστε όπως είμαστε κι αν το κράτος θέλει καλύτερη αυτοδιοίκηση ας την χρηματοδοτήσει με τους θεσμοθετημένους πόρους που παρακράτησε.”
Για να επανέλθουμε στον κ. Γιάννη Μουράτογλου, ο πρόεδρος των οικονομικών της ΚΕΔΚΕ εξήγησε ότι η Πολιτεία δεν απέδωσε στο έλος 2009, επί «Πρασίνων», περί τα 330 εκατ. ευρώ, ενώ η αυτοδιοίκηση είχε και τη «γαλάζια» «χασούρα» των 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων.
Εξήγησε επίσης ότι στον προϋπολογισμό του 2010 προβλέπονται πιστώσεις για την αυτοδιοίκηση μειωμένες κατά 11,7% έναντι του 2009, ενώ τα 4 δις. ευρώ που αποτελούσε και αίτημα της ΚΕΔΚΕ για τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης ενόψει του Καποδίστρια 2, στην κυβερνητική πρόταση αναφέρονται ως πόροι τόσο προς την τοπική όσο και προς την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Μουράτογλου έθεσε δυο κόκκινες γραμμές για την υιοθέτηση του «Καλλικράτη»
“Λέμε ναι, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η μια κόκκινη γραμμή είναι τα οικονομικά., Να στηριχτεί η Τ.Α. Και η δεύτερη είναι η γεωγραφία - χωροταξία των νέων δήμων. Η κυβέρνηση πρέπει μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να φέρει την πρότασή της για να μην συζητάμε στο κενό” τόνισε.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν δήμαρχοι και αντιπρόσωποι που σε γενικές γραμμές κινήθηκαν στο πλαίσιο των δυο ομιλητών (Σισμανίδης, Μουράτογλου).
Ειδικότερα μίλησαν:
Ο κ. Στέφανος Μάλγαρης ζήτησε να μην μπουν στο περιθώριο τα μικρά χωριά και συντάχθηκε κατά της εκλογής «τοπικιστικών» δημ. συμβούλων.
Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης επανέλαβε ότι ισχυρός είναι ο αποτελεσματικός κι όχι ο μεγαλύτερος δήμος. Ζήτησε να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στους δήμους και στο σύνολό τους ενώ κάλεσε σε επαγρύπνηση για τις αρμοδιότητες των νέων δήμων σε βάθος χρόνου. Χαρακτήρισε επίσης ως επαναστατικές τις αλλαγές με την καθιέρωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Η Δήμαρχος Αξιούπολης Σόνια Συμεωνίδου ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις αν οι δημοτικές υπηρεσίες στο νέο δήμο θα βρίσκονται μόνο στην έδρα ή μπορούν να λειτουργούν και αποκεντρωμένα, επισήμανε την ανωριμότητα των υφισταμένων δήμων να δεχθούν κάποιες από τις αρμοδιότητες, επισήμανε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι χωρίς χρονοδιάγραμμα και κάλεσε τους συναδέλφους της των όμορων δήμων να βρουν εκείνα που τους ενώνουν και να αφήσουν τις έδρες στην άκρη, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο κ. Δ. Κουλίνας επισήμανε τις μεγάλες διαφορές στα λειτουργικά έξοδα των δήμων της περιφέρειας από τους αστικούς, και προσκάλεσε ¨να μην παραδοθούμε άνευ όρων».
Ο Δήμαρχος Πολυκάστρου Δ. Σμυδάκης χαρακτήρισε θετικό που χρήζει όμως βελτιώσεων το σχέδιο. Αναρωτήθηκε κατά πόσο είναι έτοιμοι οι δήμοι για να υποδεχθούν τις νέες αρμοδιότητες και γενικότερα τις αλλαγές, αφού μόνο 212 έχουν πιστοποιηθεί για να συμμετέχουν στο ΕΣΠΑ. Ζήτησε το διαχωρισμό των δήμων σε αστικούς, ημιαστικούς, ορεινούς, νησιωτικούς, με ανάλογες χρηματοδοτήσεις.
Τέλος, κατέστησε σαφές ότι «»εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από την Αθήνα τα στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμηθούν για τις γεωγραφικές ενότητες και να έχουμε το θάρρος να το λύσουμε μόνοι μας».
Ο Δήμαρχος Χέρσου Χρ. Ανθρακίδης χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» ως την ωρίμανση της πολυετούς προσπάθειας της Τ.Α. και επισήμανε ότι με τη νέα δομή χρειάζονται υπηρεσίες που θα μπορούν να αντέξουν την εξυπηρέτηση των δημοτών και την εκτέλεση έργων υποδομής.
Ο Δήμαρχος Ευρωπού Ευθ. Κουρτζανίδης ζήτησε να προχωρήσουμε σε δραστική μείωση του αριθμού των δήμων και δημάρχων. Καμιά επαναστατική αλλαγή δεν γίνεται με αν και ίσως. Κρατάμε σφιχτά τη νύφη και διαπραγματευόμαστε την προίκα, είπε και χαρακτήρισε ιστορικές τις εξελίξεις καθώς από τις ακατανόητες καθυστερήσεις της Ν.Δ. έχουμε την αποφασιστική στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε επίσης να τεθεί μέγιστη θητεία για τους αιρετούς, από δήμαρχο μέχρι συμβούλους και επισήμανε την ανάγκη να επιδειχθεί ψυχραιμία στα ζητήματα της έδρας, χωρίς πολωτικές διαδικασίες. Κάθε τόπος έχει την ιστορία του, τόνισε.
Ο Δήμαρχος Δοϊράνης Γ. Καλπακίδης ζήτησε τη θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια των νέων δήμων και αναρωτήθηκε αν οι τρεις δήμοι (Χέρσου, Δοϊράνης, Μουριών) δεν έχουν κοινά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Λιβαδίων Φ. Κιλιπίρης ζήτησε να παραμείνουν ως έχουν οι ορεινές και χειμάζουσες κοινότητες.
Ο κ. Παύλος Πασσαλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να προστεθεί μκαι ο ορισμός του παραμεθόριου στους υφιστάμενους των νησιωτικών και ορεινών δήμων.
Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέγιστη αποδοχή του σχεδίου της διοικητικής μεταρρύθμισης και ζήτησε να μην χάσουν οι υπό συνένωση δήμοι τις υπηρεσίες που διέθεταν νωρίτερα.
Ο κ. Δοξάκης Αναστασόπουλος τάχθηκε υπέρ των συνενώσεων, αλλά κατά της κατάτμησης των νομαρχιών.
Ο κ. Γιώργος Περπερίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στη διοίκηση των κέντρων υγείας, αν και έχει την ευθύνη των περιφερειακών ιατρείων.
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010 03:25