Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010 18:01
Ο ιός και πως τον αντιμετωπίζουμε
Από τη Νομαρχία Κιλκίς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.
Η μόλυνση είναι συνήθως ασυμπτωματική και η νόσος εκδηλώνεται συνήθως κλινικά 2-14 ημέρες μετά το δείγμα μολυσμένου κουνουπιού, με συμπτώματα τα οποία ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς:
- Παιδιά: ήπιος πυρετός και κακουχία
- Νεαροί ενήλικες: μέτριας σοβαρότητας ασθένεια με υψηλό πυρετό, επιπεφυκίτιδα, κεφαλαλγία και μυαλγίες
- Ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών/ανοσοκατεσταλμένοι: μηνιγγίτιδα/ εγκεφαλίτιδα με υψηλό πυρετό, διαταραχή του επιπέδου συνείδησης, σπασμούς, πολυοργανική ανεπάρκεια κλπ.
Η διάγνωση του ιού είναι αποκλειστικά και μόνο εργαστηριακή.
Ως μέτρα πρόληψης προτείνονται: η χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, η χρήση εντομοκτόνων στον αέρα, η επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα (από το σούρουπο μέχρι το χάραμα), η χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα, τα αντικουνουπικά πλέγματα, η χρήση κουνουπιέρας, απομάκρυνση στάσιμου νερού, η χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών, το καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών και η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό των εξωτερικών χώρων.
Η Ν.Α. Κιλκίς από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα ψεκασμών στο νομό μας για το έτος 2010 έχει αρχίσει ήδη από τις 9 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα έχει συσταθεί τριμελής Νομαρχιακή Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης αποτελούμενη από την Αντινομάρχη, αρμόδια για τα θέματα υγείας, κ. Παναγιώτα Μαρινίδου, τον υπεύθυνο Γεωπόνο της Ν.Α. Κιλκίς, κ. Γεώργιο Στεφανίδη και τον Γενικό Διευθυντή της ΑΝΚΙ ΑΕ, κ. Παύλο Πασσαλίδη. Έργο της επιτροπής είναι ο συντονισμός των δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τον ιό (οργάνωση κωνωποκτονιών, ενημέρωση πληθυσμού και καταγραφή στοιχείων εκ μέρους των επαγγελματιών του ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ).