Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 14:24
Ολόκληρος ο ν. Κιλκίς στις παραμεθόριες περιοχές
Το θέατρο του παράλογου με πολιτικές δυο μέτρων και δυο σταθμών σε περιοχές της πατρίδας μας συνεχίζεται και μετά την πρόσφατη ρύθμιση που πέτυχαν νομοί και περιοχές ακριτικών νομών της χώρας να αποχαρακτηρισθούν ως παραμεθόριοι αναφορικά με τη δυνατότητα δικαιοπραξιών και επενδύσεων χωρίς ειδική άδεια.
Έτσι πέραν των αυτόχρημα μη ακριτικών νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας για τους οποίους πράγματι η Πολιτεία όφειλε να άρει το καθεστώς του παραμεθόριου νομού, απαλλάχθηκαν από το εν λόγω καθεστώς και περιοχές νομών ακριτικών όπως οι ν. Πέλλας Σερρών από τους οποίους παραμένουν στο ειδικό καθεστώς μόνο οι ακριτικές τους επαρχίες Σιντικής στο ν. Σερρών, Έδεσσας και Αλμωπίας στο ν. Πέλλας.
Στο ίδιο καθεστώς (ακριτικές μόνο οι συνοριακές επαρχίες) παραμένουν σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι ακριτικοί ν. Δράμας (πλην επαρχίας Νευροκοπίου), Ιωαννίνων (πλην των επαρχιών Πωγωνίου και Κόνιτσας) και ειδικές περιοχές με στρατιωτικό ενδιαφέρον νομών μη ακριτικών.
Έτσι η ελληνική Πολιτεία κατόρθωσε με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της να θεωρεί ακριτικούς νομούς όπως την Πέλλα και τις Σέρρες αναφορικά με την επιδοματική πολιτική στους δημόσιους υπαλλήλους της και ταυτόχρονα να αίρει τον εν λόγω χαρακτηρισμό για αναπτυξιακούς λόγους σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα δικαιοπραξιών.
Αντιθέτως στο ν. Κιλκίς οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δικαιούνται όσων προνομίων απολαμβάνουν υπάλληλοι των νομών Πέλλας και Σερρών, ως μη επαρκώς ακριτικοί, αλλά παραμένουν ακριτικοί όταν πρόκειται να γίνουν δικαιοπραξίες (π.χ. αγορά γης) από μη Έλληνες και πολίτες της ΕΕ.
Σε ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καταχωρίζεται η είδηση με πανηγυρικό μάλιστα τρόπο, ως εξής:
« μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες και πιέσεις του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία και με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς πετύχαμε την ψήφιση σχεδίου νόμου σύμφωνα με τον οποίο γίνεται αποχαρακτηρισμός ως παραμεθορίων περιοχών των τέως νομών Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Σερρών (πλην της επαρχίας Σιντικής) Ημαθίας, Πέλλας (πλην των επαρχιών Αλμωπίας και Έδεσσας) και Χαλκιδικής.
Ο αποχαρακτηρισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα δικαιοπραξιών και επενδύσεων στις άνω περιοχές, χωρίς να απαιτείται καμία ειδική άδεια, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ιθαγένεια ή έδρα εντός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών.
Μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής στις 31-5-2011, ως παραμεθόριες περιοχές ορίζονται οι τέως νομοί Δωδεκανήσου, Έβρου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Χίου, οι νήσοι Θήρα και Σκύρος, καθώς και οι τέως επαρχίες Νευροκοπίου του τέως νομού Δράμας, Πωγωνίου και Κόνιτσας του τέως νομού Ιωαννίνων, Αλμωπίας και Έδεσσας του τέως νομού Πέλλης και Σιντικής του τέως νομού Σερρών, καθώς και το ναυτικό οχυρό Αγγελοχωρίου του τέως νομού Θεσσαλονίκης (ΠΔ.266/2001 ΦΕΚ Α’191) και οι αμυντικές περιοχές Πλαταμώνα, Λεπτοκαρυάς και Αγίας Τριάδας του τέως νομού Πιερίας, Νέας Φώκαιας του τέως νομού Χαλκιδικής και Ασπροβάλτας (ΥΑ Φ9/1995 ΦΕΚ Β’923).
Στις ως άνω παραμεθόριες περιοχές απαιτείται ειδική άδεια για επιχείρηση δικαιοπραξιών μόνον για φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ιθαγένεια ή έδρα εκτός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών.
Η αίτηση για τη λήψη της ως άνω αδείας υποβάλλεται σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση (και όχι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως μέχρι τη ψήφιση του σχεδίου νόμου)
Χαιρετίζουμε τη ψήφιση του ως άνου σχεδίου νόμου και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιφέρειάς μας…»
Τα σχόλια των αναγνωστών μας.