Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Πασχάλης Μασούρας παρουσίασε τις «πληγές» του νοσοκομείου, ως εξής:
Σ’ ένα Νοσοκομείο εδώ στην παραμεθόριο, που η φήμη του τα προηγούμενα χρόνια απλωνόταν σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς από 01/03/2012 έχουμε τη συγχώνευση των δυο ορθοπεδικών σε μία με την αντίστοιχη μείωση του αριθμού των κλινών, αλλά και το κλείσιμο της ουρολογικής κλινικής, μετά την συνταξιοδότηση των δύο συναδέλφων ιατρών..
Η αγωνία μας σήμερα είναι να το διατηρήσουμε ζωντανό και να το βλέπουμε να αναβαθμίζεται και όχι να υποβαθμίζεται ημέρα με την ημέρα.
Πρίν ένα χρόνο ακριβώς έχοντας τις ίδιες ανησυχίες και μετά την ολοκλήρωση του νέου υγειονομικού χάρτη είχαμε προσκαλέσει την ανάλογη σύσκεψη και είχαμε εκφράσει την ίδια αγωνία και ανησυχία για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου με την μείωση του αριθμού των κλινών και τότε είχαμε τις διαβεβαιώσεις απο τους αρμοδίους και απο τον ίδιο τον υπουργό υγείας κύριο Λοβέρδο για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς αλλά και του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Γουμένισσας.
Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε όλοι: είχαμε μείωση του αριθμού των κλινών απο 240 σε 180 κλίνες, τότε και κάτω απο τη γενική κατακραυγή όλων μας είχαμε την υπόσχεση για την αύξηση των κλινών σε 215, υποσχέσεις οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη ενώ έχει προχωρήσει η διοικητική συγχώνευση των δύο Νοσοκομείων.
Τα προβλήματα της καθημερινής λειτουργίας του Νοσοκομείου οξύνονται καθημερινά αφού η υποχρηματοδότηση είναι χαρακτηριστικη: το 2011 τα 9,5 εκατ. για τις λειτουργικές δαπάνες είχε σαν αποτέλεσμα να λειτουργούμε με σοβαρές ελλείψεις υλικών που πολλές φορές καλύφθηκαν με δανεικά υλικά απο γειτονικά νοσοκομεία της Β. Ελλάδος,λόγω αδυναμίας κάλυψης των προμηθευτών. Η φετεινή χρηματοδότηση μέχρι στιγμής είναι στα 5,5 εκατ. και η απορία μας είναι πως θα λειτουργήσουμε το 2012.
Όμως ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού διότι όποιος εργαζόμενος συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται εντονότερο με τις αποχωρήσεις του ιατρικού προσωπικού. Η ουρολογική δεν λειτουργεί και οι φόβοι μας μεγαλώνουν ότι ανάλογη τύχη θα έχουν και άλλες κλινικές.Φέτος το Φεβρουάριο συνταξιοδοτήθηκαν δύο χειρουργοί και για να καλυφθούν οι εφημερίες του μήνα, ζητήθηκε η συνδρομή των χειρουργών απο το Νοσοκομείο Γουμένισσας με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα και στις δύο κλινικές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν και άλλοι ιατροί με αποτέλεσμα το ίδιο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν και άλλες κλινικές.Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στον αξονικό τομογράφο όπου λόγω έλλειψης ακτινολόγων δεν λειτουργεί όλες τις ημέρες του μήνα. Προβληματική είναι η λειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων αλλά και μικροβιολόγων ιατρών.Η ψυχιατρική κλινική έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΨΥΧΑΡΓΩ και θα αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα καθώς έχουν απομείνει δύο ιατροί.
Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες υπηρεσίες όπως η έλλειψη τραυματιοφορέων που καλούνται να εξυπηρετήσουν όλα τα τμήματα του νοσοκομείου σε όλες τις βάρδιες.
Τα μαγειρεία εξακολουθούν να μην λειτουργούν ενώ έχουν ανακαινισθεί απο το 2008, η σίτιση των ασθενών αλλά και των ιατρών που βρίσκονται σε εφημερία καλύπτεται απο ιδιωτική εταιρία με μεγάλο κόστος για το Νοσοκομείο. Με την συνταξιοδότηση των τραπεζοκόμων θα υπάρξει δυσκολία στη κάλυψη των προγραμμάτων τους για τη διανομή του φαγητού. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η υπηρεσία των πλυντηρίων καθώς έχουν απομείνει δύο υπάλληλοι.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με μια απίστευτη κατάσταση υπουργικών αποφάσεων,εγκυκλίων και νόμων που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην ομαλή διεκπεραίωση του διοικητικού έργου του Νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή, οι απαιτήσεις της υπηρεσίας και του Υπουργείου έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα των αντίστοιχο πολλαπλασιασμό των διοικητικών πράξεων,κάτι που η ηγεσία του Νοσοκομείου, της ΔΥΠΕ και του Υπουργείου θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και να μην ζητούν ευθύνες από τους εργαζόμενους.
Όλα αυτά σε ένα Νοσοκομείο που στεγάζεται σ’ ένα παλιό κτίριο με θαλάμους 6 ή 8 κλινών χωρίς τουαλέτες με παλιό ξενοδοχειακό εξοπλισμό,με ελλειπείς χώρους ανάπαυσης για τους εφημερεύοντες ιατρούς.Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία είναι διασκορπισμένα σε τρία κτίρια, ενώ το τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών που θα έπρεπε να είναι χώρος ανεξάρτητος, αυτόνομος για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών συστεγάζεται με τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.Η μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό ασθενών εξακολουθεί να στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο χώρο έξω απο το χώρο του Νοσοκομείου. Δυστυχώς η απαίτηση της κοινωνίας του νομού για ένα νέο νοσοκομείο αναβαθμισμένο και λειτουργικό όπως σε όλους τους όμορους νομούς έμεινε στα σχέδια. Η νέα πτέρυγα μέχρι στιγμής στεγάζει μόνο το σταθμό της Αιμοδοσίας ενώ η σταδιακή παράδοση της και η λειτουργία της παραμένει στα χαρτιά.
Στο νοσοκομείο μας οι ανάγκες της καθαριότητας,της φύλαξης, της σίτισης παρέχονται απο ιδιωτικές εταιρίες.
Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις για να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία που οφείλεται αποκλειστικά στην πολιτική του Υπουργείου Υγείας.... Αγωνιζόμαστε κάτω απο αντίξοες συνθήκες ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση και τα μνημόνια πλήτουν και το χώρο της Υγείας.Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι,οι χειρότερα αμοιβόμενοι και δεν έχουμε καμία σχέση με την εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν τα ΜΜΕ και ορισμένοι ειδικοί αναλυτές.
Σας καλούμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να κρατήσουμε το Νοσοκομείο με όλες τις κλινικές του ανοικτές, απαιτώντας να καλυφθούν οι κενές θέσεις τουλάχιστον με προσλήψεις επικουρικών ιατρών όπως γίνεται στα νοσοκομεία του κέντρου.Απαιτούμε την αύξηση της χρηματοδότησης για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.