Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2024, 3:14:47 μμ
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2011 22:43

Πρόεδρος στο ΝΗΡΕΑ ο Αναστάσιος Αμανατίδης

amanatidhs
Μετά και την δημοσίευση του Ν. 3966/2011 τροποποιήθηκε η επωνυμία του Κέντρου σε «Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς ‘’ΝΗΡΕΑΣ’’».
Ως μέλη της Αστικής εταιρείας συμμετέχουν πλέον 15 φορείς: Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, Δήμος Κιλκίς, Δήμος Παιονίας, Επιμελητήριο Κιλκίς, Ιατρικός Σύλλογος Ν. Κιλκίς, Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς, Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς, Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Παιονίας, Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Κιλκίς, Διαχείριση Βιομηχανικής περιοχής Κιλκίς Α.Ε. & Σύνδεσμος Βιομηχανιών Κιλκίς, Αναπτυξιακή Κιλκίς, Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς και Κέντρο Υγείας Γουμένισσας.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι επταμελές και αποτελείται από:
Πρόεδρος: Αναστάσιος Αμανατίδης, εκπρόσωπος του Δήμου Κιλκίς
Αντιπρόεδρος: Θεόδωρος Θεοδωρίδης, εκπρόσωπος του Δήμου Παιονίας
Γραμματέας: Παύλος Θωμαΐδης, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς
Ταμίας: Ευτυχία Θεοδωρίδου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς
Μέλη: Μαρία Καλογερίδου, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Μαμαντζής Χρήστος, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, Έφη Τζούρα, εκπρόσωπος των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης.

Δράσεις του Κέντρου
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» έχει ολοκληρώσει τις εξής δράσεις για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου.
Πραγματοποιήθηκε ο 8ος κύκλος βιωματικής εκπαίδευσης νέων υποστηρικτών του Κέντρου Πρόληψης στο Κιλκίς με τίτλο «Κάθε συμμετοχή έχει αξία…Γίνε εθελοντής στην πρόληψη», στην οποία συμμετείχαν 14 άτομα και ολοκληρώθηκε σε 8 δίωρες συναντήσεις (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος).
Ξεκίνησε ο Β΄ κύκλος συναντήσεων της ομάδας εφήβων στο Κιλκίς. Πρόκειται για ομάδα 7 μαθητών γυμνασίου και λυκείου που συναντιέται στο Κέντρο κάθε 15 μέρες. Διάφορες κινηματογραφικές ταινίες αποτελούν το μέσο για να συζητηθούν θέματα της καθημερινότητας τους, όπως διαφορετικότητα, διαπροσωπικές συγκρούσεις, εξαρτήσεις κ.λ.π.
Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου υλοποιήθηκε στο Κιλκίς βιωματικό σεμινάριο για αστυνομικούς με θέμα «Ο επαγγελματίας συναντά τον άνθρωπο», διάρκειας 8 ωρών. Συμμετείχαν 11 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες του Ν. Κιλκίς. Στόχος του σεμιναρίου η διερεύνηση των δυσκολιών και των συναισθημάτων των αστυνομικών, τα οποία προκύπτουν από τα στερεότυπα και τις προσδοκίες των άλλων απέναντί τους, αλλά και η στήριξή τους ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι.
Σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη “ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ” Αξιούπολης διοργανώθηκε βιωματικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 4-7 ετών με τίτλο Παραμυθοπαιχνιδίσματα. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βιβλιοθήκη της Αξιούπολης στις 5,12,24 και 26 Οκτωβρίου και συμμετείχαν 20 παιδιά. Μέσα από την αφήγηση παραμυθιού, το παιχνίδι, τη ζωγραφική και τη δραματοποίηση δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα, να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους και να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους. 
Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Προάγοντας την ψυχική και συναισθηματική υγεία στο σχολείο» στο Κιλκίς (8-24 Νοεμβρίου) και ολοκληρώθηκε σε έξι συναντήσεις, συνολικής διάρκειας 15 ωρών. Συμμετείχαν 9 εκπαιδευτικοί. Έμφαση δόθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών τους, όπως η αυτοεκτίμηση, αποδοχή της διαφορετικότητας, επικοινωνία, έκφραση συναισθημάτων,  διαχείριση συγκρούσεων, ώστε οι μαθητές να είναι σε θέση να συνυπάρχουν αρμονικά και να σχετίζονται με τους άλλους, να φροντίζουν τον εαυτό τους και να υιοθετούν υγιείς στάσεις ζωής.
Σε συνεργασία με την ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής Κιλκίς πραγματοποιούνται συναντήσεις με τους σπουδαστές του Α΄και Β΄έτους. Τα θέματα που συζητιούνται αφορούν την πρόληψη, την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, τις εξαρτήσεις, την επικοινωνία, τα συναισθήματα, τη συνεργασία σε ομάδες, την παρέμβαση σε κρίση και την πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης.
Ξεκίνησε βιωματική ομάδα ενηλίκων, στην οποία συμμετέχουν 10 άτομα, μέλη του Δικτύου Υποστηρικτών ΝΗΡΕΑ με θέμα «Καταστροφικά Συναισθήματα». Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε 15 μέρες στο Κιλκίς.
Στις 22 Οκτωβρίου συμμετείχαμε με την εισήγηση «Μια εμπειρική εφαρμογή πρόληψης του καπνίσματος σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης» στην ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πρέβεζας με θέμα «Κάπνισμα: πρόληψη και αντιμετώπιση στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα».
Την 1η Νοεμβρίου επισκεφθήκαμε το δημοτικό σχολείο Χέρσου, μετά από πρόσκληση του διευθυντή, όπου συζητήσαμε με τους μαθητές Ε΄ και Στ΄ τάξης για την έννοια της εξάρτησης.
Μετά από κάλεσμα του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων δημοτικού και νηπιαγωγείου Δροσάτου πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Επικοινωνία και σχέσεις με την Οικογένεια» στο Δημοτικό σχολείο Δροσάτου.
Τέλος, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με δασκάλους στο Κιλκίς και στο Πολύκαστρο που εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.