Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής μέτρα προστασίας των πολιτών από τον καύσωνα: Κατά τους θερινούς μήνες είναι δυνατόν να δημιουργηθούν συνθήκες καύσωνα, ιδιαίτερα στις πόλεις όπου το φαινόμενο επιτείνεται από τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Θερμοπληξία είναι η ανύψωση της θερμοκρασίας του σώματος η οποία προέρχεται από πολύ υψηλή σχετική υγρασία(πάνω από 70%), θερμοκρασία πάνω από 35ο C και νηνεμία του περιβάλλοντος.
Αυτή παρατηρείται κυρίως σε κλειστούς χώρους ανεπαρκώς αεριζόμενους, όπου υπάρχει συνωστισμός πολλών ατόμων ή σε εξωτερικούς χώρους κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, κατόπιν βαριάς σωματικής άσκησης, κοπιαστικής εργασίας κ.λπ.
Οι πρώτες βοήθειες που θα παρέχουμε σ, ένα θερμοπληγέν άτομο θα είναι:
• η μεταφορά του σε δροσερό, ευάερο και σκιερό μέρος η ανάπαυσή του ύπτια με το κεφάλι ψηλά
• αφαίρεση του βαρέως ρουχισμού και αερισμός του σώματος με οποιονδήποτε τρόπο
• τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων στο μέτωπο, πρόσωπο, λαιμό κ.λπ. και πλύσιμο του θώρακα και των άκρων με δροσερό νερό καθώς και ελαφρύ μασάζ στα άκρα με φορά από την περιφέρεια προς το κέντρο.
• Επίσης, του δίνουμε άφθονα υγρά με μικρή ποσότητα χλωριούχου νατρίου (αλατιού).
Ακολούθως, αν η κατάσταση της υγείας του δεν βελτιωθεί, ειδοποιείται το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας κ.λπ.
Ως γενικά προφυλακτικά μέτρα αναφέρουμε:
1. Αποφυγή ηλιοθεραπείας κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας (12μβ-4μμ) και παραμονή σε σκιερό και δροσερό μέρος.
2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας και άσκησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
3. Η ενδυμασία πρέπει να είναι ελαφρά, άνετη και ανοιχτόχρωμη. Η χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου είναι ενδεδειγμένη κατά την παραμονή στον υπαίθριο χώρο.
4. Ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και περιορισμό στα λιπαρά. Λήψη άφθονων υγρών (νερού, χυμού, φρούτων κ.λπ.) και σε αυξημένη εφίδρωση, μικρή προσθήκη αλατιού. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών και ξηρών καρπών.
5. Πολλά δροσερά ντους στη διάρκεια της ημέρας και κατά διαστήματα ψυχρά επιθέματα στο μέτωπο, λαιμό τράχηλο κ.λπ.
6. Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, νεφροπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.) και παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους για εφαρμογή ειδικών οδηγιών για την περίπτωσή τους.
7. Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια των ωρών μεγάλης ζέστης.
Βρέφη - ηλικιωμένοι
Ειδικότερα, για τα νεογνά-βρέφη και ηλικιωμένα άτομα πρέπει να λαμβάνονται επιπρόσθετες προφυλάξεις, όπως:
1. Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα πιο ελαφρά με ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια και να παραμένουν σε δροσερό περιβάλλον
2. Όταν κάνει ζέστη εκτός από το γάλα, μητρικό ή άλλο, να προσφέρεται νερό, χαμομήλι, κ.λπ.
3. Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά να τρώνε περισσότερα χορταρικά και λιγότερα λίπη.
4. Τα παιδιά να μην παραμένουν πολλή ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.
5. Τα παιδιά να αποφεύγουν την κολύμβηση και την έκθεση στον ήλιο κατά τις θερμές ώρες της ημέρας (από 12.00-16.00) και να χρησιμοποιούν αντηλιακό.
Όσον αφορά στα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν το ζεστό και υγρό περιβάλλον και να μεταφέρονται σε δροσερές περιοχές αν υπάρχει δυνατότητα. Το δωμάτιο ή το σπίτι κατά τη διάρκεια της μέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό αφού προηγουμένως έχει μείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεν υπάρχει κλιματιστικός μηχανισμός.
Τέλος, τα ηλικιωμένα άτομα δεν πρέπει να εγκαταλείπονται από τους οικείους τους μόνα τους, σε περίπτωση θερινών διακοπών ή άλλης μακρόχρονης απουσίας από το σπίτι.