Κυριακή, 08 Ιουνίου 2008 08:04
Πρώτα Αυτοδιοίκηση και μετά μεταρρύθμιση
Χωρίς «είδηση» ήταν ουσιαστικά η διευρυμένη σύσκεψη της ΤΕΔΚ, την περασμένη Τρίτη, με την παρουσία των δημάρχων του νομού και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η ατζέντα της συζήτησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση δεν είναι ακόμη γνωστή και ο διάλογος διεξάγεται μέσω… δημοσιευμάτων και διαρροών στα ΜΜΕ. Αυτή ήταν και μια από τις βασικές ενστάσεις των δημάρχων, οι οποίοι εμφανίστηκαν υποστηρικτές της διοικητικής μεταρρύθμισης, συνολικά του κράτους και όχι μόνο της Αυτοδιοίκησης, αφού λυθεί όμως πρώτα το κρίσιμο σημείο της οικονομικής αυτοδυναμίας των δήμων.
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Δημήτρης Σισμανίδης επισήμανε πως ενώ ζητήθηκε από τον Απρίλιο να γίνει διάλογος στα δημοτικά συμβούλια και αυτά να αποφασίσουν για τις θέσεις τους γύρω από τη διοικητική μεταρρύθμιση, μόνο ο δήμος Κρουσσών ανταποκρίθηκε.
«Ελπίζουμε, σημείωσε, πως στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στα τέλη Ιουνίου, η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει επίσημα τις θέσεις της, ώστε μετά από αυτό να συζητήσουμε στο νομό μας, για το πόσους δήμους θα προτείνουμε»
Χαρακτήρισε θετικό μέτρο τον «Καποδίστρια», παρά τις αδυναμίες του, αλλά κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πως το σχέδιο εκείνο ήταν αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα να προκύψουν μη βιώσιμοι δήμοι. Προειδοποίησε πως η νέα μεταρρύθμιση πρέπει να είναι έργο των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων και θα αποτύχει αν θα είναι αποτέλεσμα πολιτικών παρεμβάσεων.
Ταυτόχρονα, ο κ. Σισμανίδης έθεσε τα κριτήρια για τη χωροταξική κατανομή των νέων δήμων που θα προκύψουν, αλλά και τις προϋποθέσεις για την οικονομική αυτοδυναμία των δήμων και τη στήριξη της μεταρρύθμισης με συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Τοποθετήσεις
Από τις τοποθετήσεις των αιρετών μας σημειώνουμε:
Βασίλης Καραμπίδης (Κρούσια): Άτολμος ο πρώτος «Καποδίστριας». Θετική η μεταρρύθμιση, αλλά δευτερεύον στοιχείο ο αριθμός των δήμων. Κυρίως ενδιαφέρει η μορφή των δήμων που θα προκύψουν, η διοικητική τους αυτοτέλεια και η αποκέντρωση πόρων από το κράτος.
Ευθύμης Κουρτζανίδης (Εύρωπος): Καλοστημένο παιχνίδι ο μέχρι τώρα διάλογος, χωρίς τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης. Αναμασάμε παλιές ιδέες. Το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος των δήμων, αλλά η οικονομική αυτοδυναμία τους. Οι κυβερνήσεις δεν πίστεψαν στην Αυτοδιοίκηση. Περίσσεψαν τα «παχιά» λόγια. Δεν είμαι βέβαιος πως θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη με τους μεγάλους δήμους. Γιατί να μην μας επιτρέπεται σήμερα να κάνουμε σε συνεργασία οι δήμοι ενιαία τεχνική ή οικονομική υπηρεσία;
Σάββας Αργυρόπουλος (Μουριές): Να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να προκύψουν βιώσιμοι και λειτουργικοί δήμοι. Οι συνενώσεις να γίνουν με βάση χωροταξικά, οικονομικά και αναπτυξιακά κριτήρια και να συνοδευτούν από πόρους.
Βασικό στοιχείο είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη και αυτό δεν μπορεί να γίνει με δυο δήμους στο νομό. Χρειάζεται και αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων.
Γιώργος Θεοδωρίδης (Γαλλικός): Είμαι κατά των συνενώσεων. Οι δήμοι μας έχουν μόλις 10 χρόνια ζωής και δεν είναι «παλιοί». Αν βελτιωθούν τα οικονομικά μας, τότε δεν έχουμε προβλήματα. Η κυβέρνηση να μείνει συνεπής στις εθελούσιες συνενώσεις.
Δημήτρης Κουλίνας (Πολύκαστρο): Λάθος η διαδικασία που ακολουθεί η ΤΕΔΚ με ευθύνη του προέδρου της, που σκόπιμα διέρρευσε στον τύπο πως στο νομό θα δημιουργηθούν δυο δήμοι και μεθοδεύει αυτό το σενάριο.
Η μεταρρύθμιση θα γίνει από την κυβέρνηση. Ο δήμος Πολυκάστρου ανήκει στην επαρχία Κιλκίς και δεν μπορεί να συνενωθεί με την Παιονία. Οι εναπομείναντες και ηλικιωμένοι κάτοικοι δεν μπορούν να εξυπηρετούνται από δύο δήμους στο νομό μας.
Σόνια Συμεωνίδου (Αξιούπολη): Να γίνει καταγραφή και αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης. Να εξετασθούν οι αδυναμίες του «Καποδίστρια» και να παρθούν υπόψη οι επιθυμίες των δημοτών. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να παραμείνει «τοπική» και να διατηρήσει την αμεσότητα με το δημότη. Υπέρ των συνενώσεων αλλά με προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση να δώσει τις χρηματοδοτήσεις που υποσχέθηκε προς την Αυτοδιοίκηση.
Γιώργος Τρέγκας (Γουμένισσα): Υπέρ των συνενώσεων αλλά με προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση να δώσει αυτά που έχει υποσχεθεί με τα οικονομικά των δήμων.
Δημήτρης Σμυδάκης (Πολύκαστρο): Να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ για έκδοση σχετικού ψηφίσματος. Προηγείται η οικονομική αυτοδυναμία των δήμων της όποιας μεταρρύθμισης. Η περιφέρεια έχει ανάγκη από ισχυρούς δήμους, οικονομικά και στελεχιακά και όχι στη λογική του μεγέθους και του αριθμού των κατοίκων. Αν δεν εφαρμοσθεί το Σύνταγμα, που προβλέπει αρμοδιότητες και πόρους στην Αυτοδιοίκηση, τότε μπορεί και να χειροτερέψει η κατάσταση με τους μεγαλύτερους δήμους. Χρειάζεται αιρετός περιφερειάρχης και περιφερειακό συμβούλιο, με ταυτόχρονο περιορισμό του κράτους.
Συμεών Ηλιάδης (Δοϊράνης): Είμαστε υπέρ των βιώσιμων και ευέλικτων δήμων.
Δημήτρης Τερζίδης (Κιλκίς): Δεν είναι εύκολο να πάμε για νομοσχέδιο το φθινόπωρο. Θέλουμε ανασυγκρότηση του κράτους. Αυτός είναι ο μεγάλος ασθενής. Η σημερινή κυβέρνηση κατακεραύνωνε τον «Καποδίστρια» ως αντιπολίτευση τότε, αλλά είχαμε και συγκεκριμένους πόρους. Η σημερινή μεταρρύθμιση τι πόρους έχει; Θέλουμε ένα δήμο που πραγματικά θα αποφασίζει για τον τόπο του. Δεν μας αφορούν οι συνενώσεις, αλλά η ανασυγκρότηση του κράτους. Μετά το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ να προχωρήσουμε σε γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ και διευρυμένο διάλογο στο νομό.
Χρήστος Ανθρακίδης (Χέρσο): Δεν θα βγει τίποτα καλό από αυτήν τη μεταρρύθμιση αν δεν προηγηθεί η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων και ένα σύνολο αναπτυξιακών έργων στο νομό. Πρέπει να προηγηθεί η μεταρρύθμιση του κράτους και δεν μπορούμε να μιλάμε για αριθμό δήμων, αν δεν ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις θέσεις της. Δεν χρειάζεται να ενώσουμε τη φτώχεια και τα προβλήματά μας.
Στέφανος Μάλγαρης (Γαλλικός): Ναι στη διοικητική μεταρρύθμιση αλλά υπό όρους. Οι δήμοι χρειάζονται σταθερούς πόρους και να σταματήσουν να είναι φιλοξενούμενοι στον τόπο τους. Να δοθούν αρμοδιότητες και πόροι στα Τοπικά Συμβούλια για τα μικρά και καθημερινά προβλήματα των δημοτών.
Δημήτρης Φωτιάδης (Κιλκίς): Κακώς γίνεται σήμερα η κουβέντα, όταν δεν υπάρχει τίποτα στα χέρια μας από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν έχουμε σήμερα πραγματική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας.