Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2024, 4:27:38 μμ
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 09:59

Προτάσεις για βράβευση από το Επιμελητήριο

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕ Κιλκίς τη Δευτέρα 2 Ιουνίου, μεταξύ των άλλων θεμάτων συζητήθηκαν και τα εξής, τα οποία προτάθηκαν από το γράφοντα προς συζήτηση:
1. ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΕΒΕ ΚΙΛΚΙΣ ΠΡΟΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Με την ευκαιρία της εγκατάστασης του ΕΒΕ στο καινούριο ιδιόκτητο κτίριό του και με το σκεπτικό της απόδοσης τιμής σε επιχειρηματίες που είτε έχουν συμβολική σπουδαιότητα για την ιστορία του τόπου και της επιχειρηματικότητας είτε είχαν σημαντική επιχειρηματική και κοινωνική δραστηριότητα πρότεινα τους παρακάτω.

1. ΚΟΥΣΟΒΑΛΗΣ: 1913. Αγγειοπλάστης-Κανατάς. Ο Ελληνικός στρατός μετά την απελευθέρωση του Κιλκίς βρήκε ελάχιστους Έλληνες επαγγελματίες. Μεταξύ των λίγων αυτών ήταν ο μπαρμπα Κουσόβαλης, χαρακτηριστική φυσιογνωμία της εποχής, που υποδέχτηκε το στρατό μας κατά την είσοδό του στην πόλη.
2.ΣΜΙΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: 1913. Παντοπώλης. Από τους πρώτους Στρωμνιτσιώτες επιχειρηματίες που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς. Στο πρόσωπό του τιμάμε μία ολόκληρη οικογένεια που από το 1913 έχει δώσει και δίνει αξιόλογους επιχειρηματίες.
3. ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: 1950. Πλινθοκεραμοποιία. Από τις πρώτες μεγάλες βιοτεχνίες στο Κιλκίς.
4. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: 1950. Οικογένεια Καπνεμπόρων. Πέρα από την επιχειρηματική δραστηριότητα, το ίδρυμα Βογιατζή παρέχει κάθε χρόνο υποτροφίες σε άπορους φοιτητές.
5. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ: 1950. Εμπορία ξυλείας και οικοδομικών υλικών. Μέλος μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας. Διετέλεσε Δήμαρχος Κιλκίς
6. ΣΑΚΑΡΙΔΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ: 1960. Παντοπωλείο. Ο Πρώτος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς.
7. ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ: 1960. Κινηματογράφοι ΑΣΤΡΟΝ, ΟΡΦΕΑΣ, ΕΛΛΗ. Επιχειρηματική δραστηριότητα και ταυτόχρονα πολιτιστική προσφορά που συνεχίζεται και σήμερα με το μοναδικό κινηματογράφο του Κιλκίς.
8. ΜΑΓΛΟΥΣΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΗΣ: 1970. Εμπορία ποτών. Πλούσια κοινωνική, αθλητική, πολιτιστική προσφορά. Η ψυχή του Μουσικού Συλλόγου «Αλέξανδρος».
9. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ: 1980. Αιτήσεις-Φωτοτυπίες. Πέρα από την επαγγελματική του δραστηριότητα, με το συγγραφικό του έργο συνέβαλε στην καταγραφή και τη διατήρηση της μνήμης για την επιχειρηματική δραστηριότητα του τόπου.
10. ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: 1980. Αρτοποιία. Συνεχιστής της επιχείρησης του Παντελή Τσαχουρίδη με παράλληλη ενασχόληση στα κοινά Δημοτικά, πολιτιστικά. Ο χώρος στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία διαμορφώθηκε και συντηρήθηκε από αυτόν για χρόνια.
Οι παραπάνω προτεινόμενοι είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή της πόλης του Κιλκίς. Το Επιμελητήριο όμως πρέπει να τιμήσει επιχειρηματίες από όλο το Νομό με σχετική δραστηριότητα, αφού συγκεντρώσει προτάσεις και απόψεις και κάνει μία σχετική έρευνα-ιστορική αναδρομή και το ίδιο σε διάφορα αρχεία.
Επίσης, είναι σίγουρο ότι κοντά στους προτεινόμενους θα έπρεπε και θα πρέπει να τιμηθούν ή να μνημονευθούν και πολλοί άλλοι. Ο κατάλογος δεν εξαντλεί το θέμα. Ωστόσο στο όνομα και στο πρόσωπο των προτεινόμενων τιμούνται και μνημονεύονται όλοι οι σύγχρονοι και οι μεταγενέστεροι από αυτούς που συνέβαλαν και συμβάλουν στην επιχειρηματική πρόοδο του τόπου.
Σαν τρόπο με τον οποίο θα τιμηθούν οι παραπάνω, πρότεινα την ανάρτηση των φωτογραφιών τους ή των ονομάτων τους στην αίθουσα υποδοχής ή στην αίθουσα εξυπηρέτησης του κοινού ή στην αίθουσα συνεδριάσεων στο νέο κτίριο.
Για τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου που είχε την προνοητικότητα να αγοράσει το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας πρότεινα να τιμηθεί σύσσωμη με τιμητική πλακέτα αναρτημένη στην κεντρική αίθουσα εξυπηρέτησης του κοινού.
Με την τιμή στα πρόσωπα αυτά και με την τιμή στο Βασίλη Σεργιαννίδη να δοθεί το όνομά του στην αίθουσα εκδηλώσεων για την προσφορά του, το Επιμελητήριο θα τιμήσει συνολικά την ιστορία της επιχειρηματικότητας στο Νομό, την ιστορία του και ας ιδρύθηκε το ίδιο το 1981.
Δυστυχώς, η πρότασή μου αυτή κρίθηκε από τον Πρόεδρο κ. Π. Τονικίδη ανεπίκαιρη και δεν την έθεσε ούτε καν σε ψηφοφορία. Ελπίζω ότι θα αντιληφθεί κάποια στιγμή την υποχρέωσή του έναντι της ιστορίας του Επιμελητηρίου που διοικεί σήμερα. Γιατί όσοι δεν εκτιμούν την ιστορία τους δεν έχουν και μέλλον.

Καταστήματα
2. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
Το θέμα των ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος απασχόλησε και στην προηγούμενή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο και εκεί προτάθηκαν κάποιες ενέργειες και έγιναν ήδη κάποιες κινήσεις.
Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν εν τω μεταξύ και σε σχεδόν κάθε είδους επιχειρήσεις εμπορικές και επαγγελματικές.
Κανείς δε διαφωνεί ως προς την εφαρμογή των Νόμων και υποστηρίζω ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει από πολύ παλιότερα έτσι ώστε τα προβλήματα να μη διογκωθούν.
Φτάσαμε όμως σήμερα πολλοί από τους επιχειρηματίες, επαναλαμβάνω ανεξαρτήτως αντικειμένου, να δέχονται συνεχώς ελέγχους, κάποιες φορές και για θέματα για τα οποία ελέγχθηκαν και πρόσφατα και βρέθηκαν εντάξει και σήμερα να χαρακτηρίζονται «παράνομοι».
Σε πολλές περιπτώσεις οι ερμηνείες των διατάξεων προκαλούν σύγχυση με συνέπεια να μη γνωρίζουν πλέον τι πρέπει να κάνουν, σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβούν για να είναι νόμιμοι και για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της επιχείρησής τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρώ ότι οι μέχρι στιγμής ενέργειες του Επιμελητηρίου δεν είναι επαρκείς και δεν καλύπτουν τα μέλη του και πρότεινα κάποιες ενέργειες με τις οποίες το Επιμελητήριο θα κάνει πιο ξεκάθαρες τις απόψεις τους, θα παρουσιάσει τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει και θα απαιτήσει καλύτερη αντιμετώπιση για τα μέλη του.
Οι ενέργειες που πρότεινα ήταν σε πρώτη φάση παραστάσεις σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου σε Εισαγγελέα, Νομάρχη, Δημάρχους, Διευθυντή Τροχαίας.
Η πρότασή μου έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκε να προετοιμασθούν οι παραστάσεις και τα υπομνήματα με τις θέσεις και προτάσεις μας.