Ένα
σημαντικό έργο, που αφορά την αποκομιδή και διαχείριση των
απορριμμάτων, υλοποιεί ο Δήμος Κιλκίς. Πρόκειται για την εγκατάσταση την
λεγόμενων ρομποτικών κάδων, σε τρία σημεία της πόλης, με στόχο την
οικολογική και υγιεινή διαχείριση των απορριμμάτων. Με την επαναστατική
αυτή μέθοδο εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρωτοποριακή
διαχείριση του 80%, τουλάχιστον, του αρχικού όγκου των απορριμμάτων, μ’
έναν τρόπο φιλικό προς τον δημότη και την υπηρεσία καθαριότητας του
Δήμου.
Οι ρομποτικοί κάδοι θα είναι τοποθετημένοι στην πλατεία Ειρήνης, στην συμβολή των οδών Αγ. Γεωργίου και Σόλωνος, και σ’ αυτήν των οδών Θεσσαλονίκης και Κ. Γαβριηλίδη, καλύπτοντες έτσι το κεντρικό τμήμα της πόλης. Οι δυνατότητες που θα προσφέρουν θα είναι:
Αυτόματη συμπίεση των απορριμμάτων τουλάχιστον της αρχικής τους μάζας, με αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγαλύτερου όγκου απορριμμάτων έναντι των κοινών μηχανικών κάδων μηχανικών.
Αυτόματο άνοιγμα της θύρας ρήξης των απορριμμάτων μέσω ανιχνευτών προσέγγισης (αισθητήρες), έτσι ώστε ο πολίτης να μην έρχεται σε επαφή με τον κάδο για το άνοιγμα της θύρας (υπάρχει επιπλέον ενδεικτικός φωτισμός του χώρου μπροστά από τη θυρίδα ρίψης των απορριμμάτων).
Αυτόματη κένωση και αποκομιδή των απορριμμάτων, μέσω εξωτερικού πίνακα ελέγχου, με τα ήδη υπάρχοντα οχήματα αποκομιδής των Δήμων, με τρόπο γρήγορο και αθόρυβο.
Ηχητική ενημέρωση του πολίτη (μαγνητοφωνημένες οδηγίες χρήσης του ρομποτικού κάδου) που εξασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια χρήσης.
Ενημέρωση μέσω μηνυμάτων SMS σε κινητό τηλέφωνο των αρχών ή της κάθε αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας για την κατάσταση και την λειτουργία του ρομποτικού κάδου (για την πλήρωση του, εάν αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα κτλ)
Αυτοματοποιημένη λειτουργία με ένδειξη πλήρωσης μέσω κεντρικής μονάδας ελέγχου και χειρισμού.
Αυτόματη απολύμανση του θαλάμου συμπίεσης των απορριμμάτων και των αποθηκευμένων απορριμμάτων.
Αυτόματη πλύση του θαλάμου συμπίεσης των απορριμμάτων, μέσω διατάξεων σύνδεσης σε δίκτυο νερού ή/και εσωτερική δεξαμενή νερού.
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των Ρομποτικών Κάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων συγκαταλέγονται και τα εξής:
Μπορούν να λάβουν διάφορα σχήματα και διαστάσεις έτσι ώστε να προσαρμόζονται αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο.
Προσφέρουν μεγάλη φωτιζόμενη επιφάνεια για διαφημιστική προβολή.
Τοποθετούνται εύκολα και καταλαμβάνουν μικρή επιφάνεια εγκατάστασης.
Η κένωση γίνεται αθόρυβα.
Είναι φιλικοί στο περιβάλλον καθότι δεν εκλύονται δυσοσμίες και υγρά στον περιβάλλοντα χώρο, επειδή η ζύμωση των απορριμμάτων γίνεται με πιο βραδείς ρυθμούς λόγω της μεγάλης συμπίεσης τους
Διαθέτουν τηλεοπτικό σύστημα μετάδοσης μηνυμάτων, εξωτερικά φώτα, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κολώνες φωτισμού, σύστημα αυτοπροστασίας από δολιοφθορές κ.α.
Μ’ αφορμή την τοποθέτηση και λειτουργία των Ρομποτικών Κάδων, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τερζίδης τονίζει σε δήλωση του ότι «η προσπάθεια του Δήμου για πληρέστερη υγιεινή αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων επεκτείνεται με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών, με στόχο να βελτιώσουμε τα μέγιστα την υγιεινή και την αισθητική της πόλης».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Παύλος Μωυσίδης, τονίζει σε δήλωση του ότι «η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων του Κιλκίς περνάει σε μια άλλη φάση, με τους καινοτόμους ρομποτικούς κάδους να εξασφαλίζουν υγιεινή και οικολογική μέθοδο διαχείρισης, ιδιαίτερα φιλική προς τον δημότη και μ’ ευεργετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την πόλη».
Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010 07:21