Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2024, 12:54:15 πμ
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 13:27

Σάββας Αργυρόπουλος :Καθημερινά προβλήματα του ν. Κιλκίς και των Δήμων

Το νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει απαραίτητα να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο Δημότη και στην καλύτερη εξυπηρέτηση της καθημερινότητάς του.    
Προβλήματα, προβληματισμοί και ανάγκες πάρα πολλές. Αρχίζοντας λοιπόν από το οδικό δίκτυο του Νομού μας, θα έλεγα πως δεν είναι και το καλύτερο. Επιτέλους, η μισή διαδρομή από Κιλκίς  προς Θεσσαλονίκη (Νέα Σάντα-Κιλκίς) ολοκληρώνεται. Η μελέτη του κόμβου Μαυρονερίου-Κιλκίς  δημοπρατήθηκε  και απομένει η υπόλοιπη μισή διαδρομή από Νέα Σάντα μέχρι τον κόμβο της Εγνατίας Οδού (Δερβένι).

Στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης και η υποβολή πρότασης στο Ε.Σ.Π.Α. για το οδικό δίκτυο από Κιλκίς μέχρι το Πολύκαστρο. Πρέπει να επεκταθεί μέχρι τη Γουμένισσα.  
Και  τέλος, για το δρόμο Κιλκίς-γέφυρα Στρυμόνα (κόμβος Εγνατίας Οδού στο Πετρίτσι) κανένας λόγος. Με την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η διέλευση είναι πλέον ελεύθερη  και ο δρόμος δέχεται καθημερινά υπέρογκα  φορτία  από τις φορτηγά διεθνών μεταφορών και επιβατικά αυτοκίνητα που κατακλύζουν τις ελληνικές αγορές.
Πρόσφατα θρηνήσαμε  5 ανθρώπους από τον Δήμο Μουριών και τελευταία ακόμα έναν  νέο άνθρωπο από το χωριό Ακρίτα του Δήμου Δοϊράνης.

Αρμοδιότητες
Και έρχομαι στην απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία καθορίζονται οι δρόμοι που ανήκουν στην ίδια, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στους Δήμους, κάνοντας χρήση του άρθρου 7 του Ν. 3481/2006 παράγραφοι 3,4,5,6,7.
ΚΑΙ ΡΩΤΩ; Πώς είναι δυνατό να αποφασίζουν οι κρατούντες, για εμάς, χωρίς εμάς; Γιατί αγνοούν τον 1ο και  2ο Βαθμό Αυτοδιοίκησης; Το κεντρικό οδικό δίκτυο του Δήμου Μουριών ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι απίθανο; Αυτό σημαίνει ότι τη συντήρηση του οδοστρώματος, τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα πρέπει να την αναλάβει η Νομαρχία.
Επίσης, ο κ. Νομάρχης έκανε χρήση του Ν. 3147/2003, επί υπουργίας  Δρυ,  βάση του οποίου μας παραχωρούνται τα ρέματα και οι αγροτικοί δρόμοι εντός και εκτός οικισμών του Δήμου μας. Να συμφωνήσουμε όλοι, πως  ό,τι δαπανηρό υπάρχει μας παραχωρείται υπό μορφή νέας αρμοδιότητας, χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους. Με την ίδια όμως λογική, ζητούμε να μας παραχωρηθούν και οι κοινόχρηστες  εκτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  καθώς επίσης και όλα τα μηχανήματα που διαθέτει η Νομαρχία  ανά δύο ή τρεις Δήμους, γιατί δεν  τα χρειάζεστε πια.

Συντηρήσεις
Ένα σοβαρό πρόβλημα, που μας ταλανίζει, είναι το μεγάλο έξοδο συντήρησης των σχολικών μονάδων. Τα ποσά που μας διαθέτει η Πολιτεία  δεν αντιστοιχούν με τα έργα που εκτελούμε.
Έχουμε γίνει «υπηρέτες» των Διευθυντών των Σχολείων, στην προσπάθεια και την αγωνία μας να συμβάλλουμε και εμείς στο πολύτιμο αγαθό που λέγεται  ΠΑΙΔΕΙΑ.
Το ίδιο, δεν κάνουμε άλλωστε, και για τα Περιφερειακά-Αγροτικά Ιατρεία και στους Ιερούς Ναούς, κατά παράβαση του Δημοτικού Κώδικα;
Ποιος από εμάς άραγε δεν επισκεύασε, δεν συντήρησε, δεν πλήρωσε καύσιμα και καθαρίστριες, καλοριφέρ, κλιματιστικά, ακόμη – ακόμη, και φαρμακευτικό υλικό;
Συνεπώς, σε πάρα πολλά πράγματα και ενέργειές μας έχουμε υποκαταστήσει την Πολιτεία, χωρίς όμως ανταπόδοση.
Ένα άλλο ογκώδες πρόβλημα αποτελούν για τους Δήμους οι ανταποκριτές του Ο.Γ.Α. Μετά το Ι.Κ.Α., οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί Οργανισμοί  Ο.Γ.Α.–ΕΛ.Γ.Α., μας εκμεταλλεύονται. Τους παρέχουμε υπαλλήλους, γραφεία, γραφική ύλη, υπολογιστές, τηλέφωνα, φαξ, κ.α., χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης και κυρίως χωρίς το παραμικρό έσοδο.
Πρότασή μας είναι ο Ο.Γ.Α. και ο ΕΛ.Γ.Α. ή να μας απαλλάξουν με δικό τους προσωπικό και εξοπλισμό ή  να πληρώνουν  τους Δήμους, καλύπτοντας έτσι ένα μικρό μέρος των  εξόδων μας.
Να δανειστώ μια φράση του αγαπητού Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς: «Καλούμεθα να υπηρετήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις». Αυτά ειπώθηκαν το 2003 και σήμερα, στη λήξη του 2007, επαναλαμβάνουμε τις ίδιες  κουβέντες.   
Δεν νοείται σήμερα,  Δημοτικός Σύμβουλος και βεβαίως δεν φταίει ο ίδιος,  να μη γνωρίζει  βασικά πράγματα, όπως:
α) Τα χρηματοδοτικά προγράμματα των Δήμων,
β) Τις βασικές γνώσεις επί του Προϋπολογισμού
γ) Να αγνοεί  τους όρους Ισοζύγιο – Ισολογισμός.
Υπάρχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι που αρνούνται να ψηφίσουν τον δημοτικό προϋπολογισμό ή το τεχνικό πρόγραμμα, γιατί «δεν έχει Ευρωπαϊκό όραμα».  Άλλοι πάλι «γιατί δεν έχει όραμα και μέλλον» και άλλοι «γιατί δεν είναι αναπτυξιακός».
    
Διεκδικήσεις
Πιστεύω πως ήρθε η ώρα για καθοριστικές αποφάσεις και δυναμικές διεκδικήσεις λύσεων στα προβλήματά μας, αρκεί βεβαίως  να τα γνωρίζουμε καλά.
Πέρα από το γεγονός ότι οι Δήμαρχοι πρέπει να έχουν γνώσεις νομικού, πολεοδόμου, μηχανικού, αρχιτέκτονα, εργολάβου, αγροφύλακα, αστυφύλακα κ.λ.π. υπάρχουν και οι στενοί συνεργάτες και αναφέρομαι - εκτός των Δημοτικών Συμβούλων - και στα Τοπικά Συμβούλια και δη στους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων, οι οποίοι  όντως αποτελούν ένα καλό μέσο και εργαλείο παρακολούθησης της καθημερινότητας.
Πώς όμως; Με μηνιαία αποζημίωση 80-170_;
Τα ποσά της Πολιτικής Προστασίας προς τους Δήμους είναι μηδαμινά σε σχέση  με το εκτελούμενο έργο. Καλούμαστε συνεχώς να μετέχουμε σε ημερίδες, διημερίδες με χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές από πλευράς Πολιτείας, αλλά κανένας λόγος για την … «ταμπακιέρα».
Σε μία κακοκαιρία η Περιφέρεια προσπαθεί, η Νομαρχία τα καταφέρνει περίφημα, οι Δήμοι ακόμα καλύτερα και η προς τα έξω εικόνα της Κυβέρνησης είναι άριστη, ΑΛΛΑ … κανείς ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΊ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ.
Προσφέρουμε, όντως, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και αποκομίζουμε χρέη.

Ποιος τουρισμός;
Σχετικά με την Τουριστική προβολή του Νομού μας, δικαίως  μας ξεχνούν ορισμένες φορές. Η διάσωση της λίμνης Δοϊράνης δεν είναι θέμα μόνο των Δήμων Δοϊράνης και Μουριών αλλά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας και κυρίως είναι θέμα του Κράτους.
Για τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «Natura 2000», όπως το δάσος των «Χιλίων  Δένδρων», που ως γνωστό δεν μας ανήκει,  έγιναν δεκάδες ενέργειες προκειμένου να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, αλλά μάταια.
Έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Μουριών, της Ν.Α. και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για δασοτεχνικά έργα 300.000_, αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειές μας δεν καταφέραμε τίποτε, λόγω αδιαφορίας του Δασαρχείου και κυρίως  της Πολιτείας.    
Γιατί λοιπόν γκρινιάζουμε ότι αδικηθήκαμε; Γιατί η Πολιτεία αδιαφορεί όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί οι Δήμοι και η Νομαρχία δεν αντιστέκονται;