Κυριακή, 28 Ιουλίου 2024, 9:22:54 πμ
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2011 17:18

Στον «αέρα» επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς

fotovoltaika
Οι επενδυτικές προτάσεις για την εγκατάσταση σε περιοχές του νομού (Χωρύγι, Χέρσο, Πολύκαστρο, Μ. Στέρνα, Χερσοτόπι, Ν. Γυναικόκαστρο, Σιταριά, Κιλκίς, Βαλτούδι, Ηλιόλουστο ) 24 Φωτοβολταϊκών σταθμών  παραπέμπονται στις «Ελληνικές Καλένδες» από την ΔΕΗ λόγω αδυναμίας του δικτύου της.Η απάντηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού επιβεβαιώνει τους φόβους που εκφράζονται εδώ και πολλούς μήνες για την επαρκή προετοιμασία συνολικά της Πολιτείας για να διεκπεραιώσει ή και να διευκολύνει επενδύσεις σε ένα τομέα μάλιστα που και η χώρα διψά (ελλειμματική σε ενέργεια). Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για την  πράσινη ενέργεια  στο πλαίσιο μάλιστα μιας «πράσινης « οικονομικής ανάπτυξης επανειλημμένα έχει μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο η δύναμη της αδράνειας- ενδεχομένως και συμφερόντων που αντιμάχονται την πράσινη ενέργεια-  αποδεικνύεται ισχυρότερη των πρωθυπουργικών εντολών και έτσι μόνο στο ν. Κιλκίς ακινητοποιούνται επενδύσεις περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ για τους 24 φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 30 ΜW.
Η ΔΕΗ επικαλείται αδυναμία του δικτύου της. Και τίθεται το εύλογο ερώτημα: Το δίκτυο και οι δυνατότητές του είναι γνωστά και δεν αλλάζουν καθ’ ημέραν Αφού λοιπόν δεν επαρκεί, δυο τα ερωτήματα:
1: Γιατί η κυβέρνηση διακηρύττει και ευνοεί επενδυτικά σχέδια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
2: Γιατί η ΔΕΗ δέχεται αιτήσεις όταν το δίκτυό της αδυνατεί να υποδεχθεί την παραγωγή ενέργειας;
Κάθε απάντηση από όπου κι αν προέρχεται ευπρόσδεκτη.

Η απάντηση της ΔΕΗ
Ιδού τι αναφέρει, στην απάντησή  της από 18 Μαρτίου 2011 προς τους επενδυτές, η ΔΕΗ δια του αρμόδιου διευθυντή διαχείρισης δικτύου κ. Ν. Δρόσου:
“Η σύνδεση των εν λόγω σταθμών στα υφιστάμενα δίκτυα ΜΤ της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής του Δ. Χέρσου και τμήματα των Δήμων Κιλκίς, Πολυκάστρου και Πικρολίμνης δεν είναι τεχνικά εφικτή με τα τρέχοντα δεδομένα, αφενός λόγω του ότι στις υφιστάμενες γραμμές (R-24, 27 και 28 Κιλκίς) έχουν ήδη δοθεί προσφορές σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ αξιολόγησης ισχύος και δεν υφίσταται περιθώριο προσθήκης νέου δυναμικού της ως άνω τάξης ισχύος και αφετέρου λόγω των υψηλών τάσεων που εμφανίζονται σε πολλά σημεία του Δικτύου ΜΤ, στην περίπτωση μέγιστης διείσδυσης παραγόμενης ισχύος σε γραμμές ΜΤ με ελάχιστη φόρτιση.
Επίσης, οι εν λόγω φωτοβολταϊκοί σταθμοί δεν είναι δυνατόν να συνδεθούν μέσω αποκλειστικών γραμμών στον Υ/Σ Κιλκίς δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ελεύθερες πύλες αλλά και δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση 3ου Μ/Σ για χωροταξικούς λόγους.
Οι ανωτέρω δύναται να συνδεθούν μέσω νέου Υ/Σ ανύψωσης ΜΤ/ΥΤ που προτείνεται να κατασκευαστεί κάτω από τη Γ.Μ. Κιλκίς-Πολυκάστρου στη θέση Χωρύτι, με εγκατάσταση δύο Μ/Σ 40/50 MVA και δεκαέξι αναχωρήσεων ΜΤ.
Επομένως παραγωγός θα επιβαρυνθεί με τη δαπάνη των έργων που του αντιστοιχούν κατ’ αποκλειστικότητα, καθώς και με συμμετοχή στις δαπάνες των κοινών έργων σύνδεσης (νέος Υ/Σ, αναχωρήσεις ΜΤ, διασυνδετικά τμήματα γραμμών ΜΤ κτλ) με επιμερισμό της συνολικής δαπάνης ανάλογα με το ύψος της εγκατεστημένης ισχύος του κάθε σταθμού. Σε περίπτωση που κάποιος από τους παραγωγούς δεν προχωρήσεις στην υλοποίηση του έργου, η συμμετοχή του στα κοινά έργα σύνδεσης θα επιβαρύνει τους άλλους παραγωγούς κατ’ αναλογία με την ισχύ τους”.