Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2025, 1:09:26 πμ
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 21:51

Τα βαρέα μέταλλα πιέζουν για υδροδότηση από το Πάικο

lapordas
Από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο η είδηση: Οι ειδικοί επιστήμονες εντοπίζουν προβλήματα υποβαθμισμένης ποιότητας του πόσιμου νερού για τους κατοίκους  της υδρολογικής λεκάνης του Αξιού. Τούτο σημαίνει ότι όσοι υδρεύονται από τη λεκάνη αυτή μεταξύ των οποίων και κάτοικοι του ν. Κιλκίς αντιμετωπίζουν προβλήματα  λόγω της «συγκέντρωση σιδήρου, μαγγανίου, αρσενικού και αμμωνίας σε μια λεκάνη απορροής ποταμών, όπου λόγω της γεωλογικής ιδιομορφίας του τόπου τα παραπάνω στοιχεία συσσωρεύονται στα υπόγεια ύδατα και μεταφέρονται από τις γεωτρήσεις στις βρύσες των σπιτιών».
Υπενθυμίζουμε ότι άμεσα και από παραποτάμιες γεωτρήσεις υδρεύονται οικισμοί του πρώην δήμου Πολυκάστρου και κυρίως η πόλη – έδρα πλέον του δήμου Παιονίας.
Για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι η κατάσταση αυτή, όσον αφορά στην παρουσία των παραπάνω στοιχείων, δεν εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά αφορά κυρίως τα «αισθητικά» χαρακτηριστικά του νερού, καθώς αυτό μυρίζει και θολώνει, ενώ μεταφέρεται από σωλήνες που φθείρονται λόγω των μετάλλων που περιέχει το νερό. Τονίζουν δε ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας του νερού, σε συνδυασμό πάντα με μια ορθολογική χρήση του από τους κατοίκους των περιοχών.
Πάντως η δημοτική αρχή Παιονίας – παλαιότερα και οι δήμαρχοι Πολυκάστρου- καταβάλλει προσπάθεια ώστε η υδροδότηση της πόλης και της ευρύτερης παραποτάμιας λωρίδας των οικισμών, να γίνει με νερό του Πάικου μέσα από ένα μεγάλο έργο συλλογής και μεταφοράς του από περιοχές του Πάικου κατόπιν μελέτης των ειδικών επιστημόνων.
Λαπόρδας: Έτοιμη η μελέτη
Ελέγχουμε συνεχώς το νερό

Ο Δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας ερωτηθείς για το δημοσίευμα επισήμανε με έμφαση ότι η δημοτική αρχή προβαίνει σε τακτικούς ελέγχους του πόσιμου νερού τόσο στο χημείο της ΔΕΥΑ όσο και στο Χημείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και από τους ελέγχους προκύπτει ότι το νερό είναι απολύτως κατάλληλο και υγιεινό. Πάντως και ο κ. Λαπόρδας κατέστησε σαφές ότι όντως η οριστική και μόνιμη λύση θα προέλθει από το νερό του Πάικου. «Από την αρχή της θητείας μας δεσμευτήκαμε ότι θα φέρουμε πόσιμο νερό από το Πάικο. Κινητοποιηθήκαμε λοιπόν εξαρχής και ήδη η μελέτη του έργου μεταφοράς νερού από πηγές του Παίκου είναι έτοιμη. Τώρα λοιπόν η προσπάθειά μας εστιάζεται να εντάξουμε το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε αν δεν το πετύχουμε.» κατέληξε ο κ. Λαπόρδας.