Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, 6:12:56 μμ
Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2012 22:55

Θανάσης Λαπόρδας : Σφιχτός προϋπολογισμός με στόχο το νοικοκύρεμα του δήμου Παιονίας

lapordas
Σήμερα με περισσότερα στοιχεία και βασικά με την εμπειρία της λειτουργίας αυτών των μηνών έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο δένει με μεγαλύτερη σαφήνεια το παρακάτω πλαίσιο:
- Την οικονομική θέση του δήμου, όπως αυτή προκύπτει μέχρι και σήμερα.
- Τις προτεραιότητες και τους στόχους που θέτει τόσο το ετήσιο σχέδιο δράσης όσο και το επιχειρησιακό μας σχέδιο μέχρι το 2014 που ομόφωνα ψηφίσαμε σε προηγούμενη μας συνεδρίαση
- Το εύρος του διεκδικητικού πλαισίου του δήμου για την προώθηση δράσεων και πολιτικών και την ετοιμότητά του για την απορρόφηση πρόσθετων πόρων
- Την πορεία υλοποίησης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο
- Την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με νέες αρμοδιότητες και την περιορισμένη παροχή των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την άσκησή τους
- Την οικονομική συγκυρία στην χώρα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ΟΤΑ σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία
Με αφορμή αυτό το τελευταίο θέλω να τονίσω ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ελάχιστες δυνατότητες να κατευθύνει τα έσοδα, δεδομένου ότι είναι όλο και λιγότερα.
Η πατρίδα μας περνάει δραματικές στιγμές. Το ένα μνημόνιο διαδέχεται το άλλο και έχουμε γίνει εδώ και χρόνια το όνειδος «των συμμάχων μας και των εταίρων μας». Άρα έχουμε ένα μεγάλο θέμα να αντιμετωπίσουμε, πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά. Κι εδώ θέλω να πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος διότι ακόμα από την τρέχουσα χρονιά, πριν μας το ζητήσει κανείς με εγκυκλίους και αποφάσεις, προσπαθούμε να μηδενίσουμε έξοδα που δεν μπορούσαν να είναι προτεραιότητες, όπως οι γιορτές και τα πανηγύρια, οι δημόσιες σχέσεις, οι έκτακτες επιχορηγήσεις πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, αλλά και η μείωση της σπατάλης σε λειτουργικά έξοδα.
Ας αναλύσουμε όμως έναν προς έναν τους άξονες στους οποίους αναφέρθηκα προηγούμενα και συνθέτουν το πλαίσιο του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2012 που έχουμε στα χέρια μας. Πρώτ’ απ’ όλα με μια πρώτη ματιά γίνεται κατανοητή η προσπάθεια για την περικοπή δαπανών στις οποίες αναφέρθηκα όταν περίπου κατά 30% δηλαδή πάνω από 10.000.000 ευρώ είναι η μείωση στο σύνολο του προϋπολογισμού. Αυτό το ποσοστό φυσικά έχει δύο αναγνώσεις. Από την πλευρά των εσόδων, σας έχω ήδη εξηγήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι στην τακτική μηνιαία χρηματοδότηση του Δήμου μας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους υπάρχει μείωση κατά 15% περίπου δηλαδή σχεδόν 100.000 ευρώ τον μήνα.
Από την άλλη, στη συζήτηση που είχαμε για το Τεχνικό Πρόγραμμα έγινε από όλους κατανοητό ότι η χρηματοδότηση από την ΣΑΤΑ για έργα και επενδύσεις μειώθηκε κατά 40% περίπου με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν να πηγαίνει για αποπληρωμή παλιών χρεών των πρώην Δήμων. Σε συνέχεια της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας μειώθηκαν όμως και άλλοι θεσμοθετημένοι πόροι της αυτοδιοίκησης. Όπως για παράδειγμα τα έσοδα από τον φόρο ζύθου, τα τέλη διαφήμισης και το Τέλος Ακίνητης περιουσίας να περιορίζονται σε ποσοστό ακόμα και πάνω από το 50% με έντονη καχυποψία βέβαια από την Κεντρική Ένωση των Δήμων της χώρας ότι δεν μας αποδίδεται το σύνολο που δικαιούμαστε σαν αυτοδιοίκηση.
Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και την υστέρηση σε βασικά έσοδα όπως τα ανταποδοτικά ή τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης λόγω αδυναμίας πληρωμών από τους συνδημότες μας μπορείτε να έχετε μια πρώτη εκτίμηση για την σοβαρή αυτή μείωση τακτικών μας εσόδων.
Αντίστοιχα ως διοίκηση κάναμε τις απαιτούμενες ενέργειες για την μείωση δαπανών με έμφαση στις λειτουργικές δαπάνες οι οποίες έπρεπε αντίστοιχα να ισοσκελισθούν. Φυσικά υπάρχει η μείωση του κόστους μισθοδοσίας με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, αλλά πέρα από αυτό προχωρήσαμε σε μείωση του κόστους ηλεκτροφωτισμού με ορθολογικότερη διαχείριση τόσο σε επίπεδο Φωτισμού Οδών και Πλατειών, αλλά και του φωτισμού των Αθλητικών Χώρων, απόλυτη περικοπή των δαπανών για εκδηλώσεις εθιμοτυπίας, μέγιστο δυνατό συμμάζεμα των προμηθειών αναλωσίμων, ορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών.
Και όλα αυτά αγαπητοί συνάδελφοι όταν πέρα από την λειτουργία μας το 2011 καταφέραμε να αποπληρώσουμε και 2.500.000 ευρώ περίπου που αφορούσαν έργα και προμήθειες προηγούμενων ετών.
Όπως είχα πει λοιπόν και σε προηγούμενη συνεδρίαση κυρίες και κύριοι, η διαχείριση των κονδυλίων που μας κατανέμονται κυρίως συνίσταται στην περιστολή δαπανών. Οι περισσότερες αναφορές που έκανα στην τοποθέτησή μου στο επιχειρησιακό περιείχαν την λέξη διεκδίκηση. Αναφέρομαι σε διεκδικήσεις γιατί δυστυχώς η αυτοδιοίκηση ασφυκτιά οικονομικά. Και επαναλαμβάνω ότι η αποτελεσματική και στοχευμένη διεκδίκηση είναι πλέον ο μόνος τρόπος για να δώσουμε ελπίδα ανάπτυξης στην Παιονία.
Το επιχειρησιακό σχέδιο δίνει την δυνατότητα καλύτερου και σε βάθος χρόνου σχεδιασμού, εγκαίρου προγραμματισμού, ασφαλέστερης προσέγγισης των οικονομικών μεγεθών, έλεγχο και διασφάλιση της ποιότητας. Σ’ αυτό θα στηρίζεται πλέον η κατάρτιση των δημοτικών προϋπολογισμών και η πορεία εκτέλεσης τους. Εμείς πρέπει να δώσουμε στα πλαίσια του δυνατού και της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας, όραμα στους συνδημότες μας και να προχωρήσουμε τις μεγάλες μας επιλογές. Να θέσουμε νέους στόχους, μαζί με τον πολίτη, σχεδιάζοντας έναν δήμο που με τους όσο το δυνατόν καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα εξυπηρετεί τον πολίτη και δεν θα τον ταλαιπωρεί. Έναν Δήμο που θα μας κάνει περήφανους που ζούμε εδώ. Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, το νοικοκύρεμα των λειτουργικών εξόδων θα συνεχιστεί. Οι βάσεις για την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών αξιοποιώντας πόρους από προγράμματα, καθώς και η ωριμότητα των μελετών για τα μεγάλα έργα υποδομής, ώστε να διασφαλίσουμε την ένταξή τους στα επερχόμενα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, θα αποτελέσουν τους κύριους άξονες της πολιτικής μας και για το 2012.
Ο προϋπολογισμός λοιπόν ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί ο Δήμος για την επόμενη χρονιά. Αποτυπώνει την οικονομική κατάσταση και τις δυνατότητες για την πραγματοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων μας. Καθορίζει το διεκδικητικό πλαίσιο για την εισροή πρόσθετων πόρων και την αξιοποίηση τους στην τοπική ανάπτυξη.
Όπως είχα αναφέρει και στην συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού, η αναλογία λειτουργικών εξόδων και επενδύσεων σε κάθε προϋπολογισμό, είναι το κρίσιμο μέγεθος που αποδεικνύει το βαθμό ευρωστίας, δυναμικότητας και ασφάλειας των οικονομικών ενός δήμου. Δυστυχώς η αφετηρία που ήμασταν αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε λόγω της βαριάς κληρονομιάς που μας άφησαν οι προηγούμενες χρήσεις ήταν πολύ κάτω από αυτό που επιθυμούσαμε. Η απογραφή και ο ισολογισμός έναρξης απέδειξε περίτρανα τα όσα σας ανέφερα. Η προσπάθειά μας θα είναι χρόνο με τον χρόνο και παρά τις αντίξοες συνθήκες στην οικονομία μας, αυτόν τον δείκτη να τον επαναφέρουμε στα επίπεδα που η ιστορία αυτού του τόπου επιτάσσει. Το 2011 κάναμε το πρώτο βήμα και με την σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012 συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση.