Παρ’ όλες τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, των υπηρεσιών του Δήμου και ιδιωτικών μηχανημάτων, δεν κατέστη δυνατή η κατάσβεση της . Η επικινδυνότητα της περιοχής και οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών δεν επέτρεπαν την πρόσβαση των μηχανημάτων.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι πως με τέτοιες καιρικές συνθήκες εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα και σε τέτοια έκταση; Η απελευθέρωση εύφλεκτων αερίων από τα κατώτερα στρώματα των απορριμμάτων (μεθάνιο κ.ά ) προκαλούν εκτεταμένες πυρκαϊές όταν για τον άλφα ή βήτα λόγο κάποιος, έστω και από αμέλεια, πυροδοτήσει κάποια αντικείμενα. Η επιφανειακή κατάσβεση της φωτιάς δεν εγγυάται την οριστική κατάσβεση διότι λόγω των εύφλεκτων αερίων και της μη προσβασιμότητας του νερού στην πηγή παραγωγής των αερίων, αυτή εκδηλώνεται συνεχώς.
Το δεύτερο και το κυριότερο ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί συνεχίζει να λειτουργεί ο παλιός σκουπιδότοπος από την στιγμή που εδώ και πολύ καιρό είναι εν ενεργεία ο νέος ΧΥΤΑ σε παραπλήσιο χώρο, με οργανωμένη δομή και εύκολα προσπελάσιμος; Γιατί αυτή η ανεκτικότητα και η προχειρότητα στην διαχείριση του σκουπιδότοπου που αποβαίνει σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των συμπολιτών μας; Ακούγεται ότι κάποιοι βολεύονται με το να διατηρείται ανοικτός και ο παλιός σκουπιδότοπος. Επίσης ακούγεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων πηγαίνει εκεί. Ποιοι ωφελούνται, ποιοι δεν εφαρμόζουν οδηγίες αν υπάρχουν, ποιοι παρανόμως χρησιμοποιούν ακόμα τον παλιό σκουπιδότοπο, γιατί δεν σφραγίζεται;
Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τους πολίτες της περιοχής μας και απαιτούν απαντήσεις. Η ΔΙΑΚΙ Α.Ε ( διαδημοτική επιχείρηση) οφείλει να τοποθετηθεί με σαφήνεια για να εκλείψει μια για πάντα το φαινόμενο. Γιατί δεν υλοποιήθηκε η αποκατάσταση του παλιού ΧΥΤΑ? Γιατί δεν καταγγέλλεται η Ελληνική εταιρεία ανάκτησης και ανακύκλωσης, η οποία εισπράττει το τέλος ανακύκλωσης από τους καταναλωτές, (με την αγορά του κάθε προϊόντος) αλλά δεν πετυχαίνει ικανοποιητικά ποσοστά ανακυκλώσιμου υλικού το οποίο τελικά καταλήγει στον ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα τον κορεσμό του; Γιατί οι Δήμοι δεν κάνανε καμία σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια, μέσω των πολιτών, για την αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών; Πιστεύαμε ότι με τον νέο ΧΥΤΑ θα είχαν εκλείψει φαινόμενα τα οποία είχαμε ζήσει για 10 περίπου χρόνια με τον προηγούμενο σκουπιδότοπο στην περιοχή του πρώην πεδίου βολής.
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 04:49
Τι συμβαίνει με τον παλιό σκουπιδότοπο (ΧΥΤΑ);
Από την Κοινωνία Πολιτών ν. Κιλκίς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Αφορμή αυτού του δημοσιεύματος και της επερώτησης της Κοινωνίας Πολιτών
Κιλκίς ήταν η φωτιά που εκδηλώθηκε για άλλη μια φορά στον παλιό
σκουπιδότοπο της πόλης του Κιλκίς.
Για τρεις τουλάχιστον μέρες γίναμε μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης
ανεξέλεγκτης κατάστασης στην παραπάνω περιοχή που επιβάρυνε την
ατμοσφαιρική ρύπανση και έγινε αισθητή σε όλη την πόλη.