«Η υπόθεση της προβολής της ταινίας του Αλ Γκόρ «Μια Ενοχλητική Αλήθεια» μαζί με την διοργάνωση διαγωνισμού έργων ζωγραφικής από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής αλουμινίου «Αλουμίλ», του Γ. Μυλωνά, πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), μπορεί να φαίνεται αθώα αλλά δεν είναι…», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Ν.Ε. Κιλκίς του ΚΚΕ και η Ν.Ο. της ΚΝΕ.
«Ο Αλ Γκορ, που περιφέρεται ως «μετανοούσα Μαγδαληνή» ανά τον κόσμο παριστάνοντας τον ...ασυμβίβαστο οικολόγο ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, που όχι μόνο έστειλαν στο θάνατο χιλιάδες αμάχους, αλλά μόλυναν με ραδιενέργεια το έδαφος, τα νερά και τον αέρα των Βαλκανίων. Και επίσης τα 8 χρόνια που ήταν αντιπρόεδρος δεν έπραξε τίποτα, για το διαβόητο «Πρωτόκολλο του Κιότο» για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, που υπογράφτηκε τον Ιούνη του 1992, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Κλίντον – Γκορ ( οι ΗΠΑ παρά τις «οικολογικές ευαισθησίες» δεν το έχουν υπογράψει ποτέ...), γιατί απλώς, ο Γκορ πάντα υπηρετούσε συμφέροντα και την εξουσία, είτε ως γερουσιαστής, είτε ως αντιπρόεδρος, είτε σήμερα ως ...«οικολόγος» στηρίζοντας την «πράσινη οικονομία».
Με την φιλοσοφία της λεγόμενης «πράσινης πολιτικής» ή «πράσινης οικονομίας», που αποτελεί ήδη την κορωνίδα της πολιτικής της ΕΕ και επιχειρούν να εφαρμόσουν στη χώρα μας τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, επιχειρείται να απενοχοποιηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, για την καταλήστευση φυσικών πόρων, για την ανεξέλεγκτη δραστηριότητά του και την απόρριψη κάθε είδους αποβλήτων των δραστηριοτήτων αυτών. Να απενοχοποιηθεί, δηλαδή, από τις πληγές που έχει ανοίξει στο περιβάλλον - και που ομολογείται πλέον και από τους ίδιους - ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης και παραγωγής με αποκλειστικό στόχο το κέρδος. Επιχειρείται, όμως παράλληλα - και κυρίως - να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοσκοπίας στο μεγάλο κεφάλαιο με αντικείμενο το ίδιο περιβάλλον.
Εδώ εντάσσεται και η συνδιοργάνωση της εταιρείας Alumil Μυλωνάς ΑΕ (της απελευθέρωσης των απολύσεων και μείωσης μισθών, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, του φθηνού επιστημονικού προσωπικού, των ατομικών συμβάσεων εργασίας) με το πρόγραμμα «Green Alumil», που σχεδίασε στο πλαίσιο των επιταγών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μιας σχετικά νέας τακτικής των επιχειρηματικών ομίλων που υπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτοί διατυπώθηκαν και στη Σύνοδο της Λισαβόνας, το 2000: Ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και παράλληλα η επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης. Σε αυτή τους την προσπάθεια, οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνες, σύμμαχοί τους είναι οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η «ECOWEEK» που περιδιαβαίνει όλη την Ελλάδα «προβάλλοντας» τον Αλ Γκορ και την ταινία του.
Απώτερος στόχος τους να εμπεδωθεί η προσπάθεια ταξικής συμφιλίωσης των εργαζόμενων με το κεφάλαιο και καθαγιασμού ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων όπως ο συνεχής βομβαρδισμός του Ιράκ και το δεκαετές εμπάργκο που κόστισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύρια παιδιά και ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας.
Η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ και η Ν.Ο. της ΚΝΕ καλούν τους μαθητές να μην «τσιμπήσουν» στο «δόλωμα» της κοινωνικής συναίνεσης.
Καπιταλιστική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος δεν πάνε μαζί. Γιατί η πρώτη προϋποθέτει την καταλήστευση και καταστροφή του περιβάλλοντος, αφού το θεωρεί ως πρώτη ύλη για τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς και την νεολαία να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ανασύνταξη του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος σαν την μόνη απάντηση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και στο χώρο της Παιδείας. Μόνο ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να διεκδικήσει και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με τα λαϊκά συμφέροντα, κόντρα στην λογική των κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών».