Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 4:16:14 μμ

Ελλάδα

Περίπου 400 πρόσφυγες διασώθηκαν σήμερα από τις Λιμενικές Αρχές και τον FRONTEX. Ενα αγόρι ηλικίας επτά ετών έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε στο Φαρμακονήσι, ενώ δυο ακόμη παιδιά και δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στο Καστελόριζο.
Την προοπτική γερμανικής στήριξης για την αναβίωση της τελματωμένης ενταξιακής διαπραγμάτευσης μαζί με διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας προσφέρει η Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία προσβλέποντας ως αντάλλαγμα σε συνεργασία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την επανεισδοχή προσφύγων στο έδαφός της.
Σε τροχιά δυναμικών πανελλαδικών κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δεν αποκλείουν ακόμη και να στηθούν μπλόκα στους δρόμους πριν τα Χριστούγεννα, καθώς ο αγώνας τους θα κλιμακώνεται.
Επίθεση από αγνώστους δέχθηκε το βράδι του Σαββάτου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης βρισκόταν στην περιοχή των Εξαρχείων, ενώ όπως αναφέρουν πηγές οι αγνωστοι εκτός από την επίθεση, προξένησαν και υλικές ζημιές στον χώρο όπου βρισκόταν ο υπουργός.

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το αυριανό πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με τον ολλανδό και τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών.

Αναλυτικοτερα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι προγραμματισμένη για τις 13:15.

Είσπραξη εισφοράς υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των ταμειακών μηχανών προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Παρουσιάζοντας στο Mega τους στόχους της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στο νέο τρόπο είσπραξης των εισφορών από ιδιοκτήτες καταστημάτων και ελεύθερους επαγγελματίες: «Θα εισπράττουμε πραγματικά την εισφορά και δεν θα μας διαφεύγει, με τρόπους που θα βρούμε κατά την είσπραξη των εισοδημάτων με τις αποδείξεις.

Το μήνυμα ότι «τα εθνικά μας δίκαια, παρόλη την κρίση, εμείς θα τα υπερασπιστούμε» και ότι «στα εθνικά μας δίκαια δεν κάνουμε πίσω», έστειλε από την Έδεσσα, όπου παρευρέθηκε στους εορτασμούς της πόλης, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Δεν έχει τέλος η τραγωδία των προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο. Ένα οκτάχρονο παιδί βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε λέμβο στο Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με τους γονείς του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από Τουρκία προς Φαρμακονήσι, το παιδί έπεσε στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρό.
Την ταυτόχρονη αναστήλωση του ναού της Παναγιάς στο Μοναστηράκι και του τζαμιού που βρίσκεται στο ίδιο σημείο και χτίστηκε πάνω στην παλιά ορθόδοξη εκκλησία ζητάει με επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Την εκτίμηση ότι δεν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος για το Κυπριακό τον Μάρτιο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Ρεπόρτερ», ο κύπριος πρόεδρος τονίζει ότι δεν βλέπει να μπορεί να γίνει τον Μάρτιο δημοψήφισμα, εκτός, όπως είπε, «εάν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα».