Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 7:39:42 πμ

Κόσμος

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 13:50

Λίβανος, η επόμενη μέρα

Συντάκτης:
Μια μέρα μετά την επιστροφή του Σάαντ Χαρίρι στον Λίβανο, τα πάντα είναι είναι ρευστά και κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί τι μέλλει γεννέσθαι. Η χώρα που απέφυγε να εμπλακεί στον πόλεμο της γειτονικής Συρίας, εισέρχεται σε νεό γύρο πολιτικής κρίσης, που θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη περίοδο αστάθειας κι ακολούθως οικονομικής παράλυσης.
Το κατώφλι της γερμανικής προεδρείας θα περάσουν σήμερα και άλλοι αρχηγοί κομμάτων προκειμένου να διερευνηθούν τα περιθώρια σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης επί τη βάσει των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών.
Το γερμανικό Σύνταγμα δεν προβλέπει τίποτα για τις πρόωρες εκλογές. Γιατί; Υπάρχει ιστορική εξήγηση. Αποτελεί συνέπεια της κατάρρευσης της δημοκρατίας της Βαϊμάρης μετά τις 27 Μαρτίου 1930, όταν απέτυχε η τελευταία νομιμοποιημένη κοινοβουλευτική κυβέρνηση, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Έξι μαθητές ηλικίας 17 έως 19 ετών κατήγγειλαν σε βρετανική εφημερίδα ότι η Foxconn, που -μεταξύ άλλων συσκευών- συναρμολογεί το iPhone X της Apple στην Κίνα, χρησιμοποιεί στα εργοστάσιά της και μαθητές που δουλεύουν παράνομες υπερωρίες, έως 11 ώρες, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για το νέο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο της αμερικανικής εταιρείας.
Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί η ιστορική απόφαση στη δίκη για τον 74 Ράτκο Μλάντιτς, γνωστό ως «χασάπης των Βαλκανίων» ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι ήταν ο αρχιτέκτονας της πολιτικής εθνοκάθαρσης ενός μέρους της Βοσνίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αμιγές σερβικό κράτος.
Ένα βίντεο που πραγματικά κόβει την ανάσα έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς δείχνει την απελπισμένη προσπάθεια ενός αξιωματικού του στρατού της Βορείου Κορέας να περάσει τα σύνορα προς τη Νότιο Κορέα.
Ερωτηματικά συνεχίζει να εγείρει η στάση του Ντόναλντ Τραμπ για το κλίμα, ένα χρόνο μετά τις αμερικανές εκλογές καθώς εμφανίζεται με δύο «πρόσωπα». Εντός των ΗΠΑ είναι σκληροπυρηνικά κατά της δράσης για την κλιματική αλλαγή αλλά στο εξωτερικό ηπιότερος.
Ενα αεροσκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με 11 επιβαίνοντες συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά των ακτών της Ιαπωνίας, νοτιοανατολικά της Οκινάουα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Η αιτία της συντριβής του και η ταυτότητα του πληρώματος και των επιβατών δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι να ειδοποιηθούν οι συγγενείς τους, αναφέρει ανακοίνωση του ΠΝ, σύμφωνα με το BBC.
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 11:50

Λίβανος: Αναμένουν τις αποφάσεις του Χαρίρι

Συντάκτης:
Στην Βηρυτό επέστρεψε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι τρεις εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική του παραίτηση και αναμένεται την Τετάρτη να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις σχετικά με την απόφασή του που ανακοινώθηκε από το Ριάντ αλλά και να απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί για την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία.
Τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της Συρίας, είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι εργάζεται προκειμένου να βρεθεί «μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση» στη Συρία.