Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 4:45:55 μμ
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011 15:32

Στηρίξτε τον τίμιο μόχθο μας. Εμείς δεν σας ταΐζουμε με …διοξίνες

agrotes


«Πέρυσι αγοράζαμε το καλαμπόκι 17 λεπτά και φέτος 24. Το κρέας στον καταναλωτή φέτος αυξήθηκε 8%, αλλά στον παραγωγό, σε εμάς η τιμή μειώθηκε.. Πως θα συνεχίσουμε; «Ποιος υπουργός και ποιος τεχνοκράτης θα απαντήσει ποτέ στο ερώτημα – καλύτερα κραυγή να λέμε- του κτηνοτρόφου  Βαγγέλη Καζναφέρη και του συναδέλφου του Κώστα Κοτσαρή και του Γιώργου Παγώνη  στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου «Το Κιλκίς» το βράδυ της Πέμπτης στο Κιλκίς.
«Κάθομαι και κάνω λογαριασμό. Για να βγαίνω, να μην ζημιώνω απλά χωρίς κανένα κέρδος, πρέπει να πουλάω το γάλα σε διπλάσια τιμή από την τιμή του καλαμποκιού. Που να δούμε όμως τέτοιες τιμές οι κτηνοτρόφοι;» παίρνει το λόγο ο Νίκος Καραπουρτσίδης.
Και συνεχίζει: «Να βγούμε στους δρόμους. να πούμε στον κόσμο πως αν αγοράζει το γάλα ακριβά, δεν είναι που πλουτίζουμε εμείς οι κτηνοτρόφοι, αλλά οι βιομηχανίες που το μεταποιούν. Παραγωγοί και καταναλωτές είμαστε θύματα των ίδιων ανθρώπων» αποφαίνεται.
Έγινε κοινός τόπος πια. Το ένοιωσαν καλά στο πετσί τους και εδώ και χρόνια το καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι.  Το έλλειμμα ανταγωνισμού στην αγορά έχει θύματα τους ίδιους και τους καταναλωτές.
Στην ίδια συνεδρίαση ο Αλέκος Σημαιοφορίδης δίνει άλλη μια διάσταση της αγροτικής παραγωγής. «Δεν άκουσα τόσες μέρες, ένα πολιτικό είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση, τώρα που η Ευρώπη συγκλονίζεται από το διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες να δηλώσει δημόσια ότι τα προϊόντα του έλληνα κτηνοτρόφου και αγρότη είναι αγνά. Χωρίς διοξίνες και τεχνητές και επικίνδυνες ουσίες για να κάνουμε τα μοσχάρια σε ένα μήνα βόδια. Προσφέρουμε στον Έλληνα αγνά προϊόντα και αν πληρωνόμαστε τον κόπο μας τουλάχιστον ας ακούσουμε την καλή κουβέντα. Να εμπεδώσει ο καταναλωτής ότι έχει κι εκείνος χρέος να στηρίξει την ελληνική παραγωγή.» διεκτραγωδεί το απέραντο δίκιο του ο Αλέκος Σημαιοφορίδης.
Και λόγο στο λόγο ετούτη την φορά οι αγρότες μας σχεδιάζουν να βγουν στους δρόμους, χωρίς να τους κλείσουν. Να φωνάξουν χωρίς να ζητήσουν μια δραχμή από το κράτος. Να διαδηλώσουν δυο απλά πράγματα: Πόσο βαριά είναι η εκμετάλλευση του μόχθου τους  αό μια αγορά χωρίς νόμους και χωρίς ηθική και από ένα κράτος παράλυτο. Να βροντοφωνάξουν πως  η απόκλιση των τιμών από το χωράφι ή τη στάνη μέχρι το ράφι του καταναλωτή είναι τεράστια και παρά τις οιμωγές τους οι κάθε φορά κυβερνώντες σφυρίζουν αδιάφορα.
Κι ένα δεύτερο: Να διαφημίσουν τα προϊόντα τους στον καταναλωτή, στον απλό πολίτη. Να του πουν πως είναι οι ελάχιστοι πια που επιμένουν να παράγουν σε τούτη την χώρα και να παράγουν τίμια, χωρίς διοξίνες. Και να ζητήσουν τη συμπαράστασή του. Να επιλέγει πια προϊόντα ελληνικά για να στηρίξει τον μόχθο τους.
Θα τα ξαναπούμε όμως όλα αυτά σε ειδική συνεδρίαση για να συζητήσουν και τις λεπτομέρειες. Νωρίτερα ίσως επιδιώξουν να έχουν διάλογο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη. Ο Φίλιππας Κοτανίδης ενημέρωσε πως έκανε σχετική προεργασία και είναι θέμα δικό τους αφού  συμφωνήσουν σε όσα θα ζητήσουν από το Υπουργείο να κλειστεί το ραντεβού με τον κ. Σκανδαλίδη.

Και επαφές με Άραβες
Ο Γιώργος Τερζής ενημέρωσε τη διοίκηση για μια ενδιαφέρουσα πρόταση που δέχτηκε από αραβική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον  διατροφικό τομέα. Το ενδιαφέρον των Αράβων για άλευρα και σιτηρά καταγράφηκε και απομένει να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές  σε συνεργασία πάντα με την ΕΑΣ Κιλκίς, η οποία και θα έχει τον πρώτο λόγο.
Το θέμα θα συζητηθεί και στη διοίκηση της ΕΑΣ και δεν αποκλείεται επιτόπια επίσκεψη για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να ανοίξει μια μεγάλη αγορά.
Κατά τα άλλα στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Λασκάκης ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συμμετοχής του στη συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στα Τρίκαλα καθώς και για την πρόταση να συμμετέχει σε σύσκεψη αγροτικών φορέων που συγκαλεί ο σύλλογος Γιαννιτσών. Ομόφωνη υπήρξε η αποδοχή της πρόσκλησης καθώς οι αγρότες του νομού θα επιδιώξουν να σφυγμομετρήσουν το κλίμα και να συζητήσουν με τους συναδέλφους των όμορων νομών κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κινητοποιήσεις με κοινό διεκδικητικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει καα τα αιτήματα των κιλκισιωτών αγροτών.
Εγκρίθηκε επίσης ο ισολογισμός του 2010 και συζητήθηκαν ειδικότερα θέματα που έθεσαν κτηνοτρόφοι (ΕΛΓΑ, άτοκο δάνειο κα)
Στα τυπικά θέματα