Παράδοξο
θα ήταν αν δεν αναφερόμουν στην μεγάλη μεταρρύθμιση που το
κόμμα των αλλαγών επιχειρεί παράλληλα με άλλες αλλαγές που έχουν χρώμα
πραγματικής επανίδρυσης του κράτους για τον εκσυγχρονισμό και την
διάσωσή του.
Παρακολούθησα την συζήτηση του ΠΑΣΟΚ με την Μαρία Παυλίδου και άκουσα απόψεις των δημάρχων μας. Παρακολούθησα την συζήτηση στην Αξιούπολη με τον πατέρα του Καποδίστρια, αρχιτέκτονα Κώστα Σκανδαλίδη. Παρά την παρουσία μου στην πόλη όπου σε συνέδριο της ΤΕΔΚ πρότεινα για τους Καποδιστριακούς δήμους την γεωγραφία και τα ονόματά τους που ομόφωνα αποφάσισε το προεδρείο της αρμοδίας δικής μας ΤΕΔΚ πλην των τριών μικρών που ήταν λάθος για τον νομό μας, δεν τοποθετήθηκα για τον Καλλικράτη. Ίσως γιατί κατηγορήθηκα για αυτά που τότε δεν είπα σχετικά με τις έδρες και με άφησαν κατάλοιπα συμπεριφορών ορισμένων φίλων μου.
Ευτυχώς που ονόμασαν Καλλικράτη το πρόγραμμα και την αρχιτεκτονική του για να εμπεδώσουμε οι νεοέλληνες ότι Ικτίνος και Καλλικράτης ήταν οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα που χάρισαν κληρονομιά σε μας, τους κατοίκους του πλανήτη γη. Άγνωστο πως και που σπούδασαν αρχιτεκτονική αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και μένει ανά τους αιώνες.
Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα είναι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς τις περιφέρειες που θα ηγούνται από εκλεγμένο περιφερειακό συμβούλιο, περιφερειάρχη και αναπληρωτές ανά νομό περιφερειάρχες που θα διευκολύνουν την κυβέρνηση να λειτουργεί επιτελικά όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Τελειώνουν οι ιδιοκτησιακές αρμοδιοτήτων και πόρων συμπεριφορές υπουργών της Αθήνας, διευκολύνεται η επανίδρυση του κράτους και κυρίως τελειώνει το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος που τόσα δεινά μας έχει συσσωρεύσει.
Με το πληθυσμιακό κριτήριο ο νομός μας πρέπει να αποτελέσει ένα Δήμο αλλά χάριν του γεωγραφικού κριτηρίου αλλά και της αίσθησης των πολιτών ως συνδημοτών που υπερέχουν να αποτελέσει δύο Δήμους. Αντί για τον Αξιό, η εθνική οδός Θεσ/νίκης – Ευζώνων να αποτελέσει τα όρια των δύο Δήμων με τα χωριά του σημερινού δήμου Πολυκάστρου ανατολικά του αυτοκινητοδρόμου να μείνουν στον δυτικό του νομού Δήμο.
Πιστεύω να συμπεριληφθεί στον νόμο, οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίζονται από όλους τους οικισμούς του Δήμου και όχι μόνο από τους δημότες των Καποδιστριακών Δήμων. Στους Καποδιστριακούς Δήμους που δεν είχαν έδρα με εμφανή πληθυσμιακή υπεροχή, μεγάλη ήταν η αποτυχία στην αίσθηση των πολιτών ως συνδημοτών. Αντί να αφανιστούν οι τοπικιστικές αντιθέσεις οξύνθηκαν με αποτέλεσμα να ψηφίζουν μόνο τους χωριανούς τους. Έχω την αίσθηση ότι ωφέλιμο θα είναι να μη ανατρέχουμε για κανένα λόγο στους Καποδιστριακούς Δήμους ούτε για παρέδρους που προτάθηκε αντί των τοπικών συμβουλίων των παλαιότερων κοινοτήτων.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι σωστό να ψηφίζονται μόνο στον νομό τους που τους γνωρίζουν και για αποφυγή προεκλογικών εξόδων πέραν των ορίων.
Εκτιμώ ότι τα τελευταία είναι τα καλύτερα παραδείγματα αποφυγής λαθών στην αρχιτεκτονική του Καλλικράτη. Προσωπικές φιλοδοξίες θεμιτές είναι μέχρι του σημείου που αγγίζει τα όρια της μεγάλης μεταρρύθμισης που τολμούμε που ο λαός μας θα υποστηρίξει.
Μια αναγκαία μεταρρύθμιση προφανώς έχει πολλούς συμμάχους με το μεγαλύτερο ποσοστό στους πολίτες.
Καλή επιτυχία.
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 12:07