Ιωσηφίδης Μάκης
Η προσφορά των εκπαιδευτικών
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.
Εδώ και χρόνια, ακούω γύρω μου υποτιμητικές εκφράσεις για την λειτουργία των εκπαιδευτικών εκτός σχολείου στην μικρή μας κοινωνία αλλά και ευρύτερα:
Σκόρπιες ψηφίδες
Γράφει ο Ιωσηφίδης Μάκης
Από τις εκδηλώσεις στην πόλη μας που παρακολούθησα τελευταία, θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην ‘’Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου στο Κιλκίς’’ που παρουσιάστηκε στην αίθουσα της Αυστροελληνικής. Υπέροχη η οργάνωση της εκδήλωσης και τα θερμά μου συγχαρητήρια στους εισηγητές. Πάντα τέτοια.
Τον είδα τον Χριστούλη
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης
Θυμάστε βέβαια φίλοι μου, το όμορφο ποιήμα του Διονυσίου Σολωμού ‘’Η Ξανθούλα’’ που γλύκανε τα χρόνια της αθωότητάς μας μέσα από τα βιβλία του Δημοτικού σχολείου που φοιτήσαμε…
‘’Την είδα την Ξανθούλα
την είδα ψες αργά,
που εμπήκε στη βαρκούλα
να πάει στην ξενιτιά…’’
Εγώ δεν είδα βέβαια την Ξανθούλα αλλά τον μικρό Χριστούλη. Ναι σας λέω. Ας τα πιάσω όμως απ’ την αρχή.
Η μαμά είναι δικιά μου
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.
Τα δύο αδελφάκια, ο Γιωργάκης κι ο Πάνος ηλικίας έξι και πέντε χρονών, μαλώνουν ως συνήθως. Τραβάει ο Γιωργάκης το χέρι της μάνας προς το μέρος του, τραβάει κι ο Πάνος με πείσμα το άλλο χέρι της μάνας προς το δικό του μέρος.
- Η μαμά είναι δικιά μου, φωνάζει ο Γιωργής.
Πολιτικός Καζαμίας 2023-2028
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης
Έντονες είναι οι μνήμες μου από το καφενείο του πατέρα μου στα Διαβατά τη δεκαετία του 60. Στο καφενείο μας υπήρχε πάντα η εφημερίδα ‘’Μακεδονία’’ που την διάβαζα μανιωδώς. Κάθε Πρωτοχρονιά η εφημερίδα δημοσίευε τον πολιτικό Καζαμία. Ο Καζαμίας ήταν ένα φυλλάδιο που αποτελούσε το λαϊκό ημερολόγιο της εποχής. Για τις εφημερίδες προέβλεπε τα πολιτικά γεγονότα που θα γίνουν την νέα χρονιά με πολλή φαντασία, χιούμορ και μπόλικη μυθοπλασία.
Μάκης Ιωσηφίδης: Το γκρέμισμα των συμβόλων
Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα καθαρά πολιτικό περιβάλλον. Ο πατέρας, καφετζής στο επάγγελμα. Στο καφενείο μας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, καθημερινά έδιναν κι έπαιρναν οι έντονες πολιτικές συζητήσεις την ταραγμένη δεκαετία του 60. Έζησα ως παιδί έντονα τις εκλογές βίας και νοθείας του 61, τον ανένδοτο αγώνα του Γεωργίου Παπανδρέου, την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τον Μάη του 63, τις εκλογές του 63 και του 64 όταν οι υποψήφιοι βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης εκφωνούσαν πύρινους λόγους στο καφενείο μας. Έζησα τον ξεσηκωμό των Διαβατιανών για τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις της απαλλοτρίωσης των χωραφιών τους για τη δημιουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος της ESSO PAPPAS. Έζησα το κίνημα των Λαμπράκηδων, την αποστασία του 65 και το Απριλιανό πραξικόπημα του 67.
Η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει στα χέρια της τις τύχες της χώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια με εντολή που ανανεώθηκε με τις πρόσφατες εκλογές, πλασαρίστηκε από τα καλά ταϊσμένα κανάλια και έντυπα ως ‘’κυβέρνηση των αρίστων’’. Μεγαλοδημοσιογράφοι και πάσης φύσεως κονδυλοφόροι κατάφεραν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό οδηγώντας στο 41%.
Όλα για τη μαρμίτα…
Πάνε χρόνια τώρα που κάνοντας ζάπινγκ αργά το βράδυ, έπεσα σε ένα μικρό κανάλι της Θεσσαλονίκης. Εκείνη την ώρα, ο γνωστός αθλητικός παραγωγός Κωστής Ραπτόπουλος είχε ζωντανή αθλητική εκπομπή με τίτλο ‘’Ή στην Α’ ή στην Β’ όλοι παν για την μαρμίτα’’. Παρακολούθησα και άλλες φορές την εκπομπή και διαπίστωσα ότι ο τίτλος της εννοούσε ότι «ή στην Α’ εθνική ποδοσφαιρική κατηγορία είσαι (σημερινή Σουπερλίγκα) ή στη Β’ εθνική είσαι, όλοι πάνε για το χρήμα (μαρμίτα)».
Να λέμε και τα καλά…
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.
Πολλές φορές όλοι εμείς που γράφουμε στα τοπικά έντυπα γινόμαστε γκρινιάρηδες επικρίνοντας με τα κείμενά μας τα τεκταινόμενα στη λειτουργία του κράτους μας, του Δήμου μας κτλ. Ιδιαίτερα εγώ που γράφω αυτές τις γραμμές διακρίνομαι για την υπερβολική αρκετές φορές γκρίνια μου για πράγματα που αφορούν τη διοίκηση του Δήμου μας. Ο λόγος βέβαια είναι η αγάπη μου για το Κιλκίς και η έγνοια μου για τη λύση χρονιζόντων προβλημάτων με τρόπο που με την υποκειμενική μου κρίση αντιλαμβάνομαι.
Η μαύρη σακούλα
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.
Περπατάει σαν χαμένος μέσα στο πλήθος ο Γιωργής. Πέρασαν δυο μήνες από την καταραμένη μέρα που τούφεραν την λατρεμένη εικοσάχρονη κόρη του την Κατερίνα μέσα σε μια μαύρη σακούλα μετά την σύγκρουση των τραίνων στα Τέμπη. Ένα μάτσο σάρκες το αγγελούδι του. Τούδωσαν την σακούλα για να την θάψει. Σκοτείνιασαν τα πάντα γύρω του και τέλειωσε η ζωή του. Ολημερίς κι ολονυχτίς δυο μήνες τώρα αργοσβήνει ο Γιωργής.