Ιωσηφίδης Μάκης
Ο φίλος μου ο Σταύρος
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.
Ήταν Σεπτέμβρης του 1978 που διορίστηκα ως δάσκαλος στο Κιλκίς. Τοποθετήθηκα στο χωριό Άνω Θεοδωράκι και για ένα χρόνο έμεινα στη Βάθη. Αρχές Οκτώβρη του 78 επισκέπτεται τη Βάθη κλιμάκιο συναδέλφων δασκάλων για ενημέρωση σε συνδικαλιστικά θέματα.
Η τραγωδία του ανθρώπου
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.
Εξόριστε Ποιητή, στον αιώνα σου λέγε, τι βλέπεις; (Άξιον εστί. Τα Πάθη).
Καληνύχτα Άλκη…
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.
Καληνύχτα Άλκη,
πολλοί πιστεύουν ότι η εν ψυχρώ δολοφονία σου θα γίνει το λίπασμα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες με όλη αυτήν την παρακμή που ζούμε.
Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω…
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.
Πολύς λόγος γίνεται εδώ και έναν χρόνο για την δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές.
Αλκοόλ…
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.
Εδώ και μερικά χρόνια οι κυβερνήσεις υποχρέωσαν τις καπνοβιομηχανίες να αποτυπώνουν πάνω σε κάθε πακέτο τσιγάρα, σκληρές εικόνες με καπνιστές διασωληνωμένους, καπνιστές με μαύρα πνευμόνια κτλ. αλλά και με φράσεις που αναδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού στην ανθρώπινη υγεία.
Δύο αριθμοί
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.
Δεκαετία του 60. Μαθητής της ΣΤ’ Δημοτικού ήμουν και θυμάμαι ότι είχαμε ένα τετράδιο στο οποίο γράφαμε τα βιογραφικά στοιχεία του λογοτέχνη (πεζογράφου ή ποιητή) ο οποίος έγραψε το κείμενο που κάναμε στο μάθημα των ‘’Ελληνικών’’.
Πηγαίναμε στο σπίτι κάποιου συμμαθητή μας που είχε εγκυκλοπαίδεια και αντιγράφαμε τα βιογραφικά στοιχεία. Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Γεώργιος Βιζυηνός, Ιωάννης Πολέμης, Κώστας Καρκαβίτσας, Παύλος Νιρβάνας, Γεώργιος Δροσίνης, Στέλιος Σπεράντζας, Άγγελος Βλάχος, Τέλλος Άγρας κτλ.
Ους ο Θεός…
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.
Θρήσκος από μικρός ο κυρ Βαγγέλης. Κράταγε τα εξαπτέρυγα στις λειτουργίες, κοινωνούσε, νήστευε και μέχρι τώρα στα εξήντα του εκκλησιάζεται τακτικά και τηρεί όλους τους κανόνες της Ορθοδοξίας.
Δούλεψε στη ζωή του ο Κυρ Βαγγέλης. Με την κυρά του τη Μαρίκα πάλεψαν στη ζωή και δημιούργησαν, δεν λέω. Και το σπιτάκι τους έφτιαξαν και έχουν τώρα στα γεράματα και πέντε δεκάρες στην πάντα για την κακιά ώρα αλλά και για να παντρέψουν τους δυο γιους τους.
Πότε ζούμε;
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.
Μια ζωή στον αγώνα ο Παντελής. Από τη μέρα που παντρεύτηκε την Ελενίτσα άρχισαν και τα αχ βαχ. Άντε να πάρουμε δικό μας σπίτι, άντε να το επιπλώσουμε, άντε να πάρουμε αυτοκίνητο, άντε να φτιάξουμε και εξοχικό, άντε να το επιπλώσουμε κι αυτό και μ’ αυτά και μ’ αυτά πέρασε η μισή ζωή του.
Το δάκρυ της μάνας
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.
Παρασκευή 17 του Σεπτέμβρη 2021. Κοιμητηριακός Ναός Αναστάσεως του Κυρίου Θεσσαλονίκης. Η Νεκρώσιμη Ακολουθία έχει αρχίσει. Αποχαιρετώ τη μάνα μου στο τελευταίο της ταξίδι για την γειτονιά των αγγέλων. Κοιτάζω το πρόσωπό της γαληνεμένο και από το μυαλό μου περνούν σαν σε ασπρόμαυρη ταινία εικόνες από τη ζωή μου.
Θαλασσινές εικόνες
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.
Έκανα το μπανάκι μου, κάθομαι στην ξαπλώστρα ρουφάω αργά τον φραπέ μου και για να περάσει η ώρα παρατηρώ και αφουγκράζομαι τον κόσμο γύρω μου.
Δίπλα μου τρία ζευγάρια νεαρών παιδιών. Προσπαθώ να καταλάβω ποιος τα έχει με ποιαν και άκρη δεν βγάζω καθώς τα έξι παιδιά είναι απορροφημένα στα κινητά τους.