Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024, 11:33:34 μμ
Πινέλης Κώστας

Πινέλης Κώστας

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Εδώ και αρκετά χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, λέω και γράφω ότι η πάλαι ποτέ Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει πια. Γνώρισα την τότε αυτοδιοίκηση, την διεκδικητική , την αγωνιστική αυτή που ήταν δίπλα σε όλα τα προβλήματα του κόσμου από το 1975 μέχρι το 1984 ως εκλεγμένος στο Δήμο της Νεάπολης και από το 1984 ως υπάλληλος και μπορώ να έχω μια συνολική διαχρονική εκτίμηση.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί είδα τον Βασίλη Τριανταφυλλίδη, τον Χάρρυ Κλυνν στα πρώτα του βήματα. Τότε που μαθητευόμενος ψυκτικός, εργαζόμενος σε βιομηχανία ψυγείων πήγαινα με τον μάστορά μου για επισκευές ψυγείων σε διάφορα κέντρα διασκέδασης της Θεσσαλονίκης. Ήταν τότε που την ξεχωριστή και πρωτοπόρα σάτιρά του, δεν την καταλάβαιναν οι μαγκίτες της εποχής και τον αποδοκίμαζαν.

“Της Αγια Σοφιάς οι πόρτες
δεν ανοίγουν με κλειδιά,
μον’ ανοίγουν με λεβέντες
με Ρωμαίικα σπαθιά>
(Παραδοσιακό τραγούδι-ύμνος της Θράκης)

Γράφει ο Κώστας Πινέλης. 

 

Η επιστημονική κοινότητα  είναι διχασμένη σχετικά με τα όρια μεταξύ γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης, ο επίσημος ορισμός που δίνουν τα Ηνωμένα Έθνη για την εθνοκάθαρση είναι «το να καταστήσει κάποιος μια περιοχή εθνικά ομογενοποιημένη, χρησιμοποιώντας μέσα όπως τη βία και τον φόβο, προκειμένου να διώξει από την περιοχή εκείνους τους πληθυσμούς που ανήκουν σε μια άλλη εθνική ή φυλετική ομάδα».

Γράφει ο Κώστας Πινέλης. 

 

«Οι Ίκαροι δεν πεθαίνουν, απλά απογειώνονται χωρίς να ξαναπροσγειωθούν!»

Ο αδικοχαμένος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος που τον θρηνεί όλη η Ελλάδα και η πληροφορία ότι ο ραδιοφάρος της Σκύρου που θα τον βοηθούσε  ήταν εκτός λειτουργίας, ξανάφερε στο προσκήνιο όλους τους πιλότους που έφυγαν άδικα και τα προβλήματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Μέσα απ’ την ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας είδα το ατέλειωτο  αριθμό των πεσόντων πιλότων από το 1950 μέχρι σήμερα.

Σήμερα, 96 σχεδόν χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή μπορούν να βγουν, έχουν βγει δηλαδή, σημαντικά ιστορικά συμπεράσματα.
Η Μικρασιατική εκστρατεία και στην συνέχεια η Μικρασιατική Καταστροφή, η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία μαζί με την Άλωση της Πόλης, είναι το αποτέλεσμα της συμμετοχής της άρχουσας τάξης της Ελλάδας

Γράφει ο Κώστας Πινέλης. 

Το Πάσχα - Λαμπρή επί το ελληνικότερον - αποτελεί ακόμη μία χριστιανική γιορτή, που για να επιβληθεί χρησιμοποίησε προχριστιανικές παραδόσεις και έθιμα. Η Λαμπρή είναι αρχαιοελληνική λέξη, που εντάχθηκε στη χριστιανική τελετουργία.
Η Βυζαντινή εκκλησιαστική υμνογραφία χρησιμοποιεί λέξεις όπως, «λαμπρυνθώμεν» και «λαμπροφόρος».

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Αυτό το διάστημα είναι στην επικαιρότητα το λεγόμενο Μακεδονικό με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι το παρακάτω αφιέρωμα είναι επίκαιρο.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Για την κατάντια του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Κοίτα ρε ποιοι μιλάνε…

Για κοίτα ρε ποιοι μιλάνε, ποιοι βγάζουν γλώσσα για τη κατάντια του ποδοσφαίρου. Αυτοί και οι προκάτοχοί τους στην ηγεσία των μεγάλων ομάδων της Αθήνας που έχουν κάνει τα όργια έτη και έτη σε βάρος του ΠΑΟΚ και άλλων ομάδων, αλλά κυρίως σε βάρος του ΠΑΟΚ. Από το 1961-62 μέχρι το 1996 που ήρθα στο Κιλκίς παρακολουθούσα τον ΠΑΟΚ και στην Τούμπα και στους περισσότερους αγώνες εκτός έδρας με τους Νεαπολίτες. Έχουνε δει και έχουνε δει τα μάτια μας. Ξεχείλισαν τα σπλάχνα μας από τις αδικίες.

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 20:09

Επαγρύπνηση και αγώνας

Επαγρύπνηση και αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ και την εμπλοκή της Ελλάδας
- Τι θα κάνουν οι κομμουνιστές σε περίπτωση πολέμου;

Στη μεγάλη συγκέντρωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, μετά την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας.