Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 5:58:26 πμ
Τερζενίδης Κώστας

Τερζενίδης Κώστας

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 20:02

Αναζητώντας έναν νοικοκύρη για δήμαρχο!

Του Κώστα Τερζενίδη.

 

Ηταν εξαιρετικό το άρθρο του γιατρού και συνεργάτη μας, Αναστάσιου Ναούμη, για τα κριτήρια επιλογής στις εκλογές. Τόσο, που στο τέλος της ανάγνωσης σκέφτηκα, «να ένας καλός Πολίτης, που θα μπορούσε να είναι κι ένας εξαιρετικός Δήμαρχος»!
Τριάντα χρόνια τώρα που γνωρίζω το φίλο και παιδίατρο Τάσο, που… μεγάλωσε τα δυο μου παιδιά, ξέρω πως είναι ένας αθεράπευτα «νοικοκύρης» γιατρός, προσηλωμένος στην επιστήμη του και στην προσφορά στον άνθρωπο.
Μην παρεξηγείτε το «νοικοκύρης». Είναι ό,τι πιο σημαντικό για την κοινωνία μας. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό και εκτίμηση στους «νοικοκυραίους». Είτε είναι επιστήμονες, είτε επαγγελματίες, είτε αγρότες, είτε υπάλληλοι, είτε…
Στη μικρή κοινωνία που μεγάλωσα, στο Δροσάτο, ξέραμε όλοι ποιοι είναι οι νοικοκυραίοι του χωριού, αυτούς που μπορούσες να τους εμπιστευθείς, και στη δουλειά και στο λόγο τους. Ο νοικοκύρης στέκει με αξιοπρέπεια στην κοινωνία, ιδρώνει και παθιάζεται γι’ αυτό που κάνει και το κάνει σωστά, από την αρχή μέχρι το τέλος, ο λόγος του έχει αξιοπιστία, γι’ αυτό και ξέρει να εκτιμά αυτές τις αξίες και στους άλλους: την εργασία, τον καθαρό λόγο, την αξιοπρέπεια, την εντιμότητα.
Ήθελα να τους ξεχωρίζω τους νοικοκυραίους του χωριού και να τους σέβομαι. Κι ευτυχώς, στις πρώτες γενιές των προσφύγων που μας μεγάλωσαν, είχαμε πολλούς νοικοκυραίους. Αγράμματους, μα τόσο σοφούς. Ανθρώπους που δεν ήξεραν να βάζουν υπογραφή, αλλά ήταν στέρεο θεμέλιο για την κοινωνία.
Ευτύχησα να μεγαλώσω σε ένα χωριό, όπου οι ΙΔΙΟΙ οι κάτοικοι –πρόσφυγες της φτώχειας και των πολέμων- έχτισαν το σχολείο, την εκκλησία, κουβάλαγαν με τα βόδια τις πέτρες για το πολιτιστικό τους κέντρο, το κέντρο υγείας, το αστυνομικό μέγαρο, έσκαψαν το γήπεδο για τη νεολαία τους! Και στο τέλος της αυτόνομης παρουσίας της Κοινότητας Δροσάτου μπόρεσαν, με το όραμα του αείμνηστου Θεόφιλου Περτσινίδη, να δημιουργήσουν ένα ανοιχτό Θέατρο Δάσους, δυο Μουσεία (Λίμνης και Βυζαντινής Αγιογραφίας), ένα Κοινοτικό Ξενοδοχείο…, πριν έρθει ο «Καλλικράτης» και τα ισοπεδώσει.
Προσθέτοντας στο άρθρο του αγαπητού Τάσου, για τα κριτήρια επιλογής στις εκλογές, θέλω να αναζητήσω «νοικοκυραίους» για να διαχειριστούν τα τοπικά μας πράγματα. Ναι, ίσως να φαντάζει φτωχό το κριτήριό μου, απολίτικο και διόλου οραματικό.
Εχει δίκιο ο αγαπητός Τάσος, όταν επισημαίνει, «ποιος μπορεί να ισχυρισθεί με πειστικότητα, ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα μερικών χιλιάδων κατοίκων, όταν δεν είναι ικανός να λύσει πρώτα τα δικά του; Ποιος θα πείσει τους πολίτες ότι δεν θα απλώσει το χέρι στο ταμείο εάν δεν έχει πρώτα επιλύσει τα οικονομικά του αδιέξοδα;»
Δεν μπορεί να μην έχεις δουλέψει στη ζωή σου ή να τα έχεις κάνει μαντάρα στην επαγγελματική σου διαδρομή και να μου λες πως έχεις όραμα και δυνατότητες να αλλάξεις τον τόπο. Δεν μπορεί να συμπεριφέρεσαι σαν… λαμόγιο, να χρωστάς στους πάντες και να υπόσχεσαι έντιμη διαχείριση των χρημάτων των δημοτών. Δεν μπορεί, γιατί το λαμόγιο δεν θα βάλει το δάχτυλο στο μέλι, αλλά και τα δυο του χέρια. Και μετά οι δημότες θα δηλώνουν την έκπληξη και την αγανάκτησή τους, γι’ αυτό που οι ίδιοι ψήφισαν!
Γι’ αυτό κι εγώ ψάχνω νοικοκυραίους για τα δημόσια πράγματα, για να πάει μπροστά ο τόπος. Γιατί ξέρουν τι θέλουν, θα μοχθήσουν για να το κάνουν πράξη. Μπορούν και ξεχωρίζουν την ουσία των πραγμάτων και δεν σκορπούν αερολογίες, κούφια λόγια και ανέξοδες υποσχέσεις. Γιατί είναι έντιμοι στο λόγο και στις πράξεις τους. Γιατί έχουν μάθει να βάζουν θεμέλια γερά και να πάνε τα πράγματα εμπρός, να οργανώνουν τη σκέψη και την πράξη τους, να βλέπουν μακριά. Γιατί έχουν ήθος και αξιοπρέπεια. Όλα αυτά συγκροτούν ένα πραγματικό ΟΡΑΜΑ για την μικρή μας κοινωνία. Γιατί ο νοικοκύρης δεν μπορεί παρά να είναι ένας πραγματικά προοδευτικός οραματιστής!
Κι εσύ, μοναδικέ μου ψηφοφόρε, τι επιλέγεις, τι αποφασίζεις, τι ζητάς κι αναζητάς από όλους αυτούς που υπόσχονται να σε σώσουν; Τι επέλεξες χθες; Τι θα επιλέξεις αύριο;
«Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα/ μου τα ’πες με το πρώτο σου το γάλα.
Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι/ εσύ κοιτάς τ’ αρχαία σου τα κάλλη
και στις αρένες του κόσμου, μάνα μου Ελλάς/ το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς», κατά πως θάλεγε ο Νίκος Γκάτσος.
Γιατί δεν είμαι αισιόδοξος;

Ηταν εξαιρετικό το άρθρο του γιατρού και συνεργάτη μας, Αναστάσιου Ναούμη, για τα κριτήρια επιλογής στις εκλογές. Τόσο, που στο τέλος της ανάγνωσης σκέφτηκα, «να ένας καλός Πολίτης, που θα μπορούσε να είναι κι ένας εξαιρετικός Δήμαρχος»!

Του Κώστα Τερζενίδη.

Προκαλούν θλίψη τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν τις τελευταίες ημέρες στη μαθητική κοινότητα του Κιλκίς. Κι αποδεικνύεται γι’ άλλη μια φορά, πως τα fake news μπορούν να δηλητηριάσουν και να πληγώσουν ακόμη και μια μικρή κοινωνία, όπως η πόλη του Κιλκίς.

Σάββατο, 04 Αυγούστου 2018 22:18

Η σιωπή ενίοτε είναι και χρυσός

Του Κώστα Τερζενίδη. 

Και να αδερφέ μου
που (δεν) μάθαμε να κουβεντιάζουμε
ήσυχα, ήσυχα κι απλά.
(Δεν) Καταλαβαινόμαστε τώρα
(και) χρειάζονται περισσότερα...

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 22:53

Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα

Του Κώστα Τερζενίδη.

Η όλη εξέλιξη της υπόθεσης που ακούει στο όνομα «ΤΕΙ Κιλκίς», που ωστόσο δεν είναι του Κιλκίς, έρχεται να επιβεβαιώσει γι’ ακόμη μια φορά, το πόσο γραμμένους μας έχει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το πολιτικό σύστημα των Αθηνών.

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 23:14

Πέφτει τόσο ξύλο στο νοσοκομείο;

Του Κώστα Τερζενίδη.

 

Χαμός γίνεται στο διαδίκτυο και πάλι για το νοσοκομείο Κιλκίς. Ο σύλλογος εργαζομένων και η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς εργαζομένων στο ίδρυμα, λόγω ελλιπής φύλαξης. Και άλλο που δεν ήθελε το… διαδίκτυο.
Τις ημέρες αυτές αν διαβάσει κανείς τις αναφορές που γίνονται από ηλεκτρονικές εφημερίδες και blogs στο διαδίκτυο, έχει την αίσθηση πως στο νοσοκομείο Κιλκίς γίνεται το… Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Πολεμικών Τεχνών!

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 21:18

Μαζί… χαπακωθήκαμε!

Του Κώστα Τερζενίδη.

 

Όπως και να το δει κανείς, το «Μαζί τα φάγαμε» του Θ. Πάγκαλου έχει μείνει στην ιστορία και έχει σε πολλές περιπτώσεις την αλήθεια του. Όση δόση αλήθειας μπορεί κάποιος να του προσδώσει ή όση αντέχει η συνείδησή του.

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 20:44

Η Κική της ΤΕΧΝΗΣ και του πολιτισμού

Γράφει ο Κώστας Τερζενίδης.

 

Η ΤΕΧΝΗ του Κιλκίς αποτελούσε και αποτελεί έναν φάρο πολιτισμού, που το φως του ξεπερνά τα όρια του νομού Κιλκίς. Τεράστια η παρακαταθήκη και το έργο του κορυφαίου αυτού φορέα του Κιλκίς. Στα 37 χρόνια ζωής και δράσης της η ΤΕΧΝΗ μπόρεσε να γράψει μια λαμπρή διαδρομή στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού και της χώρας, και μάλιστα σε όλες τις εκφάνσεις της τέχνης, έτσι όπως το ίδιο το όνομά της φανέρωνε και σφράγιζε τη δράση των μελών της.
Αυτή η δημιουργική και μακρόχρονη πορεία της ΤΕΧΝΗΣ έχει αναμφισβήτητα ονοματεπώνυμο: Κική Παπαδοπούλου – Πάγκου!

Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 22:13

Πλιθιά ονείρων

Του Κώστα Τερζενίδη. 

 

Όταν πριν από δυο χρόνια φωτογράφιζα τον τοίχο του παλιού σπιτιού της Γουμένισσας, μου ήταν αδύνατο να βάλω σε τάξη τα συναισθήματά μου. Αλλού εστίαζε η φωτογραφική μηχανή κι αλλού το μυαλό μου. Άλλαξα φακό, αλλά κι αυτός της σταθερής εστίασης δεν μπορούσε να βοηθήσει. Τ’ άλματα της ψηφιακής τεχνολογίας δεν μπορούσαν να εγκλωβίσουν σκέψεις και συναισθήματα. Η ψυχή μου ήταν αλλού!

Του Κώστα Τερζενίδη. 

Το διάστημα αυτό παρακολουθώ –με μια δόση έκπληξης- τη θρυλική αμερικάνικη σειρά κινουμένων σχεδίων Τομ και Τζέρι, που αν και αμερικάνικη ομολογώ πως ακόμα μου αρέσει. Η έκπληξή μου έχει να κάνει με το γεγονός πως τα τελευταία επεισόδια αυτής της… σειράς είναι γυρισμένα στο Κιλκίς και προβάλλονται με επιτυχία στο πανελλαδικό κοινό!

Ο Τζέρι, το θρυλικό ποντικάκι της σειράς έκανε –λέει- την εμφάνισή του στο νοσοκομείο του Κιλκίς και όπως τόχει συνήθειο, αναστάτωσε τους πάντες! Άρχισε να τριγυρνά από κλινική σε κλινική, με τις νοσοκόμες –σε ρόλο Τομ- να το κυνηγούν μέσα σε θαλάμους ασθενών, με τους γιατρούς να παρατούν ασθενείς και να τρέχουν ξωπίσω του αλαφιασμένοι και με τις σύριγγες ανά χείρας, αλλά που να πιαστεί ο… Τζέρι.