Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024, 3:39:22 μμ
Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2016 21:42

Υπερσύγχρονο κτήριο χάσκει αχρησιμοποίητο κι οι μαθητές των Κρουσίων στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες

Η πρόσφατη, μετά τη σεισμική έξαρση των τελευταίων εβδομάδων στο ν. Κιλκίς, αποκάλυψη ότι δυο σχολικές αίθουσες στο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας , κρίθηκαν ακατάλληλες από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κιλκίς φέρνει στο φως της δημοσιότητας τον χρόνιο παραλογισμό που κανοναρχεί σχεδόν όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής του τόπου μας.


Το Δημοτικό  Σχολείο Ευκαρπίας, ένα από τα δύο – το άλλο στον Επτάλοφο- που μαζεύουν  τα παιδιά των Κρουσίων, στεγάζει 91 μαθητές. Οι δυο αίθουσες που κρίθηκαν ακατάλληλες μαζί με άλλες είναι προκάτ και τοποθετήθηκαν στην «χρυσή εποχή» των προκάτ στο Κιλκίς όταν επί σχεδόν 20 χρόνια όσα σχολεία ή αίθουσες παραδίδονταν σε χρήση της εκπαίδευσης ήταν κατασκευασμένες με τη μέθοδο αυτή. Πικρή ιστορία για την οποία γράψαμε πολλά εν των καιρώ τω δέοντι, αλλά δυστυχώς επικράτησαν τα «ώτα των μη ακουόντων».
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το συνολικό συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας το πλέον κατάλληλο τμήμα του αποτελεί το παλιό δημοτικό που χτίστηκε πριν το ’50!
Οι μαθητές των δυο τάξεων, της πέμπτης και έκτης, μεταστεγάστηκαν, στο κτήριο του νηπιαγωγείου- κι εκείνο προκάτ, και στην αίθουσα των υπολογιστών!  Αλλά και οι «κατάλληλες» αίθουσες είναι μικρές, στενάχωρες, χαμηλοτάβανες, χωρίς μονώσεις με όσα συνεπάγονται για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Δείγμα της στενότητας χώρου ανεξάρτητα από τις δυο αίθουσες που κρίθηκαν ακατάλληλες, είναι πως το τμήμα ένταξης που πρέπει να λειτουργήσει στο σχολείο, χωροθετήθηκε στο …διάδρομο του παλιού κτηρίου!
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ευκαρπία, στην διπλανή Τέρπυλλο χάσκει αχρησιμοποίητο το τεράστιο κτήριο που κατασκευάστηκε ως Γυμνάσιο Τερπύλλου στη δεκαετία του ’80 και πριν σοβατιστεί καταργήθηκε το Γυμνάσιο Τερπύλλου με αποτέλεσμα να παραμείνει επί χρόνια γιαπί . Κάποτε αποπερατώθηκε ως Δημαρχείο, κι εν τα ω μεταξύ καταργήθηκε ο Δήμος Κρουσίων. Τώρα στους τεράστιους χώρους του στεγάζονται δυο υπηρεσίες του πρώην δήμου, απλώς για την «τιμή των όπλων»
Το σκανδαλώδες και παράλογο είναι πως το κτήριο αυτό διαθέτει ασανσέρ, υποδομή για ΑΠΕΑ, τουαλέτες στον πάνω και κάτω όροφο, ψηλοτάβανες αίθουσες ικανές να υποστηρίξουν πολλαπλές λειτουργίες της εκπαίδευσης, πέραν της επάρκειας που διαθέτει σε αίθουσες διδασκαλίας.  Απέχει μόνο 5 χιλιόμετρα από την Ευκαρπία και ο αριθμός των μαθητών της Τερπύλλου που μετακινούνται προς την Ευκαρπία είναι τουλάχιστον ίσος αν όχι μεγαλύτερος του αριθμού των μαθητών της Ευκαρπίας (αν μετακινηθούν στην Τέρπυλλο).
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς μπροστά στο συνολικό πρόβλημα αιθουσών στα Κρούσια προτίθεται να ζητήσει ουσιαστικά τη μεταστέγαση, συνολικά του Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας στο κτήριο της Τερπύλλου που πληροί όλες τις παιδαγωγικές προϋποθέσεις.
Κι αν επικρατήσει η κοινή λογική ίσως καταπολεμηθούν οι τοπικιστικές φαιδρότητες  προς όφελος της εκπαίδευσης όλων των μαθητών των Κρουσίων. Ίδωμεν.  

 

Το έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Κιλκίς

Με έγγραφό της η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δήμου Κιλκίς συνέστησε την αποφυγή χρήσης του δημοτικού σχολείου Ευκαρπίας σε ότι αφορά δυο αίθουσες όπου γινόταν η διδασκαλία της Ε’ και Στ’ τάξεων του εκεί σχολείου. Η σύσταση της υπηρεσίας έγινε ήδη αποδεκτή από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την εκ των ενόντων  μεταστέγαση των μαθητών των δυο τάξεων .
Το έγγραφο της διεύθυνσης τεχνικών έργων του δήμου και υπογράφεται από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Πασχάλη Αποστολίδη  όπως απεστάλη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει ως εξής:  
Στο δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας, το κτήριο όπου γίνεται η διδασκαλία της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρονικού διαστήματος, όπου έχουν λάβει χώρα τρεις σεισμικές δονήσεις μετρίου μεγέθους μεγαλύτερου των 4 ρίχτερ, παρατηρήθηκαν διαμπερείς ρωγμές στην φέρουσα τοιχοποιία του κτηρίου.
Μετά από αυτοψία που έγινε από την τεχνική υπηρεσία διαπιστώθηκε ότι το δημοτικό Ευκαρπίας, στο τμήμα της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, δεν έχει κατασκευαστεί με τους κανόνες της επιστήμης καθόσον διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη κατασκευής στην φέρουσα τοιχοποιία, πλάκα και σκεπή, εδράζεται πάνω στην παλαιά περιμετρική πέτρινη περίφραξη. Συνεπώς η τεχνική υπηρεσία δεν μπορεί να τεκμηριώσει καμία επιστημονική άποψη για τη συμπεριφορά του κτηρίου σε ένα ενδεχόμενο σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους , ενώ δεν υπάρχει και κανένας φάκελος κατασκευής για να μπορέσει να μελετηθεί στατικά το εν λόγω κτήριο. Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε όπως προχωρήσετε στην αποφυγή χρήσης του δημοτικού Ευκαρπίας έως ότου μελετηθεί στατικά το εν λόγω κτήριο.

 

Πρόβλημα και στο Χωρύγι
Η σεισμική δραστηριότητα αποκάλυψε πέραν της Ευκαρπίας και ζήτημα καταλληλότητας δυο αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Χωρυγίου. Πάντα με γνωμάτευση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου στην οποία, όπως και στη διοίκηση του δήμου,  αξίζουν εύσημα για την άμεση κινητοποίησή τους  στο έλεγχο των σχολικών κτηρίων που διενήργησαν ταχύτατα.  Έτσι οι μαθητές δυο τάξεων θα φιλοξενηθούν σε μια πρόσθετη αίθουσα,, στο διάδρομο… Κι όπου ήθελεν προκύψει.
Κι είναι ένα συνολικό θέμα η επαναχωροθέτηση των δημοτικών σχολείων με δεδομένο ότι στο νομό υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες από σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα που τέθηκαν εκτός λειτου7ργίας λόγω συγχώνευσης σχολικών μονάδων. Δηλαδή χωριά χωρίς ή με λίγους μαθητές διαθέτουν σύγχρονα σχολικά κτήρια αλλά τα σχολεία αυτά έχουν καταργηθεί.
Επομένως το αίτημα δεν είναι: Ζητούνται αίθουσες, αλλά ζητείται επειγόντως κοινή λογική!