Τις πολύ πρώιμες και ανεπαίσθητες αλλαγές της νοητικής εξασθένισης στο γήρας, εντοπίζει ένα εργαλείο αιχμής, το R4Alz-R (REMEDES for Alzheimer-Revised), το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Νόσο Alzheimer και του 6ου Μεσογειακού Συνεδρίου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη (13-16 Φεβρουαρίου).
Το εργαλείο αυτό έχει δυνατότητα να διακρίνει και να ξεχωρίζει με εξαιρετική ευαισθησία την Υποκειμενική Νοητική Εξασθένιση, μια κατηγορία νοητικής έκπτωσης που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν κλινικά αναγνωρίσιμη.
Η βασική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα εργαλείο (τεστ) το οποίο θα μπορούσε να καθορίσει με ακρίβεια και σε πολύ πρώιμο στάδιο, δηλαδή πολύ πριν από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων της άνοιας, τα νοητικά ελλείμματα που ίσως αποτελούν προάγγελο μιας επικείμενης νόσου Alzheimer. αναφέρει ψυχολόγος που πραγματοποίησε τη μελέτη για τη δημιουργία του εργαλείου αυτού στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
Η μελέτη που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο συνοψίζει πως η φύση των ελλειμμάτων, τα οποία αρχικά παρουσιάζονται σε επίπεδο νευροεκφύλισης, αφορούν καθαρά εκτελεστικές ικανότητες (αναστολή, εναλλαγή κανόνων έργων, νοητική ευελιξία), ενώ οι διαταραχές στη μνήμη επεισοδίων καθυστερούν να εμφανιστούν στη φάση της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής. Αυτό σημαίνει ότι τα πρώιμα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε δεν είναι προβλήματα στη μνήμη, αλλά προβλήματα στην εκτελεστική λειτουργία.
Μία από τις καινοτομίες του τεστ είναι η επιλογή του συστήματος REMEDES ως εργαλείο χορήγησης των δοκιμασιών, το οποίο είναι ένα σύστημα καταμέτρησης αντανακλαστικών που αποτελείται από έναν αριθμό ασύρματων συσκευών. Η τρισδιάστατη φύση των συσκευών δίνει την αίσθηση παιχνιδιού κατά την εξέταση, κάνοντάς την πιο ελκυστική σε σχέση με το μολύβι και το χαρτί.
Η ηλεκτρονική έκδοση της συστοιχίας R4Alz είναι ήδη διαθέσιμη δημόσια και δωρεάν (https://r4alz-online.issel.ee.auth.gr/), για όποιον επιθυμεί να την χρησιμοποιήσει, ωστόσο δεν έχουν διερευνηθεί ακόμη οι ψυχομετρικές ικανότητες της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής έκδοσης. Μια ακόμη πρόκληση της μελέτης είναι να ελέγξει το κατά πόσο τα άτομα που η συστοιχία καταφέρνει να διαγνώσει ως εν δυνάμει άτομα που στο μέλλον θα νοσήσουν, διαθέτουν τους αντίστοιχους βιοδείκτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ