Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025, 10:37:05 πμ
Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014 20:20

Το βιβλίο του Αλ. Μαλλιά"Η άλλη κρίση"

mallias
Η αίθουσα «Β. Σεργιαννίδης» του Επιμελητηρίου Κιλκίς, «έζησε» μια βραδιά υψηλής ποιότητας και κύρους. Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του πρέσβη Αλεξ. Μαλλιά «Η άλλη κρίση» τα είχε όλα. Δυνατό πάνελ παρουσιαστών, μεστές εισηγήσεις, μάθημα ήθους, διπλωματίας, δημοκρατίας, πατριωτισμού.
Ο δημοσιογράφος Παντ. Σαββίδης ξεκίνησε πρώτος ως συντονιστής της εκδήλωσης, παρουσιάζοντας ένα βιογραφικό του πρέσβη που από μόνο του αρκούσε για να δώσει κύρος και ποιότητα στην εκδήλωση. Ο διακεκριμένος διπλωμάτης κατά την 37χρονη θητεία του υπηρέτησε στις διπλωματικές αποστολές κυρίως των Βαλκανίων, με κορύφωση όμως την 4ετή παρουσία του στην Ουάσιγκτον ως πρέσβης στις Η.Π.Α. Βαθύς γνώστης της ιστορίας με σπουδές λαμπρές αλλά κυρίως σαφή προσανατολισμό, άφησε το ανεξίτηλο ίχνος του στα διπλωματικά πράγματα της χώρας την οποία υπηρέτησε με ήθος, ανιδιοτέλεια και αποτελεσματικότητα. Μια θητεία κατά την οποία ο ευπατρίδης κ. Μαλλιάς ενίοτε κατέθεσε προτάσεις οι οποίες δεν εισακούσθηκαν. με αποτέλεσμα η εξωτερική μας πολιτική να υποστεί δεινές ήττες.
Μια απ’ αυτές έφερε την ήττα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπου η απόφαση στο προσφυγή  των Σκοπίων ήταν αρνητική για τη χώρα μας. Πολύ πριν  την προσφυγή  των Σκοπίων, ο κ. Μαλλιάς είχε προτείνει να προσφύγει η Ελλάδα εναντίον των Σκοπίων για αθέτηση των όρων της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας». Δεν εισακούσθηκε με αποτέλεσμα η χώρα μας να χάσει το πλεονέκτημα.
Της παρουσίασης του Παν. Σαββίδη ακολούθησε μια εξαιρετική προσέγγιση του καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης  π. Κοινοτάρχη Μ. Λιβαδίων Φ. Κιλιπίρη, την οποία και δημοσιεύσαμε.
Μια πολιτική προσέγγιση στο βιβλίο και τον συγγραφέα έκανε ο κ. Γ. Φλωρίδης. Ο π. υπουργός χρησιμοποίησε  σε πολλά σημεία την κοινοβουλευτική και υπουργική του εμπειρία προκειμένου να αναδείξει με παραδείγματα την αξία του περιεχομένου του εξαιρετικού βιβλίου του κ. Μαλλιά. Παραθέτοντας αποσπάσματα από κείμενα άλλων (π.χ. της δημοσιογράφου Αγγ. Σπανού) δημιούργησε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να κριθεί και να αποτιμηθεί η παρουσία και το έργο  του πρέσβη-συγγραφέα.
Ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε το βιβλίο  με τα έξι κεφάλαια, ως ένα σεμινάριο διπλωματίας, πατριωτισμού και ήθους. Χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικές και χρήσιμες τις προτάσεις  και τις απόψεις του πρέσβη για την ανάταξη της χώρας. Συντάχθηκε με τις προτάσεις του κ. Μαλλιά για την εξυγίανση του δημόσιου βίου και της πολιτικής γενικότερα.
Στη συνέχεια  ο συγγραφέας που έλαβε το λόγο ήταν καθηλωτικός. Με ένα λόγο  μεστό, λιτό και απολύτως κατανοητό ξετύλιξε το πολύχρονο «κουβάρι» της πολύτιμης εμπειρίας του, καταθέτοντας ταυτόχρονα προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της Δημοκρατίας και της χώρας.
Τάχθηκε σαφέστατα υπέρ της Ευρωπαϊκής παρουσίας της χώρας με αναβάθμιση της παρουσίας αυτής σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της Ν.Α. Μεσογείου. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να επανεξετάσει την εξωτερική της πολιτική, λαμβάνοντας ενεργό μέρος στις ραγδαίες  γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Υποστήριξε μάλιστα ότι τόσο η Αραβική Ανοιξη όσο και η νέα σχέση με το Ισραήλ βρίσκονται ακόμη στην αρχή μιας πολύχρονης πορείας, στην οποία η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα.
Ο κ. Μαλλιάς κατέθεσε την ανησυχία του για το μέλλον της χώρας με επίκεντρο την απώλεια  μιας ολόκληρης γενιάς με τη φυγή στο εξωτερικό της σημερινής νεολαίας για εργασία. Μια γενιά για την οποία η Πολιτεία έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για σπουδές.
Ο κ. Μαλλιάς κατέθεσε προτάσεις για το ξεπέρασμα της «Αλλης Κρίσης» που δεν έχει αποκλειστικά οικονομικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηρίζοντας τον λαϊκισμό ως επικίνδυνο  και παραισθησιογόνο, υποστήριξε την ανάγκη δραστικής αναθεώρησης του Συντάγματος με πρώτη ενέργεια την κατάργηση του επαίσχυντου νόμου «περί ευθύνης υπουργών». Ζήτησε διαφάνεια παντού με πρώτο τον δημόσιο έλεγχο είτε από τον Αρειο Πάγο είτε από το Συμβούλιο Επικρατείας των οικονομικών των κομμάτων.
Για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας ο κ. Μαλλιάς ζήτησε την αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικών  και Αμυνας με ένα Οργανο που θα συγκαλεί ο Πρωθυπουργός και θα μετέχουν αυτοπροσώπως οι αρχηγοί των κομμάτων.