Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 2:11:49 μμ
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 12:27

Επί της αρχής συμφωνούν Επί των χρημάτων γκρινιάζουν

Στο Ιντερκοντινένταλ των Αθηνών, ύστερα από την πανηγυρική έναρξη του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στο Μέγαρο με την παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του ηγέτης της αντιπολίτευσης; Αντώνη Σαμαρά, οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της χώρας σε ένα συμφωνούν: Ναι στις γενικές αρχές του Καλλικράτη, αφού είναι δικό μας παιδί.
Αλλά και ένα σημείο η γκρίνια είναι σχεδόν καθολική: βάλτε και κάτι για να προχωρήσει. Κι όπου «κάτι» δεν είναι τίποτα άλλο από τους παρακρατηθέντες πόρους ή αριθμητικά κάπου μισό δις. Ευρώ.
Ακόμα κα τους προσκείμενους στην κυβέρνηση δημάρχους ξένισε η σκληρή στάση του υπουργού Γιάννη Ραγκούση να αγνοήσει εντελώς το καθολικό  αίτημα.
Ήταν και μια αφορμή για τη Ν.Δ. να σκληρύνει τη στάση της, όπως γίνεται φανερό τόσο από την ομιλία του κ. Σαμαρά, όσο όμως και από τις τοποθετήσεις προσκείμενων σε αυτήν δημάρχων, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κα του συνεδρίου Νικήτας Κακλαμάνης δεν αφήνει ευκαιρία να πάει χαμένη και σε κάθε σχεδόν ομιλία σχολιάζει με τον τρόπο του την κυβερνητική ανακολουθία.
Αίσθηση προκάλεσε το απόγευμα της Δευτέρας η ομιλία του βουλευτή πλέον και επί 20ετία αυτοδιοικητικού Πάρη Κουκουλόπουλου. Ήταν περισσότερο αυτοδιοικητικός ίσως κι από όταν προήδρευε στην ΚΕΔΚΕ. Το γενικό συμπέρασμα: Προς τους δημάρχους: Τώρα στηρίζουμε χωρίς μισόλογα τη διοικητική μεταρρύθμιση. Και προς την κυβέρνηση: Όχι μικροψυχία τώρα στην κρίσιμη ώρα. Γενναία αποκέντρωση και επαρκής χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης. Η οικονομική κρίση να μην αποτελέσει αιτία υποχώρησης. Αντίθετα οφείλουμε να επιταχύνουμε .
Κατά τα άλλα ξεχώρισε η ομιλία του Δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη. Ο οποίος ήταν επιφυλακτικός ως προς το εύρος των συνενώσεων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει περίπου διπλάσιο μέσο όρο κατοίκων στους ΟΤΑ από τον αντίστοιχο των 27 εταίρων της.
Γενικά καταγράφεται μια επιφυλακτικότητα ως προς την αναγκαιότητα μεγάλων  δήμων και η αίσθηση που αποκόμισα είναι πως καλύτερα είναι στο ΚΞιλκίς να ξεχάσουμε το σενάριο των δυο δήμων. Ενδεχομένως και οι τρεις αποδειχθούν λίγοι. Ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης πάντως το πρωί της Δευτέρας ξεκαθάρισε ότι θα ισχύσουν ενιαία κριτήρια και δεν θα παρατηρηθεί το φαινόμενο π.χ. σε νομούς με ίδια χαρακτηριστικά και ίδιο περίπου πληθυσμό να υπάρχουν δέκα ή έντεκα δήμοι στην Μακεδονία και σχεδόν διπλάσιο στην Πελοπόννησο.
Αλλά καιρός να μιλήσουν οι αυτοδιοικητικοί του νομού. Ρωτήσαμε λοιπόν πως είδαν την τύχη του «Καλλικράτη» μετά την κρίσιμη πρώτη ημέρα του συνεδρίου.
Ιδού οι απαντήσεις:

Δήμαρχος Κιλκίς
Δ. Τερζίδης:
Πιστεύω ότι η γενική αντιμετώπιση του σχεδίου «Καλλικράτης» είναι θετική, αν εξαιρεθεί τμήμα των οικονομικών. Το γενικότερο κλίμα είναι θετικό καθώς είναι διάχυτη η βούληση για τη μεταρρύθμιση τόσοι της αυτοδιοίκησης όσο και του κράτους.
Επιδιώκουμε ως αυτοδιοίκηση τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το κράτος στην αυτοδιοίκηση ώστε το κράτος να περιοριστεί στον επιτελικό του ρόλο και στη προστασία της διαφάνειας και την προαγωγή της αποτελεσματικότητας. Μόνο τότε, με τη συνέργεια αυτοδιοίκησης και κράτους θα ωφεληθεί και η τοπική – περιφερειακή ανάπτυξη και η εξυπηρέτηση του πολίτη θα είναι καλύτερη σε όλα τα επίπεδα.

Δήμαρχος
Πικρολίμνης,
πρόεδρος της ΤΕΔΚ ν. Κιλκίς
Δημ. Σισμανίδης:
Η γενική μου αίσθηση είναι παρόμοια με όσα συζητήσαμε και στο Κιλκίς. Η πρόταση της κυβέρνησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ήταν πρόταση ουσιαστικά της αυτοδιοίκησης, αρκεί βεβαίως να εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις, στον οικονομικό τομέα. Η αυτοδιοίκηση αναγνωρίζει τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει, αλλά αγκάθι αποτελεί η ασυνέπειά της να δώσει τα υπεσχημένα. Και πρόκειται για τα 330 εκατ. ευρώ του 2009 και τα 240 του 2010.
Εξήγγειλε βέβαια το εθνικό χωροταξικό αναπτυξιακό σχέδιο με 4 δις ευρώ, αλλά αυτά αφορούν την προσεχή τετραετία.
Πιστεύω ότι η οικονομική κρίση όντως αποτελεί τροχοπέδη για τα οικονομικά, αλλά εξίσου πιστεύω πως αν η κυβέρνηση δώσει τα μισά από τα υπεσχημένα (330 +240) η τύχη του «Καλλικράτη» θα είναι καλύτερη από το συνέδριο ακόμα

Δήμαρχος Γαλλικού
Γ. Θεοδωρίδης
Νομίζω ότι από όσα άκουσα στο συνέδριο οι μόνοι αισιόδοξοι ήταν ο πρωθυπουργός κα ο υπουργός εσωτερικών. Στις ομιλίες όλων των υπολοίπων δεν διέγνωσα κάποια αισιοδοξία. Όλοι βέβαια αναφέρονται στην αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, αλλά όλοι θέτουν και τον όρο της οικονομικής στήριξης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να δώσει ακόμα και όσα υποσχέθηκε. Μετά από αυτά δεν νομίζω ότι η ΚΕΔΚΕ θα δεχθεί το σχέδιο. Όταν τώρα οι ΟΤΑ δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους πως θα αναλάβουν τον κίνδυνο να μπουν σε μεγαλύτερες υποχρεώσεις χωρίς οικονομική στήριξη;

Δήμαρχος
Κρουσίων
Νεόφυτος
Παπαδόπουλος
Δεν αλλάζει η γενική εικόνα για τον «Καλλικράτη» σε σχέση με όσα γνωρίζαμε και συζητήσαμε και στο Κιλκίς. Αγκάθι είναι τα οικονομικά με τη μη απόδοση των παρακρατηθέντων  πόρων  του 2009 κα του 2010.
Κατά τα άλλα περιμένουμε από τη κυβέρνηση να προχωρήσει και στη γεωγραφία του «Καλλικράτη» καθώς τόσο τα οικονομικά όσο και τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης δεν μπορούν να συζητηθούν ανεξάρτητα από τη χωροταξία των νέων δήμων.

Δήμαρχος
Πολυκάστρου
Δημήτρης Σμυδάκης:
Είμαστε όλοι σύμφωνοι στην αυτοδιοίκηση να προχωρήσει ο «Καλλικράτης». Ωστόσο όλοι συμφωνούμε ότι αυτό υπακούει σε όρους και προϋποθέσεις που είναι η διευκρίνιση και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων και το οικονομικό. Επίσης κρίσιμο σημείο είναι η κοστολόγηση όλων των νέων αρμοδιοτήτων και η μεταφορά των αντίστοιχων πόρων. Και μάλιστα με επικαιροποίηση της διαδικασίας αυτής ώστε να μην επιβαρύνονται τα οικονομικά των δήμων. 
Πρέπει όμως να τονίσουμε πως παραμένουν αδιαπραγμάτευτα τα αιτήματα για απόδοση των παρακρατηθέντων. Η μη απόδοσή τους δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στους δήμους.

Δήμαρχος Ευρωπού
Ευθ. Κουρτζανίδης
Η γενική μου εντύπωση με όσα είδα και άκουσα στο συνέδριο είναι ότι ο «Καλλικράτης», η διοικητική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει. Και είναι λογικό να προχωρήσει διότι ουσιαστικά αποτελεί συμφωνημένη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ. Είναι η πρώτη φορά που ένα κείμενο της ΚΕΔΚΕ γίνεται κυβερνητική απόφαση με τον «Καλλικράτη».
Πιστεύω ότι η Ν.Δ. μετάνιωσε που δεν προχώρησε τη μεταρρύθμιση και θέτει τώρα προσκόμματα, ζητώντας κάποιες διασφαλίσεις.
Αναφορικά με τα οικονομικά θέλω να τονίσω ότι δεν μπορούμε να τα βλέπουμε ξεκομμένα από το υπόλοιπο σώμα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Πάντα θα έχουμε οικονομικές διεκδικήσεις και πάντα θα κάνουμε αγώνες. Αλλά στο όνομα αυτών δεν μπορούμε να μην δεχθούμε μια σπουδαία και ιστορικής σημασίας διοικητική μεταρρύθμιση όχι μόνο της αυτοδιοίκησης, αλλά συνολικά της διοίκησης στο ελληνικό κράτος. Όταν μάλιστα αποτελεί και δικό μας, της αυτοδιοίκησης, αίτηαμ πολλών ετών.