Κυριακή, 28 Ιουλίου 2024, 7:37:36 πμ
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 21:28

Λύση είναι η συγχώνευση των δυο Νοσοκομείων!

nosokomeio
Μια καλή αφορμή να συζητηθούν οι παγκοίνως γνωστές ελλείψεις και οι αδυναμίες  του νοσοκομείου Κιλκίς ήταν παρουσία περισσότερων από 150 Κιλκισιωτών στο Δημαρχείο Κιλκίς το απόγευμα της Παρασκευής. Δυστυχώς όμως  καταφάνηκε ότι δεν λείπουν μόνο κτήρια, γιατροί, νοσηλευτές, υλικά, τεχνοκράτες υπάλληλοι, πιστώσεις κ.ο.κ. Λείπει και η δυνατότητα διεξαγωγής ειλικρινούς διαλόγου καθώς περίσσεψε ο καταγγελτικός λόγος,  η αδυναμία συνεννόησης και συνύπαρξης ακόμα στο ίδιο χώρο ανθρώπων που εντέλλονται να υπηρετήσουν τον ίδιο σκοπό. Αποδείχθηκε όμως και κάτι εξίσου σπουδαίο. Η επίλυση του συνόλου προβλήματος δεν εντοπίζεται μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Κιλκίς όπου  επείγει επί ποινή νεκρικής ακαμψίας του ιδρύματος η επαναθεώρηση της διοικητικής του σύνθεσης.

Ένα και καλό Νοσοκομείο
(στο Κιλκίς)
Ο διοικητής του Νοσοκομείου εξήγησε σε πολλούς που αναρωτήθηκαν για τον σκοπό της σύσκεψης, ότι συγκλήθηκε με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του και ενόψει του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας. Ωστόσο η σύσκεψη  αποδείχτηκε ανοργάνωτη και  ελλιπώς προετοιμασμένη, «έτσι χωρίς σκοπό», εκτός κι αν ο σκοπός του κ.Χατζηκρανιώτη, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής του κ. Αν. Καρανικόλας, ήταν να κοινοποιήσει ως «σπόρους ζύμωσης στην τοπική κοινωνία» την αδυναμία να λειτουργούν εντός των ορίων του νομού δυο νοσοκομεία και πως απαιτείται η συγχώνευση των δυο ιδρυμάτων σε ένα που θα λειτουργεί ικανοποιητικά.
Επέμεινε και αφιέρωσε πολλή ώρα να εξηγεί πως δεν μπορεί το Κιλκίς να στηρίξει δυο νοσοκομεία, όσοι το πιστεύουν θα βουλιάξουν με το νέο υγειονομικό χάρτη που οριστικοποιείται μέχρι το τέλος Μαρτίου. Εκτός κι αν «έχουμε τη μαγκιά να στηρίξουμε οικονομικά δυο νοσοκομεία στο νομό…» όπως με χρήση της αργκό, τόνισε. Και πάντως για το νοσοκομείο της Γουμένισσας είπε ότι θα ήταν μια διέξοδος να δεσμεύσει 10 κρεβάτια για νοσηλεία ανιάτων.

Αντιπαράθεση
και αποχώρηση Παραστατίδη
Του κάκου ο παριστάμενος βουλευτής Θ Παραστατίδης και ως μέλος της αρμόδιας επιτροπής υγείας της Βουλής επιχείρησε να επαναφέρει στην τάξη και να διορθώσει τα λεχθέντα από τον διοικητή. Τώρα ξεκινάει ο διάλογος, τίποτα δεν έκλεισε, δεν είναι ώρα για προτάσεις, επέμεινε ο βουλευτής. Να στείλουμε τώρα τις προτάσεις μας (τη συγχώνευση δηλαδή του νοσοκομείου Γουμένιοσσας στο Κιλκίς) γιατί αλλιώς θα αποφασίσουν εκείνοι για εμάς, επέμενε ο κ.Χατζηκρανιώτης.  Η διαφωνία του με τον κ. Παραστατίδη διάρκεσε κάμποση ώρα μέχρι που ο βουλευτής του νομού αποχώρησε από την σύσκεψη, προφανώς διότι δεν υπήρχε έδαφος συνεννόησης και για να μην πρωταγωνιστήσει  σε ανοιχτό καυγά με τον διοικητή.
Ο κ. Χατζηκρανιώτης δεν εξήγησε βέβαια, γιατί πριν καταθέσει την πρόταση του περί συγχώνευσης δεν προηγήθηκε διάλογος με τους καθ’ ύλην εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους Γουμενισσιώτες (φορείς της πόλης και διοικούντες και εργαζομένους στο ίδρυμα) καθώς και πρόσκλησή τους στη σύσκεψη που συγκάλεσε. Υπό  το φως όμως όσων ανεξήγητων συνέβησαν την Παρασκευή  η παράλειψη μόνο ως λεπτομέρεια δύναται να εκληφθεί.
Επί του θέματος επανήλθε ένας άλλος διοικητής, ο ημέτερος διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης Γιώργος Φραγγίδης. Είπε τα αυτονόητα που γνωρίζει κι ένας απλά ενημερωμένος πολίτης μέσω της ανάγνωσης των εφημερίδων. Η επιτροπή του υπουργείου υγείας καταθέτει εντός των ημερών τη μελέτη της επί του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας και η οποία μελέτη αποτελεί το κείμενο της διαβούλευσης  που ξεκινά μετά τις 31 Μαρτίου! Είναι μια ακόμα λεπτομέρεια που δεν γνώριζε, όπως προέκυψε από τα λεγόμενά του,  ο κ. Χατζηκρανιώτης.

Αποχώρησε μέχρι
κι ο κ. Τεκίρδαλης
Δεν ήταν η μόνη …λεπτομέρεια όμως. Νωρίτερα κι ενώ ενημέρωνε για την παραλαβή της τρίτης πτέρυγας (επέκταση των χειρουργείων) φάνηκε να μην γνωρίζει ουσιώδεις πτυχές της όλης υπόθεσης (μη υπογραφή από τον εργολάβο ακόμα και με επιφύλαξη του κειμένου με το οποίο το ίδρυμα παραλαμβάνει το κτήριο και δίνει προθεσμία ενός μήνα στον ανάδοχο να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, βέβαιη  δικαστική εμπλοκή του θέματος) όπως τις εξέθεσε ή τουλάχιστον επιχείρησε να τις εκθέσει ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην νομαρχίας) Κιλκίς Κώστας Τεκίρδαλης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα και ο μνημειώδους υπομονής και πραότητος Κώστας Τεκίρδαλης έκρινε σκόπιμο να αποχωρήσει υπό το βάρος ενός «διαλόγου» που εξελίσσονταν σε διαφωνία όταν συμμετείχε σε αυτόν και ο κ. Διοικητής.
Επί της ουσίας πάντως ο κ. Χατζηκρανιώτης χαρακτήρισε ως «ανυπόγραφο γραμμάτιο» την τρίτη πτέρυγα. Πιο πολύς είναι ο ίσκιος της από το μπόι της, δεν θα λύσει τα προβλήματα του νοσοκομείου, αλλά θα ανακουφίσει απλώς το ίδρυμα…, είπε.

Ο καυγάς με την Ζωτάκη
Αλλά αυτά ήταν μόνο πταίσματα ενώπιον της πραγματικής μάχης (φραστικής βεβαίως) που διεξήχθη μεταξύ του κ. Χατζηκρανιώτη και της παρακαθήμενής του, στο πάνελ της σύσκεψης,  προέδρου της ΕΝΙΚ κ. Διαλεχτής Ζωτάκη.
Όταν η κ. Ζωτάκη ανέβασε τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση για τις ελλείψεις σε υποδομές, με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και φράσεις όπως «είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να πεθαίνει κόσμος…» ο κ. Χατζηκρανιώτης λησμόνησε και τη δική του έντονη κριτική στο υπουργείο (δυο εβδομάδες πέρασαν από τότε που υπέβαλα το αίτημα για να τοποθετήσουν έμπειρο διοικητικό προσωπικό, αλλά δεν φαίνεται να κάνουν τίποτε, είπε κάμποσες φορές) και επιτέθηκε εναντίον της αμφισβητώντας ακόμα και τη θέση της στο πάνελ, ως συνδιοργανώτριας της σύσκεψης, παρότι η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών στην τοποθέτησή της είπε πως ουσιαστικά «εμείς συγκαλέσαμε τη σύσκεψη».
Η αντιπαράθεση εξελίχθηκε σε καυγά και δεν ήταν λίγοι όσοι από τους 150 αρχικά συμμετέχοντες στη σύσκεψη έκριναν ότι ήταν η ώρα να αποχωρήσουν.

Διοικητική αρρυθμία
Πέραν της ανάγκης συγχώνευσης των δυο νοσοκομείων του νομού σε ένα (δεν μπορεί να παίρνω τέσσερις παθολόγους γιατρούς από το Ιπποκράτειο και να μην μπορώ να πάρω από τη Γουμένισσα, εξήγησε) ο κ. Χατζηκρανιώτης έκανε ένα σύντομο απολογισμό για το δομικά ξεπερασμένο νοσοκομείο που παρέλαβε, με τρεις πυλώνες εξωτερικών ιατρείων, με διαμοιρασμένες σε τρία κτήρια διοικητικές υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται 23 νοσηλεύτριες,  αφού στα τελευταία χρόνια μετατάχθηκαν με τη χρήση και τη συνέργεια «πολιτικών μέσων» 13 διοικητικά στελέχη του ιδρύματος.  «Το νοσοκομείο δεν σεβάστηκε τον εαυτό του» τόνισε και ενημέρωσε για δυο οικονομικές βόμβες έτοιμες να σκάσουν που παρέλαβε (προμηθεύτρια εταιρεία από την οποία έπαυσε να προμηθεύεται υλικά το νοσοκομείο, προσέφυγε στη δικαιοσύνη και η απόφαση εκδόθηκε σε βάρος του ιδρύματος για καταβολή 400.000 ευρώ στην εταιρεία, έκλεισε ο «Καλός Σαμαρείτης μέσω του οποίου διεξάγονταν συναλλαγές και η Τράπεζα ζητεί 400.000 ευρώ από το νοσοκομείο) ενώ επισήμανε και τη οικονομία που επιτεύχθηκε με μείωση έως και 40% των λειτουργικών δαπανών.
Κατέληξε με την επισήμανση ότι πρέπει τώρα να κάνει ο νομός να κάνει δική του υπόθεση το ίδρυμα, και «να πάρουν θέση όλοι»

Η πηγή του κακού και η λύση
Τα νέα δεδομένα με τις διαδοχικές εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας για τον νέο τρόπο λειτουργίας και διεξαγωγής των προμηθειών καθώς και την αδυναμία της διοικητικής υπηρεσίας, υπό τη συγκεκριμένη της σύνθεση, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές επικαλέστηκαν πολλές φορές ο κ. Χατζηκρανιώτης αλλά και ο κ. Καρανικόλας για να εξηγήσουν πτυχές της δυσλειτουργίας του ιδρύματος και των δυσχερειών με ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά (γάντια, ουροσυλλέκτες κοκ). «Με τον κ. Παραστατίδη επισκεφτήκαμε το υπουργείο και ζήτησα  επειγόντως διοικητική στήριξη με καταρτισμένα στελέχη. Από ότι αποδείχτηκε δεν θα έρθουν υπάλληλοι αναλόγων προσόντων με μετάταξη ούτε από τον ΟΣΕ ούτε από τους δήμου τώρα με τον Καλλικράτη. Γι΄ αυτό ζητήσαμε ως προσωρινή λύση την απόσπαση έμπειρων διοικητικών στελεχών με ευθύνη του υπουργείου και ύστερα από ένα μήνα να προχωρήσει η συγχώνευση με το Νοσοκομείο Γουμένισσας ώστε να αξιοποιηθούν τα δικά του διοικητικά στελέχη» διατύπωσε την τελική του πρόταση προς την κοινωνία του Κιλκίς ο κ. Χατζηκρανιώτης

Δεν μίλησαν
Κατά τα άλλα επί ενός τόσο σοβαρού θέματος δεν δόθηκε ο λόγος στην αρχή, πριν εκφυλιστεί σε άγονους διαξιφισμούς ο διάλογος, στους παριστάμενους Δήμαρχο Κιλκίς Ευάγγελο Μπαλάσκα, Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Γκουντενούδη, στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Παύλο Τονικίδη, στον πρώην βουλευτή Γιώργο Συμπιλίδη και σε μια σειρά εκπροσώπους φορέων της πόλης που υπομονετικά παρακολούθησαν όλους αυτούς τους ανούσιους διαξιφισμούς.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αιφνιδιαστικά μπήκε στην αίθουσα – είχε αποχωρήσει για περίπου μισή ώρα- ο κ.Χατζηκρανιώτης και κήρυξε τη λήξη εργασιών της σύσκεψης. Έτσι χωρίς λόγο, όπως χωρίς σκοπό αποδείχτηκε ότι συγκλήθηκε. 
Εκτός κι αν η όλη πρωτοβουλία του κ. Χατζηκρανιώτη αποδειχθεί ότι αποτελούσε πρόλογο «ηρωικής εξόδου».