Τρίτη, 17 Μαϊος 2011 13:08
Να μετρηθούμε σωστά… κι ας βγούμε λιγότεροι
Κατ’ αρχήν να επισημάνουμε πως η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών είναι εντελώς εμπιστευτική. Επομένως όσοι έχετε πολλές κατοικίες, απογράψτε τις άνευ φόβου. Αντιστρόφως, μην επιχειρήσετε να παρουσιαστείτε πολύτεκνοι. Ακόμα κι δεν τα καταργήσουν, δεν πρόκειται ν α λάβετε επιδόματα.
Κατ’ αρχήν να επισημάνουμε πως η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών είναι εντελώς εμπιστευτική. Επομένως όσοι έχετε πολλές κατοικίες, απογράψτε τις άνευ φόβου. Αντιστρόφως, μην επιχειρήσετε να παρουσιαστείτε πολύτεκνοι. Ακόμα κι δεν τα καταργήσουν, δεν πρόκειται ν α λάβετε επιδόματα.
Από τις 10 Μαίου λοιπόν και μέχρι τις 24 του μήνα οι περίπου 350 απογραφείς στο ν. Κιλκίς θα ολοκληρώσουν τη δουλειά. Υποχρεωτική η απογραφή, βάσει του νόμου 3832/2010, σημαίνει πως ακόμα κι δεν σας βρεί ο απογραφέας στο σπίτι σας, όπου και απογράφεστε, θα σας αφήσει χαρτί και οφείλετε να επικοινωνήσετε μαζί του, ώστε να απογραφείτε, εσείς και όσοι κατοικείτε μαζί.
Να θυμίσουμε τι έγινε στην απογραφή του 2001. Ο πραγματικός πληθυσμός του νομού Κιλκίς , όπως καταγράφηκε ανήλθε στις 89.056. Και τα σπίτια σε όλο το νομό μετρήθηκαν σε 36.973. Τουτέστιν 2,41 κάτοικοι ανά κατοικία.
Μεταξύ μας όμως: Όλοι γνωρίζουμε πως 89.056 νοματαίοι δεν υπήρξαμε στα όρια του νομού εκείνες τις μέρες. Απλά λειτούργησε ο τοπικισμός όλων μας και μας έσπρωξε να απογραφούμε στο χωριό, στο δήμο, στο νομό μας για να μετρηθούμε περισσότεροι μπας και εισπράξει περισσότερα χρήματα η ιδιαίτερη πατρίδας μας.
Νάτος ο πρώτος «κίνδυνος» λοιπόν. Στην απογραφή του 2011 ένεκα Καλλικράτη οι μετακινήσεις στα όρια του νομού δεν έχουν πια νόημα καθώς δυο είναι όλοι κι όλοι οι δήμοι. Επομένως οι περιφερειακοί καποδιστριακοί δήμοι θα υποστούν, όπως εκτιμάται, μείωση του πληθυσμού που εμφάνισαν στην απογραφή του 2001.
Μείωση όμως θα εμφανίσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και ο πληθυσμός του νομού. Ούτε δημόσιες εκκλήσεις, ούτε εκστρατείες για μετακίνηση των ετεροδημοτών στην πατρώα γη. Μαζί με τον Καλλικράτη, βοηθά και η κρίση. Δεν είναι ώρα για περιττά έξοδα. Καλύτερα λοιπόν να ξεχάσουμε αυξήσεις πληθυσμού και να συνηθίσουμε στην ιδέα της μείωσης.
Αλλά, κάλλιο να φερθούμε και να μετρηθούμε σαν Ευρωπαίοι. Τι καταλάβαμε που απογραφήκαμε τόσα χρόνια στα χωριά; Χαντακώσαμε μόνο το Κιλκίς. Το οποίο μετρήθηκε το 2001 να κατοικείται από 17.430 άτομα. Ενώ οι πάντες γνωρίζουν πως βάσει αντικειμενικών κριτηρίων πρέπει ο πραγματικός πληθυσμός να προσεγγίζει- αν δεν ξεπέρασε- τις 30.000.
Προβλήματα στην απογραφή πάντα υπάρχουν. Κάποιοι απογραφείς παραιτήθηκαν, αλλά αναπληρώθηκαν. Δυσχέρειες με τους πολίτες δεν καταγράφηκαν τις πρώτες ημέρες της απογραφής. Ωστόσο και όπως είναι ευνόητο, οι μετανάστες και ιδιαίτερα οι λαθραίοι είναι επιφυλακτικοί. Φοβούνται μην μπλέξουν. Κακώς, διότι η εμπιστευτικότητα ισχύει για όλους. Εξάλλου δεν θα τους ζητηθεί κανένα χαρτί και έγγραφο.
Να μετρηθούμε πρέπει. Πόσοι ζούμε στο νομό και στην πατρίδα όλη και μαζί να καταγράψουμε τον αριθμό των κατοικιών. Τα αποτελέσματα της απογραφής εκ του προχείρου θα τα ξέρουμε σχετικά σύντομα. Επισήμως μάλλον από του χρόνου.