Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, 8:58:28 πμ
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 04:27

Ταξίδι προετοιμασίας της αδελφοπποίησης

Τριήμερη επίσκεψη στην Κάτω Ιταλία, για τις ανάγκες της αδελφοποίησης με τον δήμο Μοντεσάνο Σαλεντίνο πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Γαλλικού, Γεώργιος Θεοδωρίδης, κατά το διάστημα από 14 έως 16 Φεβρουαρίου. Η πρώτη αυτή συνάντηση γνωριμίας των εταίρων στο ιταλικό έδαφος, που χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως απολύτως επιτυχημένη, άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων.  Προσδιορίστηκε δε, ως η απαρχή μιας αγαστής μελλοντικής συνεργασίας, σε επίπεδο λαών, τοπικών κοινωνιών, αλλά και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. 
Η αδελφοποίηση των δύο Δήμων, εντάσσεται στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος αδελφοποιήσεων «YoRyE-Young Role in the Young Europe».
Ο Δήμος Μοντεσάνο Σαλεντίνο, ιδρύθηκε το 1950, ανήκει στην επαρχία του Λέτσε της περιφέρειας της Απουλίας της Νοτιοανατολικής Ιταλίας και απέχει μία ώρα περίπου από το λιμάνι του Πρίντεζι. Ο πληθυσμός του, που ανέρχεται κοντά στους 3.500 κατοίκους, είναι κυρίως αγροτικός. Το θρήσκευμα τους είναι καθολικό.
Κύριες πηγές εισοδήματος είναι η παραγωγή κρασιού και λαδιού, καθώς και η εκμετάλλευση του πλούσιου ορυκτού υλικού της περιοχής. Μάλιστα, στον Δήμο διανθίζουν και λαϊκές τέχνες, όπως γλυπτική και χαρακτική.
Πολιούχος του Σαλεντίνο είναι ο Σαν Ντονάτο, η μνήμη του οποίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Αυγούστου. Ο Άγιος μαρτύρησε στα 1219 και θεωρείται προστάτης των επιληπτικών, ενώ συνδέεται και με μια σειρά θαυμάτων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από 13 μέλη μαζί με τον Δήμαρχο. Οι αντιδήμαρχοι είναι 4. Ο Δήμος, σε ότι αφορά την οργάνωση και διοίκηση του, είναι αυτόνομος. Συγκεντρώνει αρκετές αρμοδιότητες (δρόμοι, σχολεία κ.α.), στις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει μέσω του ετήσιου προϋπολογισμού του, που ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι δημοτικές υπηρεσίες, διοικητικές, δημοτική αστυνομία, δημοτολόγιο, τμήμα περιβάλλοντος κ.α. αριθμούν 14 υπαλλήλους. Η καθαριότητα, το αντίστοιχο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αλλά και άλλες υπηρεσίες αναθέτονται σε ιδιώτες.
Η αποστολή, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο, Γεώργιο Θεοδωρίδη την Αντιπρόεδρο του ΤΟΣΥΝ, Σεβαστή Κυριακίδου, καθώς και δύο υπεύθυνους τους Προγράμματος, έφτασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, 14/2, στο Δήμο. Εκεί, την υποδέχθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Λουίτζι Ριτζέλο και ο Δήμαρχος, Εουσέμπιο Φεράρο. Πρώτη στάση της αποστολής, έπειτα από την δίωρη ξεκούραση που προηγήθηκε στο ξενοδοχείο, υπήρξε το Δημαρχείο, όπου ο κ. Θεοδωρίδης έδωσε στον Ιταλό συνάδελφο του, αναμνηστικά δώρα (καλάθια με τοπικά προϊόντα του Κιλκίς, ενημερωτικά φυλλάδια για το Δήμο και το νομό μας, cd με παραδοσιακή μουσική). Παρουσία, αρκετών Ιταλών δημοτικών συμβούλων, τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της μειοψηφίας, οι δύο Δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με τη βοήθεια της διερμηνέως να παρουσιάσουν ο καθένας το δήμο του. Κοινό πεδίο αναφοράς στάθηκε η αιολική ενέργεια και η δημιουργία αιολικών πάρκων, η οικονομική κρίση που έχει πλήξει και τις δύο περιοχές, αλλά και η αυξημένη ανεργία των πτυχιούχων με την ταυτόχρονη ανάπτυξη μαύρης αγοράς.
Τα πρώτα θεμέλια της ελληνοϊταλικής φιλίας τέθηκαν και ακολούθησε ξενάγηση στα κυριότερα αξιοθέατα του Δήμου, πάντα με τη συνοδεία των Ιταλών. Έτσι, η αποστολή του Δήμου Γαλλικού επισκέφθηκε το εκκλησάκι του Σαν Ντονάτο στην είσοδο της πόλης, εκεί όπου κάθε καλοκαίρι, στις 7 Αυγούστου γίνεται λαϊκό προσκύνημα, προς τιμήν του αγίου. Περπάτησε στην πλατεία του Άλντο Μόρο και στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, που οδηγεί στο ιστορικό μνημείο Calvario. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο μνημείο που απεικονίζει την Εβδομάδα των Παθών του Χριστού. Περιηγήθηκε στην αυλή και τους εσωτερικούς χώρους του ιστορικού Παλατιού Μπιτόντι, αλλά και στον καθεδρικό ναό της πόλης. Εκεί παρακολούθησε τη λειτουργία του Ιερέα Πομπήλιο Καζάτο, ο οποίος την ώρα της λειτουργίας ανέφερε στο ποίμνιο του την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Γαλλικού και τόνισε ότι τους δύο λαούς συνδέουν πολλά κοινά, ενώ χάρισε σε όλους από ένα αγαλματάκι του Σαν Ντονάτο. Τελευταία στάση για την αποστολή του Δήμου Γαλλικού, υπήρξε το ελαιοτριβείο του Φραντόιο Ρίτσο, όπου ο ιδιοκτήτης, της εξήγησε παραστατικά όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του λαδιού
Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας ξεκίνησε με την επίσκεψη στην γειτονική Ελληνόφωνη Καλημέρα, όπου όλες οι πινακίδες είναι αναγραφόμενες και στα ελληνικά. Εκεί, ο Δήμαρχος Γαλλικού, είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο Λαογραφικό μουσείο της γκρεκάνικης κουλτούρας του κ. Σιλβάνο Παλαμά. Ο κ. Θεοδωρίδης συνομίλησε με τον κ. Παλαμά στα ελληνικά, από τον οποίο πληροφορήθηκε ότι η διάλεκτος γκρέκο-ιδίωμα της περιοχής που συνδυάζει ελληνικά και ιταλικά στοιχεία- μιλιέται σήμερα από ελάχιστους πλέον κατοίκους, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένους, ενώ συναντήθηκε και με την γυναίκα του εκλιπόντα ελληνικής καταγωγής ποιητή της περιοχής Ερνέστο Απρίλε, Ρόζα και την κόρη του Λετίσια.
Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της στην Καλημέρα, η αποστολή δεν ένιωσε στιγμή ξένη, επιβεβαιώνοντας έτσι τον στίχο του ομώνυμου ποιήματος του Ερνέστο Απρίλε, «Τσένι εν είσαι συ εττού στην Καλημέρα- Ξένη δεν είσαι εσύ εδώ στην Καλημέρα», που αναγράφεται στην Αττική Στήλη της Πατρόκλειας, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η ημέρα έκλεισε το απόγευμα, με την βόλτα στα σοκάκια του πανέμορφου ιστορικού κέντρου του Ότραντο.
Την τελευταία ημέρα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη πλέον συνάντηση στο Δημαρχείο, όπου οι δύο Δήμαρχοι επισφράγισαν τη συνεργασία τους δίνοντας τα χέρια. Προηγήθηκε όμως περιήγηση στις υπηρεσίες του Δήμου και συζήτηση με τους δημοτικούς υπαλλήλους. Αργότερα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Γαλλικού, αφού δέχτηκε τα δώρα (λάδι, τοπικά εδέσματα και γλυκά, ημερολόγια κ.α.) των Ιταλών εταίρων, υπογράμμισε ότι τα οφέλη που θα προκύψουν και για τις δύο πλευρές από μια μελλοντική συνεργασία είναι πολλά, και δήλωσε ικανοποιημένος από το ταξίδι, αλλά και από την ιταλική φιλοξενία. Τέλος προσκάλεσε κι αυτός με τη σειρά του τους Ιταλούς στον Δήμο Γαλλικού, και ήδη μέσα στον Μάρτιο αναμένεται η πρώτη ολιγομελής αποστολή τους.  
Τελευταία στάση η αντιπροσωπεία του Δήμου Γαλλικού  έκανε στην πανέμορφη πόλη Λέτσε, που λόγω της έντονης μπαρόκ αρχιτεκτονικής είναι γνωστή και ως η Φλωρεντία του Νότου. Εκεί, περπάτησε στους δρόμους της πόλης, επισκέφθηκε την καθολική εκκλησία του Αγίου Σταυρού, είδε από κοντά το ρωμαϊκό αμφιθέατρο στο κέντρο της πόλης και ήπιε έναν τελευταίο αυθεντικό καπουτσίνο. Ακολούθησε ο δρόμος του γυρισμού, γεμάτος με νέες εμπειρίες και εικόνες.
Οι δύο δήμοι με αποφάσεις τους έχουν ψηφίσει θετικά για την υλοποίηση της αδελφοποίησης, η α’ φάση της οποίας θα υπογραφεί εκ νέου στον ιταλικό δήμο, μέσα στον Απρίλιο. Τον Δήμο Γαλλικού θα εκπροσωπήσει 25μελής αποστολή, αποτελούμενη από Δημοτικούς Συμβούλους, νέους, μαθητές, εκπροσώπους Συλλόγων και φορέων της περιοχής.